FeaturedKIBRIS

17. Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda kazananlar ödüllerini aldı

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında 2019 yılından, TÜBİTAK tarafından ise 2005’ten bu yana düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ile bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nın son günü tamamlandı.

Festivalde, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’nde üretilen “e-caretta” isimli proje de ödül aldı.

TOSFED Körfez Yarış Pisti’nde üniversitelilerin yarışmasına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, liselilerinkine ise TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal’ın bayrak sallamasıyla start verildi.

TÜBİTAK tarafından Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinde düzenlenen yarışlar ile elektrik ve hidrojen enerjisiyle çalışan araçlarla ilgili yerli üretimin artırılması, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, katılımcıların alternatif enerjilerle ilgili araştırma imkanı edinip dünyadaki gelişmeleri takip etmeleri ve deneyim kazanmaları amaçlandı.

Bu yıl, 111 takımın başvuru yaptığı yarışmada Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına 65 takım, Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına ise 36 takım katılım gösterdi.

Söz konusu yarışlarda üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen elektrikli araçlar, 2 günde 65 dakika içerisinde, 2 kilometrelik parkurda 30 tur, liseli öğrencilerin elektrikli araçları ise 15 tur attı. Bu turların sonunda araçların tükettiği enerji miktarı belirlenerek, sıralama oluşturuldu.

-Üniversiteliler 50 bin, liseliler ise 30 bin liraya varan ödüller için yarıştı

Finallerde, dereceye giren takımlar ödüllerini aldı. Üniversitelilerin yarıştığı Hidromobil ve Elektromobil kategorilerinde ilk üçe sırasıyla her kategori için 50, 40 ve 30 bin liralık ödül verildi. Bunun yanı sıra Verimlilik Rekor, Teknik Tasarım, Görsel Tasarım ve Kurul Özel dallarında 15-25 bin lira arasında değişen ödüller sahiplerini buldu.?

Ayrıca, Birinci Yerli Ürün Teşvik, İkinci Yerli Teşvik, Üçüncü Yerli Teşvik ve Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşvik Ödülleri’nde 3-20 bin lira arası ödüller verildi.

Liseliler arası yarışların kazananları ise ilk üçe göre sırasıyla 30, 20 ve 10 bin liralık ödüllerini aldı. Burada ayrıca Yerli Tasarım, Görsel Tasarım, Kurul Özel ve Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşvik Ödülleri kapsamında 3-15 bin liralık ödüller sahiplerini buldu.

Liseler Arası EC Performans Ödülleri’nde YEŞİLYURT birinci, E-CARETTA ikinci, NÖTRİNO-88 üçüncü, Uluslararası EC Performans Ödüllerinde ise Elektromobil kategorisinde YOMRA Gençlik Merkezi Enerji Teknolojileri Topluluğu birinci, Samsun Üniversitesi’nden SAMÜELAR ikinci, Altınbaş Üniversitesi EVA TEAM üçüncü oldu. Takımlar ödüllerini, 21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek TEKNOFEST etkinliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alacak.

Hidromobil Birincilik Ödülü ise Yıldız Teknik Üniversitesi’nden YTÜ-AESK_H’nin oldu. Ödül alabilmek için en az 65 puan alma şartını sağlamadığı için Hidromobil Kategorisinde ikinci ve üçüncü çıkmadı.

Liseler arası yarışmada Kurul Özel Ödülü’ne layık görülen takımlar THE GACA, MUTEG EA, WOLFMOBİL, İSTİKLAL EC ve AAATLAS oldu.

Görsel Tasarım Ödülü kategorisinde ise E-GENERATION TECHNIC, CEZERİ YEŞİL, MEGA SOLO ve ESATAMAT takımları ödülle layık görüldü.

Yerli Tasarım Ödülü kategorisinde ise KKTC’den gelen E CARETTA ile YEŞİLYURT BİLGİ EVİ ve TEAM MOSTRA ödül almaya hak kazandı. “E-Caretta” isimli elektrikli araba, maksimum 40 km hızla gidebilmesi ve elektrik donanıma sahip.

Üniversiteliler için düzenlenen Kurul Özel Ödülü ise Samsun Üniversitesi’nden SAMÜELAR takımının oldu.

Görsel Tasarım Ödülü’nde ise kazanan Adıyaman Üniversitesi’nden ADYU CENDERE takımı oldu.

Teknik Tasarım Ödülü’nü ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden GÖKTÜRK takımı kazandı.

Yerli Ürün Teşvik Ödülleri’nde Üçüncü Yerli Ürün Teşvik Ödülü’nün sahibi Yomra Gençlik Merkezi Enerji Teknolojileri Topluluğu oldu.

İkinci Yerli Ürün Teşvik Ödülü’nü ise Çukurova Üniversitesi’nden Çukurova Electromobile kazandı.

Birinci Yerli Ürün Teşvik Ödülü’ne Yıldız Teknik Üniversitesi’nin YTÜ-AESK_H takımı layık görüldü.



Benzer Haberler

Gazze hastanelerindeki 7 toplu mezarda 520 cansız beden bulundu

NTV

DP Kadın Örgütü, Anneler Günü etkinliği yapmama kararı aldı

Voice Kıbrıs Haber

Brezilya’daki sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor

AA

Ataoğlu’ndan Holguin’e “yanlış yollara sapma” çağrısı

Voice Kıbrıs Haber

Apple iPad Pro’nun ‘Crush’ reklamı için özür diledi

NTV

“2. Lefkara Edebiyat Şöleni” başlıyor

TAK