FeaturedKIBRIS

AB ülkelerinde öğrenim gören Kıbrıslı Türklere kolaylık çağrısı

KTOEÖS, açıklama yaparak Avrupa Birliği ülkelerinde eğitim görmekte olan Kıbrıslı Türk öğrencilere yönelik kolaylıklar getirilmesi çağrısında bulundu. KTOEÖS yaptığı açıklamada kolaylıklarla ilgili önerilerde bulundu.

Açıklama şu şekilde;

“Sendikamız, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosunun AB ülkelerinde öğrenim gören Kıbrıslı Türklere yönelik gerekli kolaylıkları yaratmaları çağrısında bulundu.

Ekonomik yıkımın yaşandığı ülkemizde görünen odur ki, yaşanacak travmalar, iflaslar, sosyal patlamalar kaçınılmaz olacaktır. Sendikamız aylar öncesinden uyarı yapmasına rağmen hiçbir tedbir alınmamıştır. Şimdi ise memleket yangın yerine dönmüştür.

Türkiye’de AKP iktidarının sürdürmekte olduğu siyasi ve ekonomik politikalar sonucu Türk Lirasının döviz karşısında son 8 ayda % 60’lara varan değer kaybı, ülkemizde de büyük bir ekonomik krize neden olmuştur. Halkımızın yaşamının dövize yüksek oranda endeksli olması ve dövizin yükselmesiyle, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında eğitim görmekte olan çocuklarımız eğitimlerini yarıda kesmeleri ile karşı karşıya bırakılmıştır.

Avrupa Birliği ülkelerinde eğitim görmekte olan çocuklarımızın döviz krizi karşısında yaşamakta olduğu ekonomik sorunlara çözüm bulmak amacıyla sendikamız 14 – 15 Ağustos 2018 tarihlerinde Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilcisi Sn. Ierotheos Papadopoulos’a ve Kıbrıs Avrupa Parlamentosu Ofisi Başkanı Sn. Andreas Kettis’e çözüm yolu olabilecek önerilerimizi içeren mektubumuzu göndererek randevu talebimiz olmuştur.

Avrupa Birliği ülkelerinde eğitim görmekte olan Kıbrıslı Türk öğrencilere yönelik önermiş olduğumuz olası çözüm yolları:

  • Kıbrıslı Türk Öğrencilere yönelik Özel Statülü Burs sağlanması,
  • Yurt ve ev kiraları ücretlerinde muafiyet,
  • Veya kredilendirme / borçlandırma imkânı sağlanması.

Mektupta ayrıca Kıbrıslı Türkler yarım asırdan uzun süredir Kıbrıs Sorunu’nun çözümsüzlüğü nedeniyle muzdarip olduğunu, ayrıca açık uçlu müzakereler ve ambargolar nedeniyle Türkiye’ye bağımlılığın yaratıldığı ülkemizde Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği anayasalarından ve haklarından tecrit edildiğini, Avrupa vatandaşı olmaktan tamamen yararlanamadığını, bölünmüş Kıbrıs’ın AB’ye kabul edilmesiyle ise Kıbrıslı Türklerin kaderlerine terk edildiği belirtildi. Bugün Türk lirasının devalüasyonuyla birlikte, Kıbrıslı Türk nüfusunun büyük bir kısmının mali sorunlar yaşamakta olduğunu, KTOEÖS olarak ülkemiz insanına yarattığı travma nedeniyle derin endişe duymakta olduğumuzu belirttiğimiz mektupta Avrupa Komisyonun ve Avrupa Parlamentosunun bu zorlu süreçten çıkış noktaları yaratılması için Kıbrıslı Türklere gerekli desteği vermeleri çağrısında bulunuldu.

Kamuoyunu bu yönde atılacak adımlar ve gelişmeler konusunda haberdar edeceğimizi belirtiriz.”


Benzer Haberler

Havai fişek kullanımı mercek altında

TAK

8 kundaklama olayına karışan kişi tutuklandı

TAK

Afrodit yatağıyla ilgili öneri ikinci kez reddedildi

TAK

Kadınlar Konseyi’nin 49’uncu kuruluş yılında “Ayak İzleri” sergisi açıldı

TAK

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Üstel ve Yılmaz’dan Ankara’da narenciye için mutabakat zaptı

TAK