Ekonomi

“Afrodit” yatağı konusunda anlaşmaya varıldı

Kıbrıs Cumhuriyeti ile Noble-Shell-Delek’in “Afrodit” yatağına ilişkin görüşmelerinin, bir prensip anlaşmasına varılmasının ardından tamamlandığı bildirildi.

 

Politis gazetesi “Afrodit’in Çeyizi 9 Buçuk Milyar Dolar” başlığıyla manşetten yer verdiği haberinde, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Rum siyasi partilerin teknokratları, Afrodit yatağının değerlendirilmesinden elde edilecek gelirlerin orantılı paylaşımı konusunda, şirketler grubuyla Kıbrıs’ın güneyi arasında varılan yeni sözleşmenin maddeleri konusunda bilgilendirildiğini yazdı.

Petrol fiyatlarının, 2020-2022 döneminde varil başına 70 dolar civarında dalgalanacağından, yılda yaklaşık 550 milyon dolar veya yatağın işletilmesinin süreceği 18 yıllık dönemde toplam 9 buçuk milyar dolar net gelir elde edileceğine vurgu yapan gazete, yeni anlaşmanın Kıbrıs Cumhuriyeti açısından 850 milyon Euro’luk bir kayba sebep olacağını yazdı.

Gazete, bu kaybın büyük bir kısmının, yatırım için öngörülen 8 milyar dolarlık projelerden elde edilecek kazançlarla karşılanacağını ekledi.

“Afrodit’ten Yılda 520 Milyon Dolar- Partiler, Yeni Anlaşma Konusunda Bilgilendirildi” başlığıyla iç sayfadan geniş yer verilen haberde, Kıbrıs Cumhuriyeti Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün siyasi parti teknokratlarını, Kıbrıs Cumhuriyeti ile şirketler grubu arasındaki müzakerelerin tamamlanması ve taraflar arasında bir prensip anlaşmasına varılması konusunda bilgilendirdiğini yazdı.

Gazete, anlaşmayla şirket ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin elde edeceği olası gelirlerle ilgili hesaplamaların, şirketlerin Mısır’daki Idku isimli doğal gaz sıvılaştırma terminalinin yöneticileriyle vardıkları prensip anlaşmasının ekonomik-teknik verilerine uyarlandığını da kaydetti.

Haberde, anlaşmanın, Afrodit yatağındaki konsorsiyumun yatağın geliştirilmesiyle ilgili araştırmaların ilerlediği ve yatırımla ilgili nihai kararların alındığı zaman kesinleşeceği de belirtildi.

Bu gelişmeler ışığında, nihai gelirlerle ilgili tahminlerin değişebileceği de ifade edildi.

TAK


Benzer Haberler

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Bitcoin’de tarım dışı istihdam yükselişi

NTV

Altın fiyatları hareketlendi!

NTV

Piyasaların merakla beklediği veri açıklandı

AA

Türkiye’de nisan ayı enflasyonu belli oldu

AA

Brent petrolün varil fiyatı 83,88 dolar

TAK