DÜNYA

69 çocuğun öksürük şurubundan ölmesi sonucu açılan davada 23 kişi ceza aldı

Özbekistan’da Hindistan menşeli öksürük şurubundan 69 çocuğun ölmesi nedeniyle açılan davada 23 sanık, 2 yıl ila 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Taşkent Şehir Mahkemesinde geçen yıl başlayan ve Hindistan merkezli Marion Biotech firmasınca üretilen “Dok-1 Max” adlı öksürük şurubunu kullanan 69 çocuğun vefat etmesi nedeniyle açılan dava sona erdi.

Dava kapsamında sanıklar, ölüme neden olan kalitesiz ilaç üretme ve satma, görevini yapmama ve kötüye kullanma gibi suçlardan yargılandı.

Mahkeme, aralarında şurubu ülkeye ithal eden “Kuramax Medikal” ve bu ilacın ülkede kullanılmasına izin veren “İlaç Standardizasyon Bilimsel Merkezi” yetkililerinin de bulunduğu 23 sanığı 2 yıl ila 20 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırdı.

Karara göre bazı sanıklar, ölen çocukların ailelerine tazminat ödeyecek, bazı sanıklar ise belirli bir süre yetkili kurumlarda çalışamayacak.

Mahkeme, Hint menşeli “Dok-1 Max” adlı öksürük şurubunun kullanılması sonucunda ülkede toplam 69 çocuğun vefat ettiğini belirledi.

Semerkant’ta söz konusu şurubu kullanan 18 çocuğun vefat etmesi üzerine soruşturma başlatmıştı.

Özbekistan Sağlık Bakanlığı da öksürük şurubunun bileşiminde zehirli “etilen glikol” tespit etmiş ve şurubun satışını yasaklamıştı.

 


Benzer Haberler

Tayland Dışişleri Bakanı Parnpree istifa etti

AA

İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu’nun istifası için yine sokaklara indi

AA

Antarktika’ya düşen gök taşları küresel ısınma nedeniyle tehdit altında

AA

ABD’yi hortum vurdu: 10 bin hane elektriksiz kaldı

TRT

Bangladeş’te son 76 yılın en uzun süreli sıcak dalgası etkili oluyor

AA

Japonya’da şiddetli deprem!

AA