FeaturedKIBRIS

Dikkatler Eide belgesinde

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin hazırlamakta olduğu ve Cenevre konferansında Güvenlik ve Garantiler konularında kılavuz niteliği taşıması beklenen belgeye ilişkin Rum basınındaki haberler bugün de sürdü.

Alithia gazetesi, “Herkesin Dikkati Eide Belgesinde” başlığı altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine müdahil tüm tarafların dikkatinin Eide’nin hazırlayacağı ve 28 Haziran’da Cenevre’de gerçekleştirilecek zirvede kılavuz niteliğinde olması beklenen belgeye çevrildiğini yazdı.

Gazeteye göre, BM’nin Kıbrıs’taki Basın Sözcüsü Alim Sıddık dün yaptığı açıklamada, Eide’nin, Garantiler ve Güvenlik konusundaki görüşmelere kılavuzluk edecek söz konusu ortak belgeyi hazırlama çalışmalarını sürdüğünü söyledi.

Habere göre, Sıddık, Eide’nin Perşembe günü adaya dönmesinin söz konusu olduğunu belirterek, kimsenin belgeyi önceden değerlendirmemesi gerektiğini ve belgenin 28 Haziran Cenevre zirvesi öncesinde hazır olacağını vurguladı.

ANASTASİADİS LÜBNAN’DA KIBRIS SORUNUNA DEĞİNDİ

Gazete, haberinin devamında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Lübnan temaslarında Kıbrıs sorunundaki son gelişmelere de değindiğini aktardı.

Habere göre, Anastasiadis, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun’la gerçekleştirdiği görüşmede, Eide’nin hazırlayacağı ortak belge sayesinde Güvenlik ve Garantiler konularındaki görüşmelerin sonuca ulaşma hedefli, yoğunlaşmış ve 12 Ocak zirvesinin söylemlerini tekrar etmeyecek bir zirve olmasının beklendiğini ifade etti.

Anastasiadis, “Türkiye’nin nihayet bu sürece yapıcı katkı koyması ve ilerleme sağlayacak öneriler sunmasını umut ettiğini” belirterek, “Kıbrıs’ın AB üyesi bir devlet olma niteliğinin, en iyi garanti olduğu” iddiasını yineledi.

Anastasiadis, “AB üyesi bir devlette askerlerin bulunması ve üçüncü bir ülkenin çağ dışı kalmış garanti sistemine sahip olması anlamsızdır” şeklinde konuştu.

Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun açıklamalarına da haberinde yer verdi.

RUM SİYASİ PARTİLER BİLGİLENDİRME BEKLİYOR

Politis gazetesi ise, “Engellerle İleri – İki Taraf Cenevre Çerçevesinde Siperlerde” başlıkları altında verdiği haberinde, BM Sözcüsü Sıddık’ın açıklamasına yer verdi.

Eide’nin Perşembe günü adaya geleceğini, liderlerle görüşeceğini ve bu arada garantör ülkelerle istişarelerinin de sürdüğünü söyleyen Sıddık’ın, Cenevre konferansının hazırlıklarının son aşamada olduğu yorumunda bulunduğu kaydedildi.

Kıbrıs’ta tarafların Cenevre konferansı çerçevesinde siperlere çekildiğini, Kıbrıs Türk tarafının Rum tarafını, “sıfır garanti ve asker ısrarının çıkmaza götüreceği” uyarısında bulunduğunu, Rum tarafının ise şu an için Eide’nin belgesini bekleme durumuna geçtiğini öne sürdü.

Gazete ayrıca, Rum siyasi partilerinin de Cenevre öncesinde bilgilendirme alabilmek adına Anastasiadis’e yönelik baskı yaptıklarını, AKEL ve diğer parti yetkililerinin yaptıkları çeşitli açıklamalarda, gelişmeler ve ortak belge konusunda Anastasiadis’in konferans öncesinde kendilerine bilgi vermesi gerektiğini söylediklerini yazdı.   

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttı:
Fileleftheros: “Ortak Belgeyi İnşa Ediyor – Cuma Günü Liderlere Sunacak”; Haravgi: “AKEL: Cenevre’nin Başarılı Olması İçin Hazırlık Şart”.


Benzer Haberler

CTP’den “İklim Değişikliği Etkisinde Su Sorunu ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”

TAK

Telefonundaki yazışmaları sildi, sim kartı imha etti!

Voice Kıbrıs Haber

Borsa günü rekor seviyeden tamamladı

AA

Hala Sultan Futsal Takımı Türkiye finallerinde

TAK

Gardiyanoğlu “1 Mayıs’ta çalışan emekçiye normal günün iki katını ödemek yasal zorunluluktur”

TAK

Cinsel istismar zanlısına 2 yıl 6 ay hapis!

Voice Kıbrıs Haber