FeaturedKIBRIS

Rapor açıklandı, en temiz denizimiz…

Çevre Örgütleri ve vatandaşların “Deniz suyu analiz raporları artık açıklasın. İçimiz rahat etsin ” diye haykırışları yankı buldu.

Sağlık Bakanlığı en sonunda 2017 yılına ait Deniz Suyu Analiz Raporu’nu açıkladı. Ayrıca vatandaşların kirlilik endişesi duyduğu bazı denizlerden de bir kaç numune alınarak, tekrar tekrar analiz yapıldı.

Yapılan tüm analizlerin sonucu ülkedeki deniz suyu kalitesinin mükemmel olduğunu gösterdi.

Henüz açıklanmayan sonuçların ise Devlet Laboratuarı’nın yoğun çalışması ve analizi yapılması gereken birçok numune olmasından kaynaklandığı öğrenildi.

Yani ülkenin tüm denizleri temiz ve Avrupa Birliği standartlarına uygun çıktı.

Ancak bu raporlar çevre örgütlerinin içini rahatlatmaya yetmedi. Çevreciler, sudaki bakteri oranının yüzde 1 bile olsa, o bölgede denize lağım aktığı anlamına geldiğini söyledi ve nedeninin araştırılmasını istedi.

AB standartlarına uygun.

Avrupa Birliği standartlarına göre; her yüz mililitrede 100 tane ya da altında Bağırsak Enterokoku bakterisi bulunuyorsa suyun kalitesi mükemmel, 200 tane ya da altında bu bakterinden bulunuyorsa suyun kalitesi iyi anlamına geliyor.

Esherichia coli bakterisi için de yine benzer bir durum söz konusu. Her 100 milimetrelik suda 250 ya da altında bakteri bulunuyorsa suyun kalitesi mükemmel, 500 ve altında bulunuyorsa suyun kalitesi iyi anlamına geliyor.

En temiz İskele ve Mağusa.

Ülkenin tüm denizleri temiz çıkarken özellikle Mağusa ve İskele’deki hiç bir denizde sorun görülmedi. Bağırsak Enterokokları ve Esherichia coli oranı da ülkedeki diğer denizlere göre daha yüksek olan denizlerde de çıkan kirlilik oranı yine Avrupa Birliği standartlarının altında çıktı.

Sucuoğlu: Kıyılarda bir sorun yok

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, her yıl olduğu gibi bu yıl da belli noktalardan ve ihbar yapılan noktalardan numune alınarak analiz yapıldığını açıkladı.

Kıyılarda herhangi bir soruna rastlanmadığını kaydeden Sucuoğlu, kısa süre önce yoğun kirlilik görülen yerlerde olan kirliliğin ise yüzeysel bir kirlilik olduğunu söyledi.

Sucuoğlu, kapatılacak bir yerin şu an için söz konusu olmadığını kaydederek şu şekilde konuştu:

“Belli bölgelerde oluşan kirlilikler yüzeysel bir kirlilik olarak görülüyor. Yani ya gemiden atıldı, döküldü ya da yine benzer bir durumdan oluştu. Ancak insanların yüzdüğü yerde herhangi bir sorun çıkmadı. Kapanacak şekilde bir kirlilik olan yer yok.”

Köroğlu: Denize lağım karıştığını gösteriyor

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Çevre Sorumlusu Teksen Köroğlu, değerlerin Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun olabileceğini ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.

Yapılan analizlerde Enterokokları ve Esherichia coli oranı sıfırın üzerinde olan denizlere lağım karıştığını söyleyen Köroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Kirlilik Avrupa Birliği’nin belirlediği değerlerin üzerinde değil. Ancak bu buralara denize girmekte hiç bir sıkıntı olmayacağını anlamına gelmiyor. Bu değerlerin sıfır olmaması bu yerlere lağımın karıştığını gösteriyor.

Bu değerlerin 0 olması gerekir. Buralarda denize giren biri o denizde su yutabilir. Bu da ciddi bir sorundur.”

“Sebebi araştırılmalı”

Köroğlu, bu kirliliğin sebebinin araştırılması gerektiğini söyledi ve bunun nedeninin gemilerden, belediyelerden ya da turizm işletmelerinden kaynaklı olabileceğine vurgu yaptı.

Teksek Köroğlu, “gemiler atık boşaltmış olabilir, belediyeler atık boşaltmış olabilir ya da turizm tesisleri atık boşaltmış olabilir. Bunun nedeni araştırılıp önüne geçilmesi gerekiyor. Benim içim bu konuda rahat değildir” dedi.

Kaynak: KIBRIS GAZETESİ

 


Benzer Haberler

Döviz piyasaları dalgalı seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Süratli araç kullanımına yönelik polis denetimleri sıklaştırıldı

TAK

Taçoy “Ülkenin daha iyi bir yönetime ihtiyacı var”

TAK

Trafik yüzünden çıkan kavgada 7 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Ombudsman Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ni kusurlu buldu

TAK

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA