FeaturedKIBRIS

“2022 yılında 122 kg uyuşturucu ele geçirilirken, 2023’ün sadece 8 ayında bu rakam 265 kg”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısı güncel konuşmaların ardından sona erdi.

Toplantının son konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili Hasan Küçük, konuşmasında bağımlılık konusunu ve etkilerini ele aldı. Küçük, sağlıklı bireylerin yetiştirilmesinde ve bağımlılıkla mücadelede Meclis’in sorumlulukları olduğuna dikkat çekti.

Özellikle dünyada ve ülkede bağımlılık vakalarının arttığını kaydeden Küçük, hükümetin 5 yıllık kalkınma planı içerisinde de muhakkak bağımlığa ilişkin önleyici ve tedavi edici programların yer alması gerektiğini kaydetti.

Bağımlılığın ne olduğunu tanımlayan ve nedenleri hakkında bilgi veren Milletvekili Küçük, özellikle bağımlılıkta ebeveynlerin çocuklara karşı tutumunun çok önemli olduğunu vurguladı, bunun hakkında yapılan çalışmalara yer verdi.

– “Sağlıklı toplum için ciddi bir politika belirlememiz gerekir”

“Okul, aile, sosyal çevre bir bütündür” diye konuşan ve bunların uyumlu olmamasının bağımlılıkta risk teşkil ettiğini belirten Hasan Küçük, okulun hayatın kendisi olduğunu ve başarısız geçen bir eğitim hayatının da en önemli tetikleyici nedenlerden biri olduğunu söyledi.

Küçük, sağlıklı bireylerin sağlıklı toplumu yarattığını ve bu kapsamda sağlıklı toplum için kurumsal hafızayla birlikte ciddi bir politikanın belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Devlet Sağlık Örgütü’nün bağımlılıkla ilgili yaptığı çalışmalara yer veren Küçük, buna göre pandemi sonrasında bağımlılık türlerinin ve nedenlerinin çeşitlendiğini ve bağımlı olma riski taşıyan kişi sayının arttığını söyledi.

Bu konunun kalkınma planlarının yanında bütçe çalışmalarına da eklenmesi gerektiğini belirten Küçük, bugüne kadar ülkede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi ancak bu çalışmaların yeterli olmadığını düşündüğünü ifade etti. Küçük, yapılan araştırmaların bağımlılıkta planlayıcı ve önleyici tedbir alınması için harcanan bütçenin, sorunun çözümü için harcanan bütçenin dörtte biri olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

– “2022 yılının tümünde 122 kg uyuşturucu ele geçirilirken, 2023’ün sadece 8 ayında bu rakam 265 kg”

Madde kullanımı hakkında da konuşan Küçük, elde ettiği verilere göre, 2022 yılında 122 kg uyuşturucu ele geçirildiğini, bu rakamın 2023 yılının ilk 8 ayında ise 265 kg’ye çıktığını belirterek, kısa süredeki yüksek artışa dikkat çekti, bunun yanında, madde kullanım türleri ve sıklığının da arttığını söyledi.

Dünyada ve ülkede artan sosyal medya bağımlılığına değinen UBP Milletvekili Küçük, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 ve 2023 yıllarını karşılaştırdığı verilerini paylaştı; Küçük sosyal medyanın kişi üzerindeki olumsuz etkileri hakkında konuşarak, “Nereye kadar, Neden bu kadar?” diye sordu.

Küçük, “Bağımlı olmayalım, üretken olalım, farkında olalım” dedi ve sağlıklı bireylerin yetişmesinde Meclis’in sorumlulukları olduğunu söyleyerek, Meclis’i göreve davet etti.

– Bir sonraki oturum pazartesi günü

Küçük’ün konuşmasının ardından Meclis Genel Kurulu sona erdi.

Genel Kurul’un bir sonraki toplantısı 30 Ekim Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

(CPY/ŞEB)


Benzer Haberler

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK

Baba-kız sprint rallisinde zirvede

Voice Kıbrıs Haber

Karma evlilik mağdurlarının vatandaşlık hakkı konusunda panel yapıldı

TAK