FeaturedTeknoloji

Kullanıcılarını webcam’den gizlice izleyebilecek

Yeni keşfedilen bir patente göre, Facebook web kameraları ve akıllı telefon kameraları aracılığıyla kullanıcıları gizlice izlemek ve kaydetmek istiyor.

Patent dokümanında,  sitedeki farklı içerik türlerine rastladığınızda, yüz ifadelerinizin nasıl değiştiğini görmek için şirketin teknolojiyi nasıl kullanacağı açıklanmaktadır.

Sitedeki gördükleriniz karşısında nasıl hissettiğinizi analiz ederek, bu bilgiyi sitede sizi daha uzun süre tutmak için kullanacak.

Örneğin, arkadaşlarınızdan birinin fotoğraflarına bakarken gülümsersiniz, Facebook’un algoritması bunu not alacak ve bu arkadaşınızın resimlerini Haber Akışınızda daha sık  gösterecektir.

Patent başvurusunda yer alan bir başka örnek, bir kedi yavrusu videosu izlerken ekranınızdan uzaklaşırsanız, Facebook akışınızda benzer türdeki videoları  göstermeyi bırakacak. Başka bir deyişle, Facebook’ta bir viski reklamı izlerseniz, sizi viski reklamlarını daha fazla göstermek için hedef seçebilir.

Patent başvurusu, Şubat 2014’te yapıldı ve Ağustos 2015’te kabul edildi, ancak CBInsights tarafından yakın zamanda tespit edildi.

Bir Facebook sözcüsü “Uyguladığımız teknolojiler için sık sık  patent araştırmaları yapmaktayız ancak, patentler gelecekteki planların göstergesi olarak alınmamalı” dedi.

Ancak bu patent , 2014 yılında gizlice yüz binlerce kullanıcının duygularını etkileyip etkilemediğini araştırmak için yapılan bir deneyin parçası olarak haber akışını değiştirdiği tespit edilen bir şirket hakkında daha fazla endişe yaratıyor. Şirket bu olayı daha sonra kabul etsede neden ve nasıl yaptıklarını tatmin edici olarak anlatamadı.

Geçen yıl Mark Zuckerberg tarafından yayınlanan bir fotoğrafında, web kamerasını ve mikrofonunu bantla kapladığı gözlendi. Kamuoyu bu konuda öngörülebilir şekilde büyük bir fikir birliğine vardı ve Facebook patentinin keşfi sadece spekülasyonu artıracak.

Sitenin uygulamayı henüz yürürlüğe koyduğu düşünülmüyor ancak koymayacağına dair hiçbir garanti yok.

Ayrıca Patent, ne kadar zor yazdığınızı algılayacak ve bu bilgiyi duygularınızı anlamaya çalışmak için kullanacak yeni bir mesajlaşma platformunun ayrıntılarını da anlatıyor.

 

Kaynak: İndependent UK


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber