FeaturedKIBRIS

20 Haziran’dan sonra A kategorisine ait ülkelerden sağlık belgesi istenmeyecek

Kıbrıslı Rum Ulaştırma, İletişim ve Bayındırlık Bakanı Yiannis Karousos, korona virüsü nedeniyle 21 Mart’tan beri kapalı olan havaalanlarının dün yeniden faaliyete geçmesinin ilk gününden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Aegean Havayolları şirketine ait bir uçak 132 yolcuyla salı sabahı saat sekizde Larnaka Havaalanından Atina’ya uçarken saat 10.30 civarında 22 yolculu Tel Aviv’den İsrail şirketinden bir uçak ve saat 12.10’da da Atina’dan bir uçak 140 yolcusuyla Larnaka Havaalanına iniş yaptı.

Tel Aviv ve Atina’dan gelen ilk yolcuları Larnaka Havaalanında kabul eden Kıbrıslı Rum Ulaştırma Bakanı yaptığı açıklamada “Bakanlığın tüm hizmetleri ve aynı zamanda diğer yetkili bakanlar havaalanlarımızın yeniden açılması ve ülkemizin dış bağlantısının hayata geçirilmesi yönünde çok sıkı çalışma yaptılar. Bugün hazır olduğumuzu söyleyebiliriz ve İsrail’den gelen ilk 22 yolcuyu şu an kabul ediyoruz” dedi.

Karousos, Bakanlığından bir heyetin havaalanına gittiğini ve yönetici Hermes Airports yetkilileriyle birlikte, “hazırlanan süreci ve protokolleri yakından izlediklerini” belirterek sürecin harfi harfine uygulanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kıbrıslı Rum Bakan “İsrail’den gelen tüm yolcular gerekli tüm belgelere sahip, gerekli anketi doldurdular ve yavaş yavaş daha önceden açıklanan ve şimdi denenecek olan mecburi elektronik platforma geçiyoruz” dedi.

Karousos, bunun özünde kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırıldığı ilk aşama olduğunu belirterek, sürecin yavaş yavaş iyileştirilmekte olduğunu belirtti. A ve B kategoriye dahil edilen ülkelerden sonra bu kategorilere dahil edilecek diğer ülkelerin de incelendiğini belirtti ve “her şey çok olumlu başladı ve Bakanlığın Hizmet sektörleri tarafından hazırlıklar için mükemmel bir iş çıkarıldı. Şimdi hazırız. Herkese iyi bir başlangıç diliyorum”.

Ağustos ayında Kıbrıs’a 600 bin turistin gelmesinin beklendiğiyle ilgili bir soruya Bakan, “turistler için değil yolcular için bir öngörü yapıldı. Yolcu hareketi, turistlerden farklı bir şey. İlk ay günde yaklaşık bin yolcu bir ay içinde 30 bin yolcu demek. Bu, ikinci ayda yaklaşık 200 bin, üçüncü ayda 400 bin, dördüncü ayda ise yaklaşık 600 bin yolcu anlamına geliyor”.
“Bir iki ay için bu sayı istikrarlı olacak, yani yaklaşık %30’u turistler olacak. Tabii bu hangi ülkelerin ve hangi kategorilerin açılacağına bağlı olacak. Havayolu şirketlerinin herhangi bir belge gerekmeyen kategorideki ülkelere odaklandığını görüyoruz”.

İlgili bir soruya yanıt veren Bakan, Hollanda ve Fransa’dan ilgi olduğunu, belli bir şirketin son dönemde bağlantımız olmayan Danimarka ve Almanya havaalanlarından uçuşlar başlattığını ve bunun da turizm için önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Buna ek olarak başka uçuşların eklenmesine de ilgi olduğunu ancak bunun hangi kategoriden ülkelere açılacağına bağlı olduğunu vurguladı.

Bakan 20 Haziran’dan sonra A kategorisine ait olan ülkelerden seyahat etmek için herhangi bir sağlık belgesi istenmeyeceğini; ancak yolcuların seyahat edebilmeleri için elektronik olarak bazı sorulara cevap vermeleri gerekeceğine dikkat çekti.

Hermes Airports İcra Müdürü Eleni Kalogirou ise yaptığı açıklamada: “Üç aylık bir aradan sonra Larnaka ve Baf havaalanlarına yolcu uçuşlarının başlamasından çok memnunuz. Şu ana kadar 20 şirketin Kıbrıs havaalanlarına ve havaalanlarından uçuşlar düzenlemesine olumlu bakıyoruz ve haftalar geçtikçe ve ülkeler yeniden değerlendirildikçe adaya başka şirketlerin de uçuşlar gerçekleştirmesine izin verilecek” dedi.

20 Haziran’dan itibaren A ve Β kategoride bulunmayan ülkelerden sadece Kıbrıs vatandaşı, yasal olarak Kıbrıs güneyinde yaşayan ve özel izinlere sahip olan yoluculara izin verilecek. Buna göre bugün uçuşların olmadığı ülkeler için, bir uçak şirketi yeterli talep ve yolcu olması durumunda özel bir izinle bu ülkelere uçuşlar düzenlemeye ve normal olarak bilet satmaya serbest olacak.

A kategorisinde yer alan ülkeler: Malta, Yunanistan, Bulgaristan, Norveç, Avusturya, Finlandiya, Slovakya, Macaristan, İsrail, Danimarka, Almanya, Slovenya ve Litvanya.

B kategoride yer alan ülkeler: İsviçre, Çekya, Polonya, Romanya, Hırvatistan ve Estonya.

KHA


Benzer Haberler

Döviz piyasaları düşüşte

Voice Kıbrıs Haber

“Korolar Mağusa’da tınlıyor” şöleni cuma akşamı yapılıyor

TAK

Tatar “Egemenliğimiz kabul edilmeden Kıbrıs konusunda görüşme yapmayacağız”

TAK

Engelliler, Engelliler Haftası etkinliklerini siyah çelenkle başlatıyor

TAK

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Barlasoğlu oldu

TAK

Creditwest Bank 30 yaşında

Voice Kıbrıs Haber