FeaturedKIBRIS

Kıbrıs sularında aslan balığı krizi

aslan balığı

Güney Kıbrıs Üniversitesi, Kıbrıs suları ve Akdeniz’in genelinde şaşırtıcı derecede artış gösteren aslan balığı popülasyonuyla mücadele etmek için Avrupa Birliği’nden 630 bin Euro’luk destek aldı.

Üniversitenin Profesör Spyros Sfendouraki başkanlığındaki Ekoloji ve Biyolojik Çeşitlilik Laboratuvarı, Avrupa araştırma projesi RELIONMED’i koordine etmek için 630.000 Euro kazandı. Planlanan projenin, doğal çevrenin ve biyoçeşitliliğin yönetimi ve korunması ile ilgilenen ‘HAYAT’ programı dahilinde olduğu açıklandı. Dört yıl sürecek olan ve Eylül ayında başlaması planlanan proje, Akdeniz’deki aslan balığı istilalarını önlemek için bir takım tedbirler içeriyor ve Natura 2000 ve koruma altında olan diğer deniz alanlarına özellikle dikkat gösteriliyor.

Hint Okyanusu’ndan gelen aslan balığı, Akdeniz’de ilk olarak 1991’de İsrail’in Hayfa Körfezi’nde keşfedildi. Türün dişileri her dört günde bir olmak üzere yılda yaklaşık iki milyon yumurta üretirler ve bu popülasyonlarının çoğalmasına ve güçlenmesine yardımcı olan en büyük etkendir. Kemikli omurgası üzerinde bulunan güçlü bir toksin ile donanmış olan aslan balığının sokmaları son derece acı vericidir ve felç ile birlikte kalp krizi ve bazı durumlarda ise ölüme neden olabilir. Vahşi bir yırtıcı olan aslan balığı popülasyonlarının artışı sonucunda ticari türler de dahil olmak üzere Akdeniz’deki endemik türler yok olabilir.

Çeviri: Voice of the Island – Vedat Yıldırım

Kaynak: IN – CYPRUS


Benzer Haberler

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Süper Lig’de sona doğru

BRT

Uyuşturucuyu iç çamaşırına ve çoraba sakladılar

Voice Kıbrıs Haber

‘Herse ve Lokma Günü’ etkinliği yoğun katılım ile tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliğinin basına yalan ve yanlış haber düzenlettiği aşikardır”

TAK

Önce ağaca ardından toprak sete çarpıp durabildi, 3 kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber