FeaturedKIBRIS

“2014 Referandumunda halkımız ret verdi”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay Birinci Boyut’un konuğu oldu. İşte Meclis Başkanı ULUÇAY’ın açıklamalarından bazı önemli notlar…

DOKUNULMAZLIK TARTIŞMASI

“Elbette dokunulmazlık meselesi bir tabu değildir.Bir kere olaya öyle bakmak gerekir. Sonuçta milletvekillerimizi halkımız seçer, Meclis’e gönderir ve milletvekillerinden yasama çerçevesinde belli bir eksende de olsa iş yapmalarını beklemektedir”… “Aslında bizim dokunulmazlık dediğimiz olay kesinlikle bir tabu değildir. Biz milletvekilleri de kendi yaşamlarımızda, hayatlarımızda dokunulmazlığın tabu olmamasından yola çıkarak, dokunulmazlık meselesine gerek duymadan hayatımıza devam edebiliriz. Bunu kendimiz oto kontrol mekanizmasıyla da sağlayabiliriz. O yüzden bizim aslında yasaları uygulama noktasında çok daha titiz, çok daha ince ayrıntılara da dikkat ederek, davranma zorunluluğumuz var. Sonuçta toplumun önünde birer örneğiz”…

“Dokunulmazlık kaldırılsın, kaldırılmasın şeklinde tartışmak yerine aslında daha doğru noktalara ulaşmak için varolana bakmakta fayda var.

Dokunulmazlık meselesi, kürsü dokunulmazlığı ile alakalı bir konudur. Onun dışında yasalar karşısında sadece ağır cezalara yol açabilecek bir takım suçlar var ise dokunulmazlıkla alakalı bir ilişkilendirme mevcuttur. O yüzden Meclis’in iç tüzüğüne ve yasalara da girmiş bu konu eğer savcılık tarafından belli bir dosya şeklinde istinat ediliyorsa herhangi bir milletvekilimiz için Meclis’e düşen görev sadece iç tüzüğe göre hareket etmektir”…

“Meclis yönetimi Savcılığın yürütmekte olduğu soruşturmayla, bu soruşturma neticesinde bulmuş olduğu bulgularla ilgilenmiyor. Bizim ilgilendiğimiz husus şudur; Savcılık bize herhangi bir milletvekilimiz için dosya göndermişse zaten orda belirtmektedir. Şunu demektedir iç tüzüğe göre; ilgili maddeye göre komite kurulur ve bir karar üretilir.Meclis iç tüzüğü açıktır; orada net olan bir husus da şudur: Bir önceki özel komite oluştuğunda Sayın Aytaç Çaluda ile ilgili şimdi Sayın Hüseyin Özgürgün için oluşan komiteye de çok açık ve net söyledim. Savcılığın göndermiş olduğu bu soruşturma neticesinde bunun mahkeme tarafından bir sonuca bağlanması talebi ve onun sonucunda oluşacak özel komite bu talebin siyasi amaçla olmadığını tespit etmek zorundadır”…

“Yani komite 45 gün içerisinde yapacağı çalışmada bu istemin siyasi içerikli olduğuna karar verirse şunu da Genel Kurul’a telkin edebilir. İlgili kişiyle ilgili Savcılıktan gelen talep üzerine yapmış olduğumuz araştırmada bulduğumuz bulgu Savcılığın bahse konu meseleyi ileri götürmesi hususunda şuan acil bir nokta yoktur. İş daha çok siyasidir o yüzden ilgili kişinin milletvekilliği süresi dolduktan sonra da bu konu orada ileri götürülebilir diye sonucu da telkin edebilir. Elbette nihayi karar Genel Kurul’undur”… “ Kesinlikle bu komite ve günün sonunda telkin ettiği karar ne olursa olsun Genel Kurul’un vereceği karar dokunulmazlığın kaldırılması veya milletvekiliği dönemi bittikten sonrasında bu süreç ileri götürülebilir diye de olabilir. O kararı da alsa bu kararı da günün sonunda ne özel komite çalışmalarında ne de Genel Kurul üreteceği olası kararda kesinlikle yargının yerine geçmiyor. Bu süreç yargının yerine geçmiyor. Savcılığın Meclis’ten istediği sade bir taleptir”…

“Dokunulmazlık olgusunun bir tabu gibi ele alınmasını ben doğru bulmuyorum. Bunu eğer siz bir siyasi kişilik, milletvekili olarak zaman zaman böylesi günlerde birçok arkadaşımız dokunulmazlıkla ilgili kendi görüşlerini ifade ediyor. Herkesin görüşüne saygı duyuyorum”…

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE YASAMA DOKUNULMAZLIĞINI SADECE KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞINA DÖNÜŞTÜRÜYORDUK” “MECLİS TATİLİ BİR AY OLARAK ÖNGÖRÜLMÜŞTÜ” “EKİM AYINDA YASAMA FAALİYETLERİ BAŞLADIĞINDA ANAYASA’DA BELLİ KONULARDA DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMAYA AÇABİLİRİM”

“2014 yılında yerel seçim döneminde Anayasa değişiklik paketi hazırlamıştık. O dönem ben de kabinenin bir üyesi olarak görev yapan kişiydim. Anayasa değişiklik paketi fakat referandumda kabul edilmedi. İşte bu halk oyuna sunulan referandumda Anayasamızın özellikle belli başlı artık güncellenmesi gereken Meclis’in, mahkemelerimizin yürüttüğü çalışmalarıyla alakalı bir takım hususlarda değişiklikler içermişti. Ancak referandumda halk oyuna sunulan değişiklikler onaylanmadığı için hayata geçemedi”… “Bir örnek verecek olursam o düzenlemede Meclis tatili bir ay olarak öngörülmüştü. Yasama dokunulmazlığını sadece kürsü dokunulmazlığına dönüştürüyorduk. Yani bugün herkes bu konularda birşeyler söylüyorlar ama 2014 de referendum yapıldı, halk oyuna sunuldu maalesef halkımız ret verdi. O yüzden hayata geçiremedik”… “Önümüzdeki dönem bu konuda bir tartışma başlatmak lazım.


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber