FeaturedKIBRIS

Adadan hemen yarın ayrılmayacağız

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin, Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün görev süresinin yenilenmesi konusunda 19 Temmuz’da karar alacağı haber verilirken, Barış Gücü’nün geleceğiyle ilgili hızlı değişikliklerin beklenmediği belirtildi.

BM’nin Kıbrıs’taki Basın Sözcüsü Alim Sıddık, ABD hükümetinin dünyanın çeşitli noktalarındaki Barış Gücü misyonları bütçesinde kesintilere gitme niyetine ilişkin basında çıkan haberler üzerine Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) sorularını yanıtladı.

Alithia gazetesinin haberine göre, Sıddık, görev süresi 31 Temmuz’da sona erecek BM’nin Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün görev süresinin yenilenmesine ilişkin Güvenlik Konseyi’ndeki görüşmenin 19 Temmuz’da yapılacağını söyledi.

BM’nin, tutarlı ve ekonomik açıdan verimli olması için ayarlamalar yaparak operasyonlarını sürekli inceleyip, değerlendirdiğini kaydeden Sıddık, ABD hükümetiyle konuştuklarını ve siyasi istişarelerin başarıya ulaşmasına yönelik fırsat penceresinin olması için misyonların oynadığı önemli rolleri hatırlattıklarını belirtti. Sıddık, siyasi görüşmelerde başarı ihtimalinin olmaması durumunda bu misyonları nasıl ayarlayacaklarına bakacaklarını kaydetti.

Sıddık, bu kararların bir ya da iki hafta içerisinde alınamayacağını; stratejik açıdan bir gözden geçirmenin yapılması gerektiğini ifade etti.

53 yıldır Kıbrıs’ta bulunduklarına işaret eden Sıddık, adadan hemen yarın ayrılamayacaklarını söyledi.

Sıddık BM’nin Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün geleceğiyle ilgili herhangi bir kararın, burada Kıbrıs’ta yerel düzeyde değil, BM merkezinde Güvenlik Konseyi tarafından alınacağını da belirtti.

BM’nin Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün bütçesinin yıllık yaklaşık 67 milyon dolar olduğu aktaran Sıddık, bunun üçte birinin “Kıbrıs Cumhuriyeti”, 6 milyonunun Yunanistan tarafından karşılandığını kaydetti. Sıddık, geriye kalan miktarın, yüzde 28.5’i ABD olmak üzere, BM’ye üye ülkelerin katkılarıyla sağlandığını vurguladı.

Avustralya hükümetinin bu ayın sonunda BM polis gücüne katkılarını yenilememe kararını da yorumlamaya çağrılan Sıddık, gücün sayısında bir azalma olmayacağı teyidinde bulundu.

BM’nin, Avustralya’nın katkılarını selamladığını belirten Sıddık, Avustralyalı polislerin yerine BM polis gücüne katılan 17 üye ülkeden diğer misyonların katkılarının artırılacağını söyledi.

Sıddık, BM polis sayısında bir değişiklik olmayacağını, 69 kişinin Kıbrıs’ta görev yapmaya devam edeceğini ifade etti.


Benzer Haberler

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Süper Lig’de sona doğru

BRT

Uyuşturucuyu iç çamaşırına ve çoraba sakladılar

Voice Kıbrıs Haber

‘Herse ve Lokma Günü’ etkinliği yoğun katılım ile tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliğinin basına yalan ve yanlış haber düzenlettiği aşikardır”

TAK

Önce ağaca ardından toprak sete çarpıp durabildi, 3 kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber