FeaturedKIBRIS

ABD Kongre üyeleri ABD-Kıbrıs ilişkilerini övdüler

ABD’de sözü geçen Kongre üyeleri, Senatörler ve Temsilciler Meclisi üyeleri, ABD-Kıbrıs ilişkilerini övdüler; Kıbrıs’ın ABD’nin güçlü bir müttefiki olduğunu belirttiler ve 1974’ten bu yana bölünmüş olan Kıbrıs’ta çözüm için mücadeleyi desteklemeye devam etme sözü verdiler; Türkiye’nin bir NATO ortağı olabileceğini ancak gerçek bir müttefik olmadığını, ABD politikalarına bunun yansımasının zamanının geldiğini vurguladılar.

Kıbrıs Haber Ajansı’nda yer alan haberde, Kongre üyeleri, Lefkoşa’da yapılmakta olan Yurtdışında Yaşayan Kıbrıslılar konferansına video mesajları gönderdiler.

ABD Kongre üyeleri açıklamalarında, Kıbrıs sorununa, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde doğal kaynaklarını araştırma ve kullanmayla ilgili egemenlik hakkından söz ettiler ve Türkiye’nin kışkırtmalarını kınadılar.

ABD Dışişleri Komitesi Başkanı, Kongre üyesi Ed Royce, ülkesiyle Kıbrıs arasındaki ilişkinin güçlü ve dayanlıklı olduğunu belirtti, Kıbrıs’ı değerli bir ortak, Akdeniz’de demokrasi için bir siper olarak tarif etti.

Senato Dış İlişkiler Komitesi, Meclis Enerji Komitesi, Meclis Ortadoğu Alt Komitesi ve Meclis İnsan Hakları Alt Komitesi ve Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi üyeleri de mesajlar gönderdiler.

Bazıları, ABD’nin Kıbrıs’a destek vermesinin, savunma ve güvenlik bağlarını artırmasının oldukça önemli olduğunu, Kıbrıs’ın dünyanın karanlık bir bölgesinde özgürlük ve serbestlik kulesi olarak kalmasının sağlanmasının Washington’ın sorumluluğu olduğu kaydettiler.

Bazıları, ABD’nin Kıbrıs’a çağdışı silah ambargosunun kaldırılması gerektiğinin, savunması için silahlanması gereken Kıbrıs gibi gerçek bir müttefiki için bu ambargoyu uygulaması için ABD’nin iyi bir nedeni bulunmadığının altını çizdiler.

Kıbrıs-İsrail ilişkileri konusunda da Kongre üyeleri, Kıbrıs’ın İsrail’le yakın ilişki kurmak için uzun zaman gerektiğini ve sonunda herkesin bundan yararlanacağını, ABD’nin, Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki stratejik ve ekonomik ilişkinin büyümesinin teşvik edilmesine yardımcı olmasının önemli olduğunu ifade ettiler.

Üyeler, ABD’nin Türkiye’nin F-35’lere sahip olmasına izin vermeyeceğini sağlaması gerekiğine, Türkiye’nin bir NATO ortağı olabileceğine ancak gerçek bir müttefik olmadığına, ABD politikalarının artık bunu yansıtması gerektiğine dikkati çektiler.



Benzer Haberler

Bostancı geçiş noktasında kaçak et: 1 tutuklu

Voice Kıbrıs Haber

Sahte öğrenci belgesi düzenleyen zanlılara 5 gün daha tutukluluk

Voice Kıbrıs Haber

Polisi görünce kaçan uyuşturucu zanlısı bir apartmanın çatı katında tespit edildi

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’da 2 küçük kıza cinsel istismar iddiası!

Voice Kıbrıs Haber

10 gram uyuşturucuyla yakalanan zanlı teminata bağlandı

Voice Kıbrıs Haber

Eski kız arkadaşını darp edip, tehdit ettiği iddia edilen zanlı teminata bağlandı

Voice Kıbrıs Haber