FeaturedKIBRIS

6 meslek dalı ve 5 alanda eğitim programları geliştiriliyor

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Sonuç Odaklı Eğitim” isimli proje kapsamında 6 meslek dalı ve 5 alan olmak üzere Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile işbirliğinde eğitim programlarını geliştiriyor.

Odadan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nda 24 kişinin görev aldığı program geliştirme çalışması kapsamında, Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Merkezi’nde eğitimi verilen otomotiv mekanikerliği, elektrik teknisyenliği, aşçılık, kuaförlük, berberlik, sıhhi tesisatçılık meslek dallarında eğitim programları geliştirilecek.

Ayrıca, bu çalışma kapsamında çıraklık ve yetişkin eğitimi öğrencileri için Türkçe, matematik, İngilizce ve bilişim teknolojisi alanlarında eğitim programları geliştirilecek ve 21. Yüzyıl becerileri olarak isimlendirilen yaratıcılık, sorumluluk üstlenme, inisiyatif alma, etkili iletişim ve medya okur yazarlığı gibi becerilerin de müfredatlara yansıtılması sağlanacak.

Oda’ya üye ustaların katılımıyla daha önce gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda mesleklerin standartları yenilendi. Bu yenilenen meslek standartları üzerinden yürütülen eğitim programlarının geliştirilmesi çalışması ile sektörün ihtiyaçlarına yanıt verebilecek daha nitelikli zanaatkarların yetişebilmesi sağlanacak. Çalışma sonunda geliştirilecek eğitim programları yeni basılacak kitaplarla birlikte 2018 – 2019 eğitim öğretim yılında Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Merkezi’nde uygulamaya konacak.

Proje Koordinatörü Eda Hançer Akkor çalışma sırasında yaptığı konuşmada, toplamda iki buçuk yıl sürecek olan AB destekli projenin Oda tarafından Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Merkezi’nin kapasitesini geliştirmek amacıyla uygulamaya konduğunu, bu kapsamda birçok faaliyet yürütüldüğünü, gelinen aşamanın ise projenin önemli bir ayağını oluşturduğunu belirtti.

Akkor, bu çalışmaya katılan öğretmen, eğitimci ve ustaların alanında uzman kişilerden oluştuğunu, dolayısıyla bu bilgi birikimi ve deneyimin de müfredatlara yansıyacağını kaydetti. Akkor, proje kapsamında yenilenen müfredatların uygulanmaya konacağını ve böylece hem sektörde çalışanlara, hem de işsizlere eğitimler verileceğini, bu çerçevede işletmelerde sektörlerin beklentilerine yanıt verebilecek nitelikli elemanların çalışacağını vurguladı.

KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga ise, Oda olarak yürüttükleri çalışmalarda iki heyecanı bir arada yaşadıklarını ifade etti.

Tulga, bir taraftan Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Merkezi müfredatlarının hem uluslararası standartlar, hem de sektörlerden gelen ustaların belirlediği yerel ihtiyaçlar gözetilerek yenileniyor olmasının, diğer yandan da Merkez’in eğitim kompleksinin tam teşekküllü olarak tamamlanması ve kısa zaman içerisinde faaliyete girecek olmasının kendilerinde büyük heyecan yarattığını belirtti.

Tulga konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Bu heyecanları taşıyoruz ancak esas heyecanımız çalışma kapsamında hazırlanacak olan ders içeriklerinin uygulamaya konacak olmasıdır. Öğretmenlerimiz bu yeni içeriklere uygun olarak hem sektörden gelen, hem de işsiz olup çalışmak için başvuran öğrencilerimizi eğitecekler, böylelikle daha nitelikli zanaatkarların yetişmesi sağlanacak.”

Yürütülen çalışmaların bu noktaya taşınabilmesinde özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’nin çok önemli rolü olduğunu vurgulayan Tulga, bunun da sivil toplum ile devlet kurumu arasındaki işbirliğinin nasıl olması gerektiğine dair iyi bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

Tulga, tüm bunların aslında istekle çalışarak ve inatla mücadele ederek başarılabileceğinin bir kanıtı olduğunu ve gerisinin de getirilebileceğini gösterdiğini ifade etti.

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdür Muavini Gülşen Hocanın ise yaptığı konuşmada program geliştirme çalışmalarının Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü, bu kapsamda kendilerinin de Mesleki Teknik Öğretim Dairesi olarak KTEZO ile işbirliğinde sürdürdükleri çıraklık ve yetişkin eğitimlerinde ihtiyaç duyulan program geliştirme çalışmalarını başlattıklarını belirtti.

Çıraklık ve yetişkin eğitimlerinin güncel ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde düzenlenmesinin gerekliliğini ifade eden Gülşen Hocanın, Bakanlık ve KTEZO olmak üzere program geliştirme çalışması için görevlendirilen öğretmen, eğitmen ve ustaların VETLAM 2 Projesi kapsamında geliştirilen meslek standartlarını esas alarak çalıştıklarını kaydetti.

Hocanın, program geliştirme çalışmasının hem okul, hem de iş yeri için ayrı ayrı geliştirilecek olmasının da bu alanda var olan büyük bir eksikliği gidereceğini vurgulayarak, geliştirilen eğitim programlarının bir bütün olarak 2017-2018 eğitim öğretim yılında uygulamaya konacağını söyledi.


Benzer Haberler

Sahte pasaport zanlıları cezaevine gönderildi

Voice Kıbrıs Haber

Holguin, Cumhurbaşkanı Tatar ile görüşmesi sonrası basına konuştu: “Artık sorumluluk liderlerde”

TAK

Tatar “Holguin’den beklentim gerçekleri, yaşananları en iyi şekilde tahlil edip raporuna yansıtmasıdır”

TAK

Kıbrıs, “Liar” ile Eurovision finalinde

KHA

Altın fiyatlarında son durum

NTV

Yağmurlu hava geliyor

TAK