FeaturedKIBRISTürkiye

AB Komisyonu’nun Türkiye raporu güneyde olumlu karşılandı

AB Komisyonu’nun dün açıklanan Türkiye İlerleme Raporu, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasının yolunu açtığı gerekçesiyle Kıbrıs’ın güneyinde memnunlukla karşılandı.

Fileleftheros, “Haziran İçin AB’de Mücadele-Lefkoşa’nın Türkiye Aleyhine Önlemler Alınması Çabasında Komisyon’un Raporu Olumlu Basamak” başlıkları altında verdiği haberinde, AB Komisyonu’nun dün açıklanan Türkiye İlerleme Raporu’nda, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) faaliyetlerine devam etmesi durumunda Türkiye’ye yaptırım uygulanmasının önünün açıldığını iddia etti.

Gazete, raporda, “Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’indeki yasadışı eylemlerini sürdürmesi durumunda AB’nin, Kıbrıs’la tam bir dayanışma içerisinde uygun şekilde yanıt vereceği” ifadesinin yer aldığını belirterek böylece Komisyon’un Türkiye’ye yaptırım uygulanması kapısını açık bıraktığı yorumunda bulundu.

AB Komisyonu’nun bu ortak görüşünün, 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı ile 20-21 Haziran tarihlerindeki AB Zirve Toplantısı’nda kararlar alınması bağlamında ilk basamak olduğunu vurgulayan gazete, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hükümetinin bu tarihlere kadarki sürede üye devletlerin tam desteğini kazanmak adına yoğun faaliyetler ve temaslarda bulunmasının beklendiğini belirtti.

Gazete, Komisyon’un dünkü raporu ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin konuya ilişkin açıklamasına geniş yer verdiği haberinde, Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın da konuya ilişkin açıklamada bulunduğunu yazdı.

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, AB Komisyonu raporunun belki de 2005 yılından beridir yayınlanmış en eleştirici rapor olduğu iddiasında bulunularak raporun olumlu bulunduğu vurgulandı.

Raporda, “Türkiye’nin, Kıbrıs’tan ileri gelen yükümlülüklerini yerine getirmede ilerleme kaydetmediği ve yükümlülüklerini yerine getirmemesinin Türkiye’yi AB’den daha da uzaklaştırdığına vurgu yapıldığını” iddia eden Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri, “bu şartlar altında AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği’nin düzeyinin yükseltilmesinin mümkün görünmediğinin belirtilmesinin ise büyük önem taşıdığını” savundu.

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın raporun içeriğine ilişkin diğer iddiaları da haberde geniş şekilde yer bulurken, DİSİ partisinden rapora ilişkin yapılan açıklamaya da yer verildi.

Habere göre DİSİ’nin dünkü açıklamasında, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne verilen destekten ötürü duyulan memnuniyet dile getirilirken, bu desteğin Avrupa Konseyi toplantısında da sürmesi temennisinde bulunuldu.

EDEK partisi de söz konusu raporu olumlu bulduğunu açıklarken, raporun sadece kağıt üstünde kalmaması temennisini dile getirdi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “AB’yle Mesafeler Açılıyor – Türkiye’ye Sarı Kart – AB ile Türkiye Arasındaki İlişki Ayrılığa Giden Bir Çıkmaza Benziyor”

Haravgi: “Türkiye’ye Uyarılar – Mogherini: Türkiye AB’den Gittikçe Uzaklaşıyor”

Alithia: “Türkiye Karşısında MEB’i Buluyor – Kıbrıs Sorunu ve MEB Konusunda Yeni Uyarılar”

(TAK)


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK