FeaturedKIBRIS

Sürpriz gündem; mülkiyet!

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Crans Montana’ya gelişi ile birlikte süreç boyut değiştirdi. Garanti ve Güvenlik Masası’nda az da olsa ilerleme var, paralel masada ise beklenmeyen bir gelişme oldu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Crans Montana’ya gelişi ile birlikte süreç ivme kazandı. Guterres’in siyasi karar alınmasını zorlayan yeni yaklaşımı ile sürpriz bir şekilde, bugüne kadar teknik düzeyde en çok tartışılan mülkiyet konusu masaya geldi.

Güvenlik ve Grantiler konusunda Türkiye’nin yapmış olduğu “iki tarafın referandumlarda evet demesi ile birlikte makul sayıda asker çekmeye hazırım” önerisinin ardından Rum tarafının negatif duruşu devam ediyor.

Buna karşın, Guterres, dün gün boyu yapmış olduğu yoğun diplomattik temasların ardından liderleri ikinci masada üzerinde uzlaşma sağlanamamış konulardan biri olan “mülkiyet” konusunda müzakere etmeye ikna etti.

Böylece ikinci masa da işlevsel bir hale geldi.

İki lider, dün öğleden sonra, beklenenden uzun süren bir müzakere gerçekleştirdi. Uzayan görüşme nedeniyle, Guteres tarafından liderler ve garantörler ülkelerin dışişleri bakanlarına verdiği akşam yemeği geç başladı.

Mülkiyet masaya geldi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Crans Montana”daki Kıbrıs Konferansı’nın başladığı günden itibaren ikinci masada siyasi düzeyde müzakere etmeyi reddeden Rum Lider Nikos Anastasiades’i dün akşam saatlerinde masanın etrafında buluşturdu.

Mülkiyet konusunda önce teknik düzeyde görüşmeye geçildi ardından görüşme siyasi düzeyde devam etti.

Beklenenden uzun süren görüşmede taraflar mülkiyet konusunda bugüne kadar üzerinde uzlaşma sağlanamayan konuları ele aldı. Böylece ikinci masa da teknik fikir tartışmaları sarmalına girmekten kurtuldu.

Crans Mantona’daki Kıbrıs Konferansı’nda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in konulara hakimiyeti ise her iki lider tarafından ve delegosyanlarınca haranlıkla karşılandı.

Mülkiyette “duygusal bağ”

Mülkiyet başlığı altında üzerinde yakınlaşma sağlanamayan konulardan biri olan duygusal bağ konusu da siyasi düzeyde tartışıldı.

Toplantıda, Rum tarafı uç örneklerle tartışma yöntemini seçerken, Guterres devreye girerek, Portekiz’den yaşanan örnekler verdi.

Guterres, uç örneklerin genele örnek verilmemesini isteyerek, tartışmanın doğru zemine çekilmsine katkı sağladı.

 Siyasi düzeye yükseldi

Gutterres”in Crans Montanaya gelmesi ile birlikte özellikle ikinci  masadaki müzakeremin düzeyi siyasi düzeye çekildi. Liderler ve müzakerecileri yüreklendiren Guterres, teknik ekipleri saman zaman toplantı dışarısına alarak, “Burada karar alacağız. Siyasi düzeyde sorumluluk almanız gerekiyor” mesajı verdi.

Guterres gelmeden önce Rum Lider Nikos Anastasiades ikinci masadaki müzakere düzeyini teknik seviyeye çekme konusunda ısrar etmiş ve bu masda müzakerelerin sonuç odaklı bir şekilde yapılmasını engellemişti. Guterres

Garanti ve Güvenliğe etkisi olumlu

Liderlerin, ilk kez mülkiyet konusunu ikinci masada müzakere etmesi, garantilerin konuşulduğu birinci masaya da pozitif yansıyacak.

Müzakere metodu gereği, bir masada sağlanan ilerleme, diğer müzakere masasını da etkiliyor.

Guterres’in liderlere yaptığı pozitif etki, konuların paketler halinde uzlaşı ile, birbirine bağlantışı ele alınmasını sağladı.

 

Tamamı için tıklayın

Kaynak: HAVADİS


Benzer Haberler

Döviz piyasaları düşüşte

Voice Kıbrıs Haber

“Korolar Mağusa’da tınlıyor” şöleni cuma akşamı yapılıyor

TAK

Tatar “Egemenliğimiz kabul edilmeden Kıbrıs konusunda görüşme yapmayacağız”

TAK

Engelliler, Engelliler Haftası etkinliklerini siyah çelenkle başlatıyor

TAK

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Barlasoğlu oldu

TAK

Creditwest Bank 30 yaşında

Voice Kıbrıs Haber