Sağlık

5 güneş kuralına uymayı unutmayın!

Güneşi çok sevsek de saatlerce altında kalmamak gerekiyor. Güneşe çıkarken; gözlük ve şapka takın, koruyucu kullanın, doğru şekilde giyinin ve gölgede dinlenin

Beklediğimiz yaz günleri geldi. Güneşi gördüğümüz an açık havaya çıkmak, deniz kenarında zaman geçirmek tüm ailenin hem ruh, hem de kemik sağlığı için paha biçilmez değerdedir. Özellikle çocukların sağlıklı büyümesi, bedensel ve psikolojik olarak sağlıklı olabilmesi için harekete, açık havaya, güneşe ihtiyaçları vardır. Özelikle bebeklerin açık havaya çıkarılması, güneş alması çok önemlidir. Gün ışığının kemik ve doku gelişimi için gerekli olduğunu söyleyen Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Çenesiz, “Yazın dışarı çıkarak güneş ışınlarının dik olmadığı saatler (11.00-15.00 dışındaki saatler) tercih edilmelidir” diyor ve uyarıda bulunuyor: Beş güneş kuralına uymayı unutmayın: Gözlük takın, gölgede kalın, güneş koruyucu kullanın, güneşe göre giyinin, şapka takın. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Çenesiz, güneşte dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi…
Bebek, küçük ve okul öncesi çocuklar için güneşin önemi nedir?
Vücutta D vitamini ihtiyacının yüzde 90-95’i güneşten karşılanır. Kalanı ise besinlerden elde edilir. Çocukluk döneminde D vitamininin yeterli seviyelerde olması için güneş çok önemli bir faktördür. 1-12 ay, kemik gelişimi için gerekli olan D vitamini güneş ışınlarının yardımıyla vücutta sentez edilir. D vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemimiz için de gerekli vitamindir. Bu vitamin özellikle hayatın ilk yıllarında sağlıklı gelişim için gereklidir. Baş, kol ve bacakları her gün yarım saat çıplak güneş alan bebek, yeteri kadar D vitamini edinmiş olur. Cam arkasından güneşlendirmek faydasızdır. Ayrıca güneş, kas sağlığı ve beyin gelişimi için de önemli rol oynar.

KANSER OLUŞUR
Güneşin zararlı yönleri nelerdir?
Güneş ışığında bulunan ultraviyole dalgaları DNA hasarına yol açarak, deri hücrelerinde yapısal değişiklikler yapar. Bu değişiklikler sonucu hasarlı hücrelerin büyümesi, çoğalması, deri kanserini kolaylaştıracak ortamın hazırlanmasına neden olur. Güneş ışığı deride bulunan benlerin yapısında bozukluk yaparak kanser oluşturabilir, ayrıca sağlam dokudan da kanser oluşumuna yol açabilir.
Çocuklarda en sık görülen güneş kaynaklı sorunlar nelerdir?
Çocuklar zamanlarının büyük bölümünü açık alanlarda geçirdiklerinden güneş altında yetişkinlerden çok daha fazla kalırlar. Bu durum bazı sorunlara yol açabilir. Çocuklarda güneşe bağlı görülen en sık sorunlar; güneş yanıkları, güneş çarpması, ciltte kuruluk, benlerde çoğalma, çillenme, güneş lekeleri, mevcut benlerde şekil değişikliği olarak sıralanabilir.
Neden dikkatli olmak gerekir?
Güneşin yararlı etkileri çoktur. Ancak fazla maruziyete bağlı önemli zararları da vardır. Özellikle çocukluk döneminde aşırı güneşe maruz kalmanın; bu dönemde gelişen güneş yanıkları, güneşten korunma yöntemlerinin uygulanmaması sonucunda yaşam boyu deri kanseri gelişme riskini artırdığı gösterilmiştir. Çocukluk döneminde yüksek düzeylerde güneş ışığına maruz kalınması ve bunu güneş yanıklarının izlemesi, özellikle ten rengi açık olan bireylerde kanser oluşumuna neden olan en riskli çevresel faktör olarak görünmektedir.

5 GÜNEŞ KURALI
Gölgede kalın
UV ışınlarının en zararlı olduğu zaman gün ortasıdır. Özellikle öğle saatleri çocuklarınkapalı yerlerde olmasına özen gösterilmelidir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ağaç, şemsiye veya bir tente altında durmak tercih edilebilir.
Örtün Uzun kollu tişörtler, uzun pantolonlar da UV ışınlarından koruma sağlayabilir. Islak giysiler kurulara, açık renkler de koyu renklere göre daha fazla koruma sağlar.
Şapka takın
Başı, yüzü, kulakları ve boynu gölgede tutan bir şapka iyi bir koruma sağar.
Gözlük takın
UVA ve UVB ışınlarını yüzde 100 bloke eden güneş gözlüğü kullanılması gerekir. Aksi halde UV ışınları, ilerleyen yaşlarda katarakta neden olabilir.
Güneş koruyucu kullanın
Çocuğunuz her dışarıya çıktığında UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan, en az 50 koruma faktörlü güneş kremi kullanın. Krem sürerken burun, kulaklar, dudaklar ve ayak sırtı unutulmamalıdır. Altı aydan küçük bebekler doktorlarının önerdiği güneş kremlerini kullanabilir. Bulutlar UV ışınlarını bloke etmez. Bu nedenle bulutlu ve serin günlerde dahi güneşten korunma unutulmamalıdır.

YOLCULUKTA DA DİKKAT!
Tatile çıkacaksanız ve gereksiz problemler yaşamak istemiyorsanız; çocuğunuzun uyku saatleri, oyun saatleri, yemek saatleri gibi günlük yaşam aktivitelerini tatilde ve tatil öncesinde ertelemeyin.
İki saatlik periyotlarla yolculuğa ara verin
Araba ile seyahat ederken bebeğiniz güvenlikli çocuk koltuğunda seyahat etmeli. Emniyet kemerini bağlayın.
Yola çıkma saatini bebeğinizin uyku saatine göre ayarlayın.
Arabaya güneşlik takın. Çocuk çok fazla güneş altında kalmamalı. Mutlaka 50 cc güneş kremini yüzüne ve vücuduna sürün.
Seyahat ederken çocuğunuzun yeterli sıvı tükettiğinden emin olun.
Seyahat esnasında çocuğunuzun yanına kendini güvende hissettirecek yetişkin birini oturtun.

UÇAKTA MUTLAKA EMZİRİN
Araba yolculuğunda bebeğinizi yarım saatte bir emzirin.
Çocuğun yaşına uygun oyuncaklarla seyahat etmesini sağlayın.
Mevsime uygun kıyafetler seçin. Kıyafetler; yazın pamuklu olmalı ve naylon içermemeli.
Uçak seyahatinde emen bir bebek için anne, inişlerde ve kalkışlarda emzirmeli.
Uçağa binecek bebek en az 7 günlük olmalı.
Deniz yolculuğunda ise deniz tutması açısından doktorların tavsiye edeceği ilaçları yanınızda bulundurun.
Yolculuk sırasında bebeğin beslenme düzenini bozmayacak şekilde yanınızda kavanoz mama ve bisküvi bulundurun.

ÇOCUKLAR AÇIK HAVADA MUTLU OLUYOR
Açık hava çocukların temiz hava alabilmelerini sağlar.
Çocuklara istedikleri gibi hareket etme imkanı sağlar. Özgüven gelişimini pekiştirir.
Kendi seslerini kullanma konusunda özgür olurlar, kısıtlanma hissetmezler.
Bazı doğa olaylarının farkına varır, gözlem yapar ve araştırırlar. Karıncaların yuvalarına yiyecek taşımalarını, rüzgarı, yağmuru görerek ve yaşayarak öğrenirler.
Doğada bulunan canlı ve cansız varlıkları oyunlarına katarlar. Ağaçlardaki kuşlar, gökyüzündeki güneş ve bulutlar gibi… Açık havada olmak hayal dünyalarının gelişimi için gerekli ve faydalıdır. Tabii güneşten korunmak şartıyla!


Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (1 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Elektronik sigara kullanan gençler, kurşun ve uranyuma maruz kalıyor olabilir

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (30 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (29 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (28 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

AA