ABFeatured

AB’den Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine tepki

AB Dışişleri ve Güvenlik  Politikası Yüksek Temsilcisi, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, Türkiye’nin adanın  kuzeydoğusunda yeni sondaj faaliyeti yürütme niyetinin “yasadışı” olduğunu savundu ve bundan ciddi endişe duyduklarını söyledi.

Mogherini, “Türk yetkililere bir kez daha bu tür hareketlerden kaçınma,  iyi komşuluk ilişkileri ruhuyla hareket etme ve ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin’ uluslararası hukuktan kaynaklanan egemenliği ile egemenlik haklarına saygı duyma çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciği tarafından verilen bilgiye göre, Mogherini  Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeydoğusundaki yeni sondaj faaliyetleriyle ilgili açıklama yaptı.

Mogherini, Kıbrıs’ın batısında iki ay önce başlayan sondaj faaliyetleri sürerken ikinci sondajın planlanmasının, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini ihlal eden kabul edilemez bir yayılma olduğunu” iddia etti.

20 Haziran 2019’da alınan Avrupa Konseyi kararlarını da hatırlatan Mogherini, Türkiye’nin devam eden bu tür hareketlerinin Türkiye-AB ilişkilerine zarar verdiğini savundu.

Mogherini, konuyla ilgili olarak görevlendirilen Avrupa Komisyonu ile  Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi’nin (EEAS), Konsey’e  bu durum karşısında alınabilecek önlemlerle ilgili önerilerini sunmak üzere olduğunu da ifade etti ve “AB’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne tam destek içerisinde gereken karşılığı vereceğini” öne sürdü.

(TAK)


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK