FeaturedKIBRIS

AB, Maraş konusunda BM’nin ardına mevzileniyor

Brüksel ve Almanya’nın Türkiye’ye yaptırım uygulamada tereddütlü olmasının, Kıbrıs Rum yönetiminin, kapalı Maraş’ın yüzde 3’lük bölümünü pilot uygulama olarak yerleşime açma niyetini hayata geçirmesi halinde Türkiye’ye bedel ödetme çabalarını bozduğu bildirildi.

Rum basımında yer alan haberlere göre, Türkiye aleyhine uygulanabilecek tek şeyin, pozitif ajandasının ertelenmesi olduğu, AB’nin Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin ‘maksimum eylem” gördüğünü; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilan ettiklerini çok aşacak bir harekette bulunmaması halinde nokta atışlı yaptırımların görüşme konusu yapılmadığını belirtti.

AB’nin, BM’nin reçetesini izlemesinin, yani Erdoğan’ın kararlarının BM Güvenlik Konseyi kararlarını ciddi şekilde ihlal edip etmediği, ne derece ihlal ettiği konusunda BM’nin değerlendirmesini ve ‘yorum aracılığıyla’ yapacağı saptamayı temel almasının beklendiğini yazdı.

Londra’nın BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere müdahale ederek, Ankara’nın eylemlerinin BM (ve AB) tarafından katı şekilde değerlendirilmesi halinde, bunun Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını zorlaştıracağını ilettiğine dikkat çekildi. İngiltere’nin AB’den ayrılmasına rağmen İngiltere Dışişleri Bakanlığı ile sıkı ilişkilerini sürdüren, Charles Michel’in diplomatik danışmanı Simon Mordue de benzer destek hareketlerinde bulundu. Başka bir Avrupalı yetkili ise, en iyi senaryoyla, Erdoğan’ın bu ziyarette Maraş ile ilgili ilan ettiklerini hayata geçirmekle yetinmesi olduğunu savundu. Maraş’ın yüzde 3’lük bölümünün askeri statüsünün sivile çevrilmesi halinde, birliğin, AB Dış Konular Konseyi aracılığıyla siyasi bir açıklama yapmakla yetineceği iddia edildi.

Avrupalı yetkilinin açıklamasına göre, Erdoğan, 20 Temmuz’da kapalı Maraş’ın tamamını açarsa AB ancak o zaman pratik önlemler veya yaptırımlar için parmağını oynatacak!” ifadesini kullandı.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Mağusa Barosu”na kayıtlı 400 avukatın Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile görüşerek, “hayatî çıkarların korunmasında” Kıbrıs Rum yönetiminin emrine amade olduklarını bildirdiklerini yazdı.

Voice Kıbrıs Haber/TAK


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK