FeaturedKIBRIS

2022’ye Erdoğan’ın Kıbrıs çağrısı damga vurdu

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurul’unda yaptığı KKTC’nin tanınması yönündeki çağrısı ve hemen ardından “tarihi bir adım olarak nitelendirilen” KKTC’nin Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edilmesi 2022’ye damga vurdu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “KKTC’nin statüsünün gerçek anlamda yükselme yılı” olarak nitelediği 2022’de Kıbrıs Türk tarafı, Türkiye’nin de tam desteğiyle geçen yıl başlatılan Kıbrıs sorununa “iki ayrı egemen eşit devlet ve kurumsal iş birliğine dayalı çözüm” bulma arayış ve çalışmaları sürdürüldü.

Tatar, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşüp, izolasyonların kaldırılması konusunda inisiyatif almasını istedi. Tatar, yeni bir müzakere sürecinin ancak Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün teyidiyle mümkün olabileceğini anlattı.

Kıbrıs Türk tarafı resmi müzakere sürecine geçebilmek için Kıbrıs’ta iki ayrı egemen eşit devletin kabul edilmesi gerektiğini, federasyon görüşmelerine girilmeyeceğini vurgulamayı sürdürürken, Rum Yönetimi buna karşın BM parametrelerine uygun bir çözümü müzakere etmeye hazır yineledi.

Kıbrıs Türk tarafının sunduğu “Hidrokarbon yatakları, tüm adanın Türkiye üzerinden AB enterkonnekte sistemine dahil olması, güneş enerjisinin etkin olarak işbirliği içerisinde kullanılması ve Türkiye’den gelen su dahil olmak üzere, adanın tatlı su kaynaklarının kullanılması” ve “adanın mayınlardan temizlenmesi ve düzensiz göçle mücadele konularında” iş birliği önerileri Rum tarafınca yeniden kabul edilmedi.

BM ise adadaki taraflar arasındaki siyasi farklılıklar derinleşirken çözüme güvenin azaldığına işaret ederek, “diyalog ve yakınlaşma” çağrısı yaptı.

KKTC’ye gelen Pakistan, Gambiya ve Azerbaycan yetkilileri de iş birliğini geliştirme isteklerini ifade etmesi, önemli bir adım olarak addedildi.



Benzer Haberler

E-Bordro Uygulaması hayata geçti

Voice Kıbrıs Haber

Çatalköy bölgesinde “Notam Esas Atışı” yapılacak

Voice Kıbrıs Haber

Azerbaycan heyeti KKTC’de…

Voice Kıbrıs Haber

Denizde kaybolan 2 balıkçı hala bulunamadı

Voice Kıbrıs Haber

KTÖS’ten çağrı: “Ayla öğretmenin ölümü soruşturulsun”

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (13 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber