FeaturedTünay Mertekci

2019’dan ne beklemeliyiz?

Geleceği belirsiz ve çözümsüz kalan adamızda bir yılı daha geride bıraktık… 2018’i genel anlamda değerlendirmek gerekirse; Gençlerin önünü göremediği, bırakın 10 seneyi, 10 gün sonra bile ne olacağının belli olmadığı bir yılı daha geçtik, yeni bir yıla girdik.

2019’da ne değişecek? Ne değişmeli? Umut dolu yeni yıl mesajları yolladık sevdiklerimize dün akşam. 2019’dan mutluluk, sağlık ve huzur diledik. Her yıl olduğu gibi… Peki 2019’da ne değişecek? Bilemiyoruz. Sadece ümit edebiliriz. Özelde adamızda, genelde ise tüm dünyada, insanların barış içinde yaşadığı, çocukların ölmediği, erken ölümlerin yaşanmadığı bir Kıbrıs ve dünya ümit edebiliriz…

2019’da ne değişmeli? Ya da nelerin değişmesi için mücadele vermeliyiz? Kıbrıs’ın kuzeyindeki durumu düşündüğümüz zaman, yeni yılda değişmesi gereken birçok şeyin olduğunu görebiliriz. Bunlardan sadece iki tanesini ve bana göre en önemlilerini sizinle paylaşmak istiyorum.

Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan insanlara “Kıbrıs’taki en büyük sorun nedir?” diye sorarsanız, eminim ki birçok kişi Kıbrıs sorunu diyecektir. Fakat öncelikle kendi içimizde çözmemiz gereken daha büyük bir sorun var: Trafik. 2018’in son gününe kadar trafik kazasından kayıplar yaşadık.

Tabii ki sadece 2018 için geçerli değildi, önceki senelerde kimleri kaybetmedik ki? Her ailede bir şehit yoktur Kıbrıs’ta. Fakat trafikte kaybettiği bir canı muhakkak vardır. 2019’da yollarımız konusunda büyük adımlar atılmalı, daha çok önlemler alınmalı ve insanlarımız daha çok bilinçlendirilmeli…

Diğer bir sorun ise gelecek belirsizliği ve gençler… Kıbrıs’ın kuzeyindeki birçok genç yurtdışında en iyi üniversitelerde eğitim görüyor. Fakat Kıbrıs’a döndüğünde gerekli ilgiyi bulamadığı için doğup büyüdüğü adayı, Kıbrıs’ı terk etmek zorunda kalıyor. Yani göç yolunu seçmek zorunda kalıyor.

Bahsettiğimiz durum sadece yurtdışında okuyan gençler için değil tabii ki. Yurtiçinde eğitim gören gençler de gerek ekonomik sıkıntılardan, gerekse daha iyi bir gelecek kurabilmek için Kıbrıs’ı terk etmek zorunda kalıyor. 2018’de yükselen dövizin de etkisiyle belki de ilk kez bu kadar açık bir göç yaşandı adamızdan.

2019’da umarım bu konuda da adımlar atılmaya başlanır ve beyin göçü vermeyi durdurabiliriz… İşte 2019 yılından öncelikle bunları beklemeli ve gerçekleşmesi için mücadele vermeliyiz.

Kıbrıs 2019’da daha yaşanılabilir bir ada olsun. 2019’da adamıza barışın ve çözümün gelmesi dileklerimle; herkese sağlıklı, mutlu ve huzurlu yıllar dilerim…

[email protected]

Tünay MERTEKCİ


Benzer Haberler

Başbakanlık Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi Heyeti Ankara’da temaslarda bulundu

TAK

HTKS’den Ercan’da grev uyarısı!

Voice Kıbrıs Haber

Maviş: “Sorunun değil çözümün parçası olma siyasetini sürdüreceğiz”

Voice Kıbrıs Haber

Büyükkonuk Eko Gün bu pazar

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (30 Nisan 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Bugün sağanak bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber