FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Kansoy: Cenevre, Güzelyurtlular ve Kıbrıslı Türkler için yeni bir umut

Voice of the Island, Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği (GÜKAD) Başkanı Reşat Kansoy ile Güzelyurt ve Kıbrıs’ın geleceği hakkında röportaj yaptı

Kansoy sözlerine Güzelyurt esnafının pek iyi durumda olmadığını söylerek başladı. Güzelyurt esnafının, teslim anlamına gelen beyaz bayrağı çekmiş durumda olduğunu bu konu için hem Güzelyurt esnafına hem de bölgesel kalkınma anlamında Hükümetlere sorumluluk düştüğünü belirtti. Yerel yönetimin Güzelyurt esnafının bilinçlenmesi ve gelişmesinde, yeni pazar arayışlarında pek katkısı olmadığından şikayet eden Kansoy önemli olan doğru kalkınma ve nüfusu doğru artırmaktır dedi.  Kansoy ”Tarım, turizm ve öğrenci turizminin doğru yapılabilmesi için emin adımlarla planlı ve programlı büyümeden yanayız” dedi.

Voice of the Island 2017

Bölgeye açılan üniversitelerden ve Güzelyurt esnafınının bundan olumlu bir şekilde etkilemiş olsa da yerel vizyonun eksikliğinden kaynaklanan bazı sorunlar yaşandığını vurguladı. 

Kansoy, alt yapı ve üst yapının planlanması şeklinde bölgedeki göçlerin geri akımının da başlaması ihtimalinden bahsederek ”Toplu konut projesi geri göçün ilk adımıdır” dedi.

Çözüm durumunda Güzelyurt’un ekenomik değerinden bahseden Kansoy, ”%67 Tarımsal ürünler bu verimli topraklarda üretilmektedir. Devlet tarafından Güzelyurt’a yapılmayan yatırımları hükümetlerin politikalarına bağlayabiliriz. Hükümetler Güzelyurt üzerinden kar elde etmiştir. Müzakerelerde konuşulan toprak parçalarıdır diye perde gerisinde buraları göz ardı etmişlerdir. Adil ve kalıcı bir çözümü bu yüzden arzu etmekteyiz. Liderlerin yeniden Cenevre’ye gidiyor olması, Güzelyurtlular ve Kıbrıslı Türkler için yeni bir umuttur. Ben şunu önerebilirim; Ortadoğu’daki olaylar pek aydınlık görünmüyor, iki lider liderliğini güçlü bir şekilde bu adada yapmalıdır ve Kıbrıs adasını Ortadoğu’nun büyük projesinden, emperyalistlerin büyük projesinden çekip kurtarıp kendi yağımızla kendi ciğerimizi kavurabileceğimiz bir anayasal düzene kavuşturmalıdır. Federal bir yapıya kavuşturmalıdır. İki lider liderliklerini göstererek Kıbrıs’ı Ortadoğu’dan ayrıştırıp Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüme imza atmalıdır” dedi.

Konuşmasının devamında Güzelyurt’taki narenciye bahçelerinin sulama sisteminden ve dünya tarımından bahseden Kansoy son olarak iktisadi kalkınma, ekonomik büyüme ve bölgesel büyüme planlı bir şekilde geliştirilirse Güzelyurt’u daha güzel bir yer haline getirebileceğimizi vurgulayarak sözlerine son verdi.

Voice of the Island 2017

 


Benzer Haberler

Erhürman “Göreceğimiz zarar, verdiğimiz zarara kıyasla daha fazla olacak”

Voice Kıbrıs Haber

Limasol’da olaylı paskalya gecesi… Maskeli gruplar yoldan geçen araçlara ve polislere molotofla saldırdı

TAK

Denetimlerde 1 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

En çok yağış 17 kilogram olarak kaydedildi!

TAK

Levent Şonya hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Tatar, Gambiya Cumhurbaşkanı ile görüştü

TAK