FeaturedKIBRIS

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Curtis Ried Güney Kıbrıs’ta

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Curtis Ried, Gazze’ye denizden insani yardım inisiyatifine katkı koyacak 50’ye yakın ülkeden temsilcinin katılımıyla yarın yapılacak uzmanlar toplantısına katılmak üzere Güney Kıbrıs’a gitti.

Ried, dün akşam saat 20.00’de Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’le görüşerek ABD Başkanı Joe Biden’ın mektubunu iletti.

Fileleftheros ve diğer gazeteler haber portallarında Biden’ın, Hristodulidis’i “Amalthea” isimli Gazze’ye insani yardım koridorunun hayata geçirilmesine önderlik etmesi nedeniyle övdüğü mektubunda, ABD’nin destek vermeye hazır olduğunu ve insani yardımın Gazze’deki sivil halka ulaştırılmasını kolaylaştırmak için Gazze kıyılarına geçici bir liman iskelesi kurma kararını ilettiği bilgisi aktarıldı.

Fileleftheros’un haberine göre Curtis Ried, geçen ocak ayında da Güney Kıbrıs’ı ziyaret ederek yetkililerle görüştü. Kamuoyuna pek yansımasa da bu ziyaret, ABD hükümetinin Larnaka-Gazze insani yardım koridorunun hayata geçirilmesiyle ilgili aldığı kararlarda belirleyici oldu. Ried bu kez, yaklaşık 50 ülkeden uzmanların katılımıyla yarın gerçekleştirilecek toplantıya katılmak üzere yeniden Güney Kıbrıs’a gitti.

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yabancı temsilcilerin Kıbrıs’ta olmasının, ülkenin bölgede oynayabileceği rolün önemini gösterdiği kaydedildi. Bakan Konstantinos Kombos’un yarınki uzmanlar toplantısı öncesinde bu sabah ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Curtis Ried, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Uluslararası İşbirliği Müsteşarı Reem Ebrahim Al Hasimi ve BM Gazze İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag ile görüşeceğini açıkladı.

İKİNCİ GEMİ İLERİKİ GÜNLERDE YOLA ÇIKACAK
Kıbrıslı Rum Sözcü Konstantinos Kombos ise “Open Arms” isimli geminin gerçekleştirdiği ilk seferle Larnaka’dan Gazze’ye ulaşan 200 ton insani yardımın teslim edildiğini, ikinci parti yardımı taşıyacak geminin ise demir almaya hazır olduğunu açıkladı. Letimbiotis dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, ikinci geminin, uzlaşılan protokoller çerçevesinde ileriki günlerde yola çıkacağını, protokoller uyarınca Larnaka’dan demir alması için hava şartlarının bile uygun olması gerektiğini kaydetti.

Letimbiotis yarın Güney Kıbrıs’ta düzenlenecek teknokratlar düzeyindeki toplantının, insani yardımın Gazze’ye daha sık aralıklarla ve süreklilik arz edecek şekilde ulaştırılması için katılımcı ülkeler arasında koordinasyon hedefiyle yapılacağını belirtti.


Benzer Haberler

HTKS’den Ercan’da grev uyarısı!

Voice Kıbrıs Haber

Maviş: “Sorunun değil çözümün parçası olma siyasetini sürdüreceğiz”

Voice Kıbrıs Haber

Büyükkonuk Eko Gün bu pazar

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (30 Nisan 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Bugün sağanak bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber