FeaturedKIBRIS

“613 milyon TL deprem vergisi nerededir, neden harcanmadı?”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın Meclis’te , “2023 Bütçesinde Maliye Bakanlığının Gizlediği Gelirler ve Bu Sebeple Yapılmayan Kamusal Yatırımlar” konulu güncel konuşma yaptı.

Devrim Barçın, hükümetin gelirleri gizlediğini, bu nedenle ülkenin beklediği kamusal yatırımların yapılmadığını , hükümetin “dışa bağımlılığa” işaret ettiğini savundu.

Barçın, 2024 bütçesi görüşülürken Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın bütçenin 6 milyar 785 TL açık vereceğini söylediğini, TC ile imzalanan protokoller çerçevesinde 14 milyar TL geleceğini söyleyerek, “Bu verilerin külliyen yanlış, ülkenin öz kaynaklarıyla kamusal yatırım yapma hakkının dışa bağımlı hale getirilmesi için söylenen yalanlar olduğunu söylemiştik. Son iki yılın gerçekleşme verileri bizim doğru söylediğimizi, hükümetin maliyesini yönetenlerin bu topluma, meclise yanlış bilgi verdiğini gösterdi” diye konuştu.

2023 bütçe açığının 3 milyar 60 milyon TL olacağının söylendiğini, ekim ayında da ek bütçe yapıldığını anımsatan Barçın, “Bütçe açığı 263 milyon TL gerçekleşti. Öngörülen bütçe açığından yüzde bin 163 sapma oldu. Kamusal yatırımların yapılmamasıyla ilgili gerekçeyi bu açığa dayandırdınız. Bu açık gerçekleşmedi” dedi.

Gelir ve gider arasındaki farkın gelirle karşılanması gerektiğini, ortada borçlanma da olmadığını kaydeden Barçın, bunun neyle karşılandığının cevaplanmasını istedi.

2024 bütçesinin “6 milyar 785 milyon TL” açık vereceğinin söylendiğini belirten Barçın, “Bu külliyen yalandır, bu açık göreceksiniz oluşmayacak” dedi.

Açığın oluşmasının olumlu bir şey olduğunu kaydeden Barçın, kötü olanın bu bahane edilerek kamusal yatırım yapılmaması, vatandaşın ve belediyelerin hakkının çalınması olduğunu söyledi.

Gizlenen gelirlerin yandaş istihdamlarında, ihalesiz alımlarda kullanıldığını savunan Barçın, “Bile-isteye, mahalli gelir öngörüsünü düşük tutarak belediyelerden 292 milyon 670 bin TL çaldınız” dedi.

Depremle ilgili toplanan vergi konusuna da değinen Devrim Barçın, 613 milyon TL deprem vergisi toplandığını kaydederek, “Bu halk size çatır çatır vergi verdi, bu paranın nerededir, neden harcanmadı? Bunu açıklamak zorundasınız?” dedi.

Barçın, Türkiye ile imzalanan protokol uyarınca yatırım için gelmesi taahhüt edilen rakamın 4 milyar 679 milyon TL olduğunu ifade ederek, “Gele gele 1 milyar 642 milyon TL geldi. Bu paranın gelmeme müsebbibi kimdir?” ifadelerini kullandı.

Devrim Barçın, Türkiye’nden kamu maliyesine gelecek 600 milyon TL’nin ülkeye girmeden AKSA’nın cebine gittiğini söyledi.

Barçın, BRT’de emekliye çıkmaya çalışan 270 dolayında çalışanın yatırımlardan kaynaklı sorununu çözmek için ne yapılacağını da sordu.


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK