DÜNYA

Avustralya’da eşcinsel evlilik tartışması!

Avustralya’da eşcinsel evlilik tartışmaları devam ediyor. bugün yapılan açıklamada, eşcinsel evliliği yasallaştırma amaçlı ulusal oylama için siyasi destek elde edilemezse, oyların posta yolu ile isteğe bağlı olarak toplanacağı belirtildi.

Postayla oylama önerisi, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull’un merkez-sağ koalisyonunda, hem liberaller ve hem de muhafazakârların desteğini sürdürmesi için bir yol açmış olacak. 2016 Gallup kamuoyu yoklamasında eşcinsel evliliğin Avustralyalıların yüzde 61’i tarafından desteklendiği ortaya çıkmıştı. Fakat konu devlet içerisinde parçalanmaya ve Turnbull’un seçmenlerine karşı saygınlığını yitirmesine neden oldu.

Geçtiğimiz yılın son aylarında, Avustralya senatosu, eş cinsel evlilik ile ilgili devlet tarafından yapılan bir öneriyi reddetmişti; muhalifler, bu konunun sadece parlementoda düzenlenecek serbest oylama ile en iyi şekilde ele alınabileceğini söyledi. Avustralya Maliye Bakanı Mathias Cormann bugün aynı yasanın yönetim tarafından yeniden tanıtılacağını, ancak bununla birlikte hükümetin çoğunluğu bulunmayan Senato’dan gelecek herhangi bir ret oyuna karşılık bir hazırlık planının da tedarik edileceğini belirtti. Cormann, Avustralya’nın başkenti Canberra’da gazetecilere verdiği demeçte, “Tercihimiz oylamanın mecburi olmasıdır. Eğer bu başarısız olursa, hükümet Avustralya vatandaşlarına evlilik tanımının değiştirilip değiştirilmeyeceğini belirten yasal ve anayasal bir seçme hakkının verilebileceğine inanmaktadır.” dedi.

Yasal uzmanlar, posta üzerinden yapılması planlanan seçimlerin Senato onayını gerektirebileceğini ve bunun hükümetin planına mahkemede meydan okunmasına yol açacağını bildirdi. İnsan Hakları Hukuk Merkezi’ndeki yasal savunma müdürü Anna Brown, Canberra’daki gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bize verilen yasal öneride, referandum yapılması gibi bir adımın geçersiz olacağı söylendi. İşte bu yüzden itirazın direkt olarak yüksek mahkemede yapılması gerekiyor” dedi. Bu politik çıkmazdan ötürü rahatsız olan bir grup muhalif milletvekili, muhalefetteki İşçi Partisi ile birlikte serbest oy hakkı için oy kullanacaklarını söyledi.

Temmuz ayında bir hükümet senatörü, eşcinsel evliliği yasalaştırmayı amaçlayan özel bir tasarıyı hazırlama üstünde çalıştığını belirtti ancak Turnbull, bu tasarının oylanmasına izin vermeyeceğini belirtti. Postayla oylama önerisinin muhaliflerin kendi mevzuatlarıyla ilerlemelerine engel olup olamayacağının belirsiz olduğu söylendi. Herhangi bir muhalifin istifası Turnbull’u bir azınlık hükümeti kurmaya iteceği ancak muhafazakar kanadın desteğini yitirmeyi göze alamayacağı da belirtildi.

Çeviri: voiceofteisland.com – Vedat Yıldırım

Kaynak: CYPRUS – MAİL



Benzer Haberler

GTA 6’nın çıkış tarihi belli oldu

Voice Kıbrıs Haber

İki büyük kara deliğin birleştiği tespit edildi

Voice Kıbrıs Haber

Gana’da 17 aylıkken resim yapan Liam, dünyanın “en genç erkek sanatçısı” oldu

TAK

28 yıl komşunu evinde alıkoyan kişi gözaltına alındı

AA

Paris’te düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi öldü

AA

Gazze’de can kaybı 35 bin 233’e çıktı

TRT