FeaturedKIBRIS

53 Yıl sonra BM Barış Gücü’nden ayrılıyorlar

1964 yılının Nisan ayından bu yana Kıbrıs’ta görev yapan ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü (UNFICYP)’in bir parçası olan Avustralyalı Polis Güçleri’nin, 53 yılın ardından adayı terk edecekleri ileri sürüldü.

Yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Avustralyalıların adayı terk edecek olmasının, UNFICYP’in Kıbrıs’taki geleceği ve genel varlığı konusunda soru işaretleri meydana getirdiğini yazan Alithia gazetesi, “güvenilir bilgileri temel alarak”, UNFICYP’in adadaki varlığına da, artık kesin gözle bakılamayacağını öne sürdü.

Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana sayıları toplam 7’yi bulan Avustralyalı polis güçlerinin, özellikle 1974 yılındaki trajik olayların akabinde, ara bölge içerisindeki güvenlik ve nizamın iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi için önemli bir iş yapmakta olduklarını kaydeden gazete, “elindeki bilgilere göre”, Avustralyalı misyonun Kıbrıs’ta son olduğunu ve Avustralya hükümeti tarafından görev sürelerinin uzatılmayacağını kaydetti.

Haberinde, BM’nin Kıbrıs’taki Basın Sözcüsü Alem Siddique ile irtibata geçtiğini yazan gazete, devamla Siddique’ın sözlerini kısaca şöyle aktardı;

“Avustralya Polisi, barış sürecini ve görevlerini bu ay tamamlıyor. Avustralya Polisi, asayiş ve düzenin korunması açısından, 1963’ten bugüne kadar BM Polis Misyonunun anahtar parçasını teşkil etmekteydi. Misyonlarıyla ilgili gururluyuz. UNFICYP polisinde, dokuz ülkeyi temsil etmekte olan 69 subay kalacak.”

“BM kaynaklarından elde ettiği bilgiye” göre, UNFICYP’in Kıbrıs’taki görev süresinin uzatılması kararının, 12 Temmuz’da BM Güvenlik Konseyi tarafından alınacağını yazan gazete, devamla “UNFICYP’in görev süresinin uzatılmaması olası bulunup bulunmadığı sorusuna ise BM kaynağının, BM misyonunun hemen sona ermesi olasılığı bulunmadığı” şeklinde yanıt verdiğini aktardı.

Gazete devamla “ancak bize, BM Güvenlik Konseyi’nin, misyonuna, faaliyetlerini gözden geçirme, aynı zamanda misyonun gidişatı veya sona erdirilmesiyle de ilgili alternatif çözümlere atıfta bulunma direktifi vermeye karar verme ihtimalinin bulunduğu belirtildi” ifadelerine de yer verdi.


Benzer Haberler

Yangın kontrol altına alındı!

Voice Kıbrıs Haber

Bitcoin’de tarım dışı istihdam yükselişi

NTV

İranlı çift mahkemede gözyaşlarına boğuldu!

Voice Kıbrıs Haber

Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi açık artırma usulüyle satış yapacak

TAK

Çalışma nedeniyle bazı bölgelerde su kesintisi olacak!

TAK

Altın fiyatları hareketlendi!

NTV