DÜNYA

45 yıl sonra katillerine ceza

Gitarı ve sesiyle yoksulların, ezilenlerin yanında oldu. Darbecilere ve onların tanklarına karşı direndi. Ama mücadelesini hayatıyla ödedi. Bugün Şili için bir halk kahramanı olan müzisyen-şair Victor Jara için nihayet adalet tecelli etti. Ölümünden 45 yıl sonra kendisini öldüren darbeci askerler 15 yıl hüküm giydi. Bugün öldürüldüğü stadyuma adı verilmiş olan Victor Jara bir ülkenin kanayan yarası, sızlayan vicdanıydı.

Önce parmaklarını kırdılar, sonra da aşık olduğu gitari ile kendilerini eğlendirmesini istediler.

Victor Jara ise, bu haldeyken işkencecilerine karşı “Venceremos” yani “Kazanacağız” şarkısını söyleyerek yanıt verdi.

Elleri kesilip öldürüldüğü stadyumun tribünlerine asilan Şilili müzisyen, aktivist Victor Jara bugün ülkesinde bir milli kahraman ve adı öldürüldüğü stadyumda yaşıyor.

 

1973’te ABD’nin desteğiyle Şili’de yönetimi ele geçiren general Augusto Pinochet’nin dikta rejimi 25 yıl ülkeye nefes aldırmadı.

Kitleler onun gerçekleştirdiği darbeye karşı, ilk olarak Victor Jara’nın şarkılarıyla ayaklandı.

Onun şarkıları yönetimden devrilen Salvador Allende ve “Unidad Popular” yani Halk Birliği Hareketi’nin marşlarına dönüşmüştü.

Victor Jara’yi öldürmek, bir anlamda darbeye karşı direnenleri ezmek anlamına geliyordu.

Ölümünden 45 yıl sonra açılan cinayet davası nihayet sona erdi ve 8 emekli asker Victor Jara’nın ölümünden sorumlu tutularak 15 yıl hüküm giydi.

Eşi Joan ve kızı Amanda uzun yıllar süren kampanyaları sonucunda 2009 yılında Jara’nin mezarını açtırmış ve otopsi yapılmasısını sağlamıştı. Elleri kesik cesette 44 kurşun deliği saptanmıştı.

Onu öldürenler arasında yer alan Pedro Barrientes ABD’nde yaşiyor ve Washington yönetimi darbeci ve işkenceci askerin Şili’ye iadesine sıcak bakmıyor.

General Pinochet döneminde ülkede 3 bin 200 kişinin devlet tarafından öldürüldüğü, 28 bin kişinin de işkenceden geçirildiği tahmin ediliyor.

Adalet gecikse de Şili aslında Victor Jara’yi asla unutmadı. Kendi öldürüldüğü stadyum da dahil Şili’de bugün onun adını taşıyan sayısız yapı, cadde, meydan bulunuyor.

Jara müziğiyle Bruce Springsteen, The Clash ve U2 gibi çok sayıda müzisyene ilham verdi ve ölümünün ardından adına pek çok şarkı yazıldı.



Benzer Haberler

İsrail hapishanelerinde Anneler Günü: “Kadınlar işkence görüyor”

NTV

ABD’de, domuz böbreği nakledilen ilk hasta hayatını kaybetti

AA

BM Filistin Raportörü “Gazze’deki soykırım Holokost’u çağrıştırıyor”

AA

Biden topu Hamas’a attı “Eğer Hamas rehineleri serbest bıraksa yarın ateşkes olurdu”

AA

Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan ülke belli oldu

AA

Gazze hastanelerindeki 7 toplu mezarda 520 cansız beden bulundu

NTV