FeaturedKIBRIS

29 Ekim tüm ilçelerde kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, başkent Lefkoşa’nın yanısıra tüm ilçelerde ve bucaklarda da kutlandı.

MAĞUSA

Bu çerçevede Gazimağusa da da Zafer Anıtı ve İsmet İnönü Bulvarı olmak üzere iki ayrı yerde tören düzenlendi.

İlk tören Zafer Anıtı’nda protokol sırasına göre Anıt’a çelenklerin kondu, Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde Bayraklar göndere çekildi ve günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı K.T.B.K.K Hava Ssvunma Tabur Komutanlığından Hava Savunma Teğmen Muhammet Kırgil yaptı.

Kırgil yüce Türk Milletinin lsyık olduğu adil ve saygın yönetim biçimine Cumhuriyetin ilanıyla ulaştığını belirterek, bu sayede dünyanın önünde saygıyla eğildiği çağdaş Türkiye’nin yaratıldığını vurguladı.

Muhammet Kırgil Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cımhuriyet’in ilanıyla birlikte,  Türk Milletinin modern dünya milletleri arasında yerini aldığını ifade ederek, ” Türkiye Cumhuriyeti’nin ; Atatürk’ün Türk Milletine en büyük armağanı, Türk Milletinin ise en büyük varlığı ” olduğunu vurguladı.

Kırgil Cumhuriyetin muhafaza ve güçlendirilmesinin ise milletin her ferdinin değişmez vazifesi olduğunun altını çizdi.

Gazimağusa daki ikinci törem ise Sulu çemberden İsmet İnönü Bulvarına kadar düzenlenen kortej yürüyüşüyle devam etti ve daha sonra Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın bando konseri gerçekleştirildi.

GÜZELYURT

Buradaki tören protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başladı.

Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Daha sonra Atatürk Anıtı’ndan Güzelyurt Kapalı Çarşı önüne kadar kortej gerçekleştirildi.

Burada günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Piyade Yüzbaşı Burak Gençer, cumhuriyetin Atatürk’ün bizlere en güzel armağanı olduğunu vurgulayarak, bu armağanın ebediyen sürecek uygar yaşam biçiminin sembolü olduğunu kaydetti.

Güzelyurt Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni İsmail Çırakoğlu da Kurtuluş Savaşı hakkında bilgiler vererek, bu savaş sonucunda elde edilen en büyük zaferin cumhuriyet olduğunu ifade etti.

Tören şiir okunması ve halk dansları gösterisiyle devam etti.

Tören, bando konseri ile sona erdi.

İSKELE

İskele Ecevit Meydanı’nda yer alan tören Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu eşliğinde kortejin meydana gelmesiyle başladı.

Çelenklerin Atatürk Büstüne konulmasının ardından tören de saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

İskele Ticaret Lisesi öğretmenlerinden Refik Hazır,  yaptığı konuşmada Kurtuluş Savaşının zaferle sonuçlanmasının ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimini ilan ettiğini anlatarak, böylelikle egemenliğin kayıtsız şartsız ulusun olduğunu vurguladı.

Hava Savunma teğmen Özcan Sazak da Ulu Önder Mustafa Kemal Önderliğinde büyük mücadeleler vererek cumhuriyetin kurulduğunu kaydetti.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Bandosunun konseri ile süren İskele’deki tören bölge okul öğrencilerinin günün anlam ve önemine ilişkin şiirleri okumasının ardından tören geçişi ile tamamlandı.

GİRNE

Kutlamalar kapsamında, bu sabah Girne Atatürk Anıtı önünde resmi tören düzenlendi.

Törene Girne Kaymakamı  Sinan Güneş,Kıbrıs  Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına,Girne Merkez Komutanı  Topçu  Albay Hilmi  Türkan, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına, Sahil Güvenlik Komutanı  Deniz Albay Mehmet Sevgüm, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü,siyasi parti, üniveriste, okul,  kurum kuruluş, muharip dernek  ve dernek temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Tören protokol  sırasına göre Atatrük Anıtı’na çelenklerin  sunulmasıyla başladı, ardından Saygı Duruşu  ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında,  bugün 15.00’da Girne’de  tören yürüyüşü düzenlenecek.
Askeri bando  tören bölüğü ,mücahit gaziler   ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşecek tören yürüyüşü,  Ramadan Cemil Meydanı’ndan başlayacak.

LEFKE

Lefke’deki tören Atatürk Anıtı önünde düzenlendi.

Tören protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başladı.

Buradaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından bando eşliğinde Lefke Çarşısı’na kadar süren kortejle devam etti.

Lefke Ağaçlı Kahve önünde ilk olarak Lefke Kaymakamı Sadi Güneş tarafından halkın bayramı kutlandı.

Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Sultan Fersan tarafından yapıldı.

Fersan, Türk milletinin bağımsızlığına kast eden işgalcilere karşı Mustafa Kemal önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlattığını anımsatarak, bu savaşın Cumhuriyetle taçlandırıldığını vurguladı.

Konuşmanın ardından tören şiirler okunmasıyla sürdü.

Tören, bando konseri ile sona erdi

(BRT – Voice of the Island)


Benzer Haberler

Döviz piyasaları dalgalı seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Süratli araç kullanımına yönelik polis denetimleri sıklaştırıldı

TAK

Taçoy “Ülkenin daha iyi bir yönetime ihtiyacı var”

TAK

Trafik yüzünden çıkan kavgada 7 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Ombudsman Çevre Koruma Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ni kusurlu buldu

TAK

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA