FeaturedKIBRIS

ABD, 2 aylık Kıbrıs raporunu yayımladı

ABD hükümeti Kıbrıs’la ilgili iki aylık, Şubat – Mart 2017 raporunda, Kıbrıs`ı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonla yeniden birleştirecek Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması taahhüdünü tekrarladı. Rapor ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2004`ten beri yayınlıyor. Raporun hazırlanmasının ardından Senato ve Parlamento’ya sunuluyor.  
 

Hukuki İşleri Müsteşarı Jo Joseph Macmanus ön yazısında, «ABD iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonla Kıbrıs`ı yeniden birleştirecek adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını taahhüt etmiştir” dedi.
 
Şubat ve Mart 2017`ya ait rapora göre, Kıbrıslı liderler, BM Genel Sekreteri`nin İyi Niyet Misyonu çerçevesinde Kıbrıs`ı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonla yeniden birleştirme çabalarını yoğunlaştırdılar.
 
Rapora göre, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Rum Toplumu lideri Nicos Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı`nın 1 Şubat tarihinde yaptıkları görüşme sırasında müzakerelerin “yol haritasını” sundular, yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet, AB’ne uyum, toprak düzenlemeler ve garantiler ve güvenlik konusu dâhil, müzakerelerle ilgili diğer konular üzerinde müzakerelere devam ettiler.
 
Raporda, ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Cumhurbaşkanı Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Akıncı ile telefonda konuştuğu belirtildi.
 
Raporda şöyle denildi:
 
“ABD Dışişleri Bakanı her iki lidere ABD hükümetinin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması konusundaki desteğini teyit etti. Cumhurbaşkanı Anastasiades ile yaptığı telefon görüşmesinde ikili işbirliği konusu ele alındı. Tillerson,  müzakerelere verilen aradan sonra liderlerin çalışmalarına yeniden başlamasını teşvik etti”.
 
Rapor, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynakları Bürosu Enerji Diplomasisi Müsteşar Yardımcısı Bayan Robin Dunnigan’ın 1-2 Mart tarihlerinde Kıbrıs’a yaptığı ziyarete atıfta bulunuyor.
 
Bayan Dunnigan, Kıbrıs ziyareti sırasında 8. Akdeniz Forumunda konuştu ve “Filistin, Kıbrıs,  Türkiye ve Doğu Akdeniz’in diğer ülkelerini bağlayacak olası enerji yollarına işaret etti”.
 
Aynı Forumda konuşan ABD ‘nın Kıbrıs Büyükelçisi Bayan Ann Doherty ise Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasının Kıbrıs’ın enerji potansiyelini olumlu etkileyeceğini söyledi.
 
ABD`nin raporunda, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Waşington’da yaptığı temaslara atıfta bulunularak Eide’nin ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Tomas Shanon ve diğer üst düzey yetkilileri ile ayrı ayrı görüştüğü belirtildi.
 
Tomas Shanon, ABD hükümetinin BM himayesinde Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla Eide ve Kıbrıslı liderlerin çalışmalarını güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi.
 
ABD`nin raporunda, 8 Mart tarihinde gerçekleşecek “Atlantic Council” çalışmalarına Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide,  ABD Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı Jonathan Cohen’in de katıldığı belirtildi.
 
Raporda, Cohen’in ABD Kongresinde yapılan bir etkinlik sırasında ABD’de ikamet eden Kıbrıslılarla görüştüğü ve Bayan Doherty’nin de 13 Mart tarihinde New York’ta Kıbrıslılar federasyonları temsilcileri ile görüştüğü kaydedildi.
 
Cohen, 22 Mart tarihinde Capital Link tarafından Kıbrıs’ta yatırımlarla ilgili düzenlenen bir konferans sırasında konuştu. Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ve Kıbrıslı Bakanlar söz konusu konferansa katıldılar.
 
Raporda, Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulides’in sözde İslam Devletine karşı mücadele konulu Bakanlar arası uluslararası toplantıya katıldığı, Kasoulides’in Tomas Shanon ile görüştüğü, Kıbrıslı üst düzey yetkililerin Beyaz Sarayda yapılan etkinliğe katıldıkları,  Hükümet sözcüsü Nikos Hristodulides’in Waşington’da Dışişleri Bakanlığı müsteşarı John Hefern,  Beyaz Saray ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri ile görüştüğü kaydedildi.


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber