FeaturedKIBRIS

AB “yatırım karşılığı vatandaşlık” programını araştırıyor

Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs Rum yönetiminin bir skandalla yeniden gündeme gelen yatırım karşılığında vatandaşlık ve oturma izni ile AB yasalarını ihlal edip etmediğini araştıracak.

AB Komisyonu Sözcülerinden Christian Wigand, günlük basın toplantısında, “AB Komisyonu, şu anda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin programının AB yasalarıyla uyumlu olup olmadığını olası ihlal işlemi bakımından araştırıyor.” dedi.

AB, Kıbrıs Rum yönetiminin “altın vize” de denilen programını daha önce de eleştiriyordu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, son olarak geçen ay yaptığı “Birliğin Durumu” konuşmasında, “Avrupa değerleri, satılık değildir.” ifadesini kullanmıştı.

Wigand, von der Leyen’in bu sözlerini hatırlatarak Kıbrıs Rum yönetiminden üst düzey yetkililerin, çıkar karşılığı AB vatandaşlığı vermelerini “inanamayarak izlediklerini” söyledi.

Komisyon üyelerinin, daha önce de yatırım karşılığı vize ve pasaport programları hakkındaki ciddi endişeleri, Kıbrıs Rum yetkililere de doğrudan ilettiklerini aktaran Wigand, AB Komisyonunun Kıbrıs Rum kesimi dışında Bulgaristan ve Malta ile yatırım karşılığı vatandaşlık ve oturum programları hakkında yazışmalar ile siyasi temaslar yaptığını kaydetti.

AB Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kıbrıs Rum yönetiminin “yatırım programını” 1 Kasım’dan itibaren kaldırma kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Reynders, Kıbrıs Rum kesiminin kararının hem kendisinin hem de AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in bu program hakkındaki endişelerini dile getirmesinden sonra alındığına dikkati çekti.

Kıbrıs Rum yönetiminde suça karışmış kişiler de yararlandığı için eleştirilen “yatırım karşılığı vatandaşlık” programının sonlandırıldığı açıklanmıştı.

Karar, Kıbrıs Rum Meclisi Başkanı Dimitris Şilluris ve AKEL Milletvekili Hristakis Ciovanis’ın sabıka kaydı olan Çinli bir iş insanının Kıbrıs pasaportu almasına yardım etmeye hazır olduklarına dair gizli çekilmiş görüntülerin, Al Jazeera tarafından yayımlanmasının ardından alındı.

(TAK)


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK