FeaturedKIBRIS

AB, Bosna Hersek’in anayasal sistemini tehdit edenleri uyardı

Borrell, Bosna Hersek’teki provokatif, ülkede bölünmeleri tetikleyen ve toprak bütünlüğüne saldıran söylemlerin de bir an evvel son bulması gerektiğini vurgulayarak “Savaş suçlularının yüceltilmesine de son verilmeli zira böyle şeylerle uğraşanların Avrupa’da yeri yok.” dedi.

Bosna Hersek halkının sürekliliği olan bir gelişimi hak ettiğine işaret eden Borrell, “Ülkedeki tüm siyasi aktörlere, enerjilerini bölünmeye değil AB üyelik sürecine harcamaları çağrısında bulunuyorum. Böylece sorumluluklarını da daha hızlı tamamlarlar.” diye konuştu.

– “AB, Bosna Hersek’e kazanç sağlayacaktır”

Kristo da geçen yıl aralık ayında aday ülke statüsü alan Bosna Hersek’in bu yılın sonuna kadar müzakere sürecine başlamasını temenni ettiğini söyleyerek “Toplantıda birçok konuyu ele aldık. Bizim için en önemli olan; AB tarafından belirlenen 14 anahtar önceliği yerine getirmek.” ifadesini kullandı.

Bosna Hersek’in AB üyelik süreci kapsamında attığı adımlarla ilgili Borrell ve Varhelyi’yi bilgilendirdiğini aktaran Kristo, alınan kararların uygulanmasının gerektiğini söyledi.

Kristo, Bosna Hersek’te anahtar kelimenin “diyalog” olduğuna işaret ederek “Gelişim için çalışmalarımıza devam edeceğiz. AB’ye verdiği destek için teşekkür ediyorum.” dedi.

Varhelyi de Bosna Hersek’in, AB için önemli olduğunu vurgulayarak “AB üyeliği, Bosna Hersek’e her açıdan kazanç sağlayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

– RS’de anayasaya aykırı kararlar alındı

Sırp Cumhuriyeti’nde (RS), geçen ay, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin kararlarının entite topraklarında geçerli sayılmaması ve Yüksek Temsilci Christian Schmidt’in kararlarının, entitenin Resmi Gazetesi’nde yayımlanmaması yönünde karar alınmıştı.

Yüksek Temsilci Schmidt de NSRS’nin aldığı kararları iptal etmiş ve yürürlüğe giremeyeceklerini açıklamıştı.

Ayrılıkçı söylemleriyle bilinen RS Başkanı Milorad Dodik ise Schmidt’in resmi bir temsilci olmadığını ve kararlarını uygulamayacaklarını söylemiş, Schmidt’in iptal kararına karşı çıkarak RS’de alınan kararların yürürlüğe girmesi için imza atmıştı.


Benzer Haberler

Altay Sayıl kayıp!

Voice Kıbrıs Haber

Güneyde DEFA ile ilgili gizlilik anlaşması imzalandı

Voice Kıbrıs Haber

Zamlar, pahalılık ve TL’nin değer kaybı protesto edilecek

Voice Kıbrıs Haber

“Hükümetin seçimlerden güçlü bir şekilde çıkması gerekiyor”

Voice Kıbrıs Haber

Güneyde, cenaze hizmet evi problemleri gündemde

“Döviz eziyor hükümet gülüyor”

SysAdmin