FeaturedKIBRIS

Kıbrıs sorununda yeni bir başlangıç için teşvik olacak

Rum lider Nicos Anastasiades, yeni bir AB-Türkiye diyaloğunun Kıbrıs sorununda yeni bir başlangıç için teşvik olacağını söyledi.

Kıbrıs sorunuyla ilgili Crans-Montana Konferansı’ndaki sonuçtan sonra ilk mülakatı pazar günü Kathimerini gazetesinde yayınlanan Anastasiades, konferans sırasında neler olduğundan söz etti. Konferans’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili ‘sonraki gün’ çerçevesinin ve başarıyla sonuçlanmamasının nedenlerini anlattı.

Nicos Anastasiades, “Önemli olan ve yeni bir perspektif yaratabilecek olan şey, üzerinde anlaşılacak bir çözüm için yeni durumun gerçekten bağımsız bir devlet yaratabilmesine yönelik iki toplumun koşulları yaratması veya canlandırmasıdır” dedi.

Crans-Montana Konferansı’nın başarısızlığının nedenleriyle ilgili olarak da, Akıncı’ya ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’ye, konular, özellikle Güvenlik ve Garantiler konuları düzgün hazırlanmadan herhangi bir girişimin bir taraftan beklentileri artıracağını, diğer taraftan belirli başarısızlıklara neden olacağını, bunun Kıbrıs müzakerelerinin devamından daha kötü bir şey olacağını söylediğini belirtti.

Özellikle Espen Barth Eide’nin rolüyle ilgili olarak Anastasiades, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı ’nın iyi niyetli olduğunu, hatasının, gerçekten ne olduğu yerine ne olmasını istediğini anlamak istemesi olduğunu kaydetti ve “Hemen hemen her şey üzerinde anlaşmaya varıldı hayaliyle yaşadı” dedi.

Mülakatta Eide’nin özellikle Güvenlik ve Garantiler konusunda uygun hazırlıktan yoksun olmakla suçlandığına işaret eden Anastasiades, “Aldığı mesajları, özellikler Ankara’dan aldığı mesajları tam iletmesi gerekiyordu” ifadesi kullandı.

Garantiler konusuyla ilgili olarak da, bu konuda Kıbrıs Rumlarının görüşünü anlamayanın kalmadığını, BM Genel Sekreterinin Konferans’ta ortaya koyduğu çerçevenin, 2017’de girişim ve garantiler için haklar sağlamanın mümkün olmayacağının açık olduğunu vurguladı.

Nicos Anastasiades, enerji alanında ve Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki Blok 11’de ENI-TOTAL araştırma sondajıyla ilgili devam etmekte olan gelişmelerden de söz etti; Kıbrıs’ın enerji planının değişmediğini bildirdi.

Anastasiades, Crans-Montana’daki Konferans’ta enerji konusunu Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlit Çavuşoğlu’yla görüştüğünü belirtti.

 

Kaynak: CNA



Benzer Haberler

Silahla yakalanan şahıslar 6 gün daha tutuklu kalacak

Voice Kıbrıs Haber

Kundaklama olayı ile ilgili iki kaportacının tutukluluk süresi uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Tayvan’dan getirdikleri 13 kilo uyuşturucuyla yakalananlara 3 ay hapis cezası verildi

Voice Kıbrıs Haber

Cinsel taciz iddasıyla tutuklanan şahıs teminatla serbet bırakıldı

Voice Kıbrıs Haber

Sahte öğrenci belgesi düzenleyenlerin tutukluluk süreleri uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Kartingciler gençlik haftasında yarışacak

Voice Kıbrıs Haber