FeaturedKIBRIS

Cenevre 2 ön şartsız ve verimli olacak

Rum lideri Nikos Anastasiades, Kıbrıs sorununa ekonomik açıdan sürdürülebilir bir çözümün bulunması gerektiğini ifade ederek bir çözümün bulunmasının ardından kalkınma ve rehabilitasyon için yapılacak çalışmalara Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’nın (CEB) katılımının güvence altına alınmasının önemine işaret etti.
 

Cumhurbaşkanı Anastasiades, Cenevre’de yapılacak Konferansın “ön şartsız ve verimli” olacağı umudunu dile getirdi.
Lefkoşa’da yapılan CEB’in 52. Ortak Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Anastasiades, çözümün yaşayabilirliğine değinerek “çözümün uygulanmasını risk altına sokacak, yakın geçmişte meydana gelen olaylar gibi eylemlerden kaçınmak gerektiğini açıkladı. Altyapı ve kalkınma projelerinin finanse edilmesinin, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı.
 
CEB müdürü Rolf Wenzel’e teşekkürlerini illetten Anastasiades, “CEB görevi çerçevesinde, çözüm bulunmasının ardından alt yapı geliştirme ve rehabilitasyon ile ilgili tüm çalışmalara desteğini resmi bir şekilde açıkladı” dedi.
 
Cumhurbaşkanı, devamla, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın işgal rejimindeki özellikle bankacılık sektörüne teknik destekte bulunması konusunda Kıbrıs’ın resmi talebini teyit etti.
 
Amacın mülkiyete bağlı konuların,  örneğin yeniden iskân, tazminat ve algılanan çözümü finanse edecek muhtemel fon kaynaklarını belirlemek için mümkün olduğu kadar doğru hesaplanması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Anastasiades, Kıbrıs Türk tarafının kendi bankacılık sektöründe gerekli olan “stres testinin” IMF tarafından yapılması konusunda gerekli erişimin sağlanmasına nihayet izin vereceği ümidini ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı, IMF ve Dünya Bankası’nın Türk işgali altındaki mali durumun değerlendirmesine karışmasından bu yana geçen bir yılda bu değerlendirmenin yapılmasının mümkün olmadığını belirtti.
 
Cenevre’de 28 Haziran tarihinde yapılacak Kıbrıs Konferansı’na da değinen Nikos Anastasiades, konferansın verimli olmasını diledi ve “Birleşmiş Milletler ilke ve değerleri çerçevesinde ve topluluk müktesebatına tam saygı göstererek kapsamlı bir çözüm bulunması amacıyla iki taraf arasında yakınlaşma sağlamak için ön şartsız ve yapıcı öneriler sunulacağını diliyorum” dedi.
 
CEB Bankası 1956 yılında Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan,  İzlanda,  İtalya, Lüksemburg ve Türkiye tarafından kurulmuştur. Şu an CEB’ye üye 41 ülke bulunuyor.
 
Kıbrıs Cumhuriyeti 1962 yılında Banka’ya katıldı ve Banka 1962 yılından bu yana adada 2,5 milyar avro değerindeki 34 projeyi finanse etti.

 

Kaynak: CNA
 


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK