FeaturedKIBRIS

“53 yılımız gitti, bir 53 yıl daha neyi görüşeceğiz?”

Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Arıklı katıldığı bir tv programında BM 5+1 Gayri Resmi Zirvesi’ne dair değerlendirmelerde bulundu.

Cenevre görüşmelerinden bir şey çıkmasının mümkün olmadığını kaydeden Arıklı, Kıbrıs Rum Kesimi’nin müzakereleri 2017’de Crans Montana’da bıraktıkları noktadan devam ettirme istemine yönelik, orada verilen tavizlere rağmen çözümü istemeyen tarafın Rum kesimi olduğuna işaret ederek, “53 yıldır bitmeyen senfoni federasyon masalını ısıtıp gündeme getirmeye çalışıyorlar ve 2017’de kaldığımız yerden devam edelim diyor. Ortada verilecek her türü tavizi vermiştik ve masaya harita bile konmuştu.

Eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı harita vermişti buna rağmen orada bir şey olmadı. Türkiye garantörlük konusunda dahi taviz verirken Anastasiadis masayı terk etti. Bizi o masaya yeniden sürüklemeye çalışıyorlar. Reddeden sürekli Rum tarafı. Bu noktaya geldikten sonra biz bu oyunun bir parçası olmak istemiyoruz. 53 yılımız gitti, bir 53 yıl daha neyi görüşeceğiz? Masada bu tezle olmak istemiyoruz onun yerine egemen eşitliğe dayalı çözüm modelini konuşmak üzere Cenevre’ye gidildi” dedi.

İKİ TOPLUMUN İÇİÇE YAŞAYAMAYACAĞI AÇIK VE NET

İki toplumun iç içe yaşamasının da artık mümkün olmadığını ifade eden Arıklı, Sırp ve Kosovalı örneğini de verdi ve BM’nin yazdığı rapora işaret ederek, benzer bir uygulamalının egemen eşiti iki devletli bir modelde uygulanabileceğini söyledi. Arıklı, “KKTC’de yaşayan halkın içinde bir soru işareti var 2 Ocak 1997 yılında rahmetli Rauf Denktaş ve İsmail Cem federasyon görüşmek istemiyoruz demişlerdi. Bu tezin üzerine durmak gerekirken rahmetli Ecevit AB’ye tam üyelik süreci başlasın diye bu tezden feragat etti ve yeniden federasyon görüşmeye başladık. Bu süreç bizi, Annan Planı’na getirdi ve orada da verebileceğimiz her türlü tavizi verdik. Bu iki toplumun iç içe yaşayamayacağı açık ve netken hala bize oturun ve konuşun demeleri çok büyük bir yanlış. Sırp ve Kosovalılar görüştüler en sonunda BM gözetiminde bir rapor yazıldı. Bu iki halkın bir arada yaşayabilmesi mümkün değil raporuna istinaden şu anda 104 ülke Kosova’yı tanıyor. Artık biz federasyon görüşmeyeceğiz tezini masaya getirmeli ve buna bağlı kalmalıyız” şeklinde konuştu.

Voice Kıbrıs Haber


Benzer Haberler

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (2 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Meteoroloji Dairesi “Yer yer fırtınamsı rüzgar bekleniyor”

Voice Kıbrıs Haber

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA

Kıbrıs’ın Kanatları sergisi YDÜ’de yarın ziyarete açılacak

Voice Kıbrıs Haber