Genel

«Κτίζοντας μία πολιτιστική γέφυρα επικοινωνίας»

Christothea Iacovou

Δικοινοτικό φεστιβάλ πολιτισμού (Παναήρι) το οποίο έλαβε χώρα στην Λάρνακα, έφερε τον κόσμο των δύο κοινοτήτων πιο κοντά.

Της Χριστοθέας Ιακώβου

Η “Voice International” συνάντησε τον Ηλία Δημητρίου (μέλος της «Κίνησης Πολιτισμού») στην δικοινοτική εκδήλωση «Παναήρι Πολιτισμού», που έλαβε χώρα την Κυριακή 21 Μαΐου. Ο ίδιος μίλησε για το φεστιβάλ αλλά και τη γέφυρα επικοινωνίας που επιχειρούν να δημιουργήσουν μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσα από τον πολιτισμό.

Ο πολιτισμός ως γέφυρα επικοινωνίας…

«Προσπαθούμε να κτίσουμε πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσα από εκδηλώσεις όπως το ‘Παναήρι’. Μιλάμε με μία κατανοητή γλώσσα σε όλους, το τραγούδι, μαζί με άλλα κοινά στοιχεία που συνδέουν τις δύο κοινότητες – κοινές μουσικές, ιστορίες, χώροι, κοκ. Επομένως, όλα αυτά ενώνουν τον κόσμο, του δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσει εμπειρίες μαζί αλλά και την ίδια στιγμή θέτουν κι ένα πιο βαθύ μήνυμα, αυτό της εφικτής συνύπαρξης. Δηλαδή, όπως μπορούν να διασκεδάσουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν μαζί, έτσι μπορούν να συνυπάρξουν ευρύτερα καθώς θέλουμε να δείξουμε πως τα κοινά συμφέροντά μας είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που θεωρούμε ότι μπορεί να μας χωρίζουν».

Ένα φεστιβάλ με χορό, ποίηση, θέατρο κ.ά. Γιατί επιλέχθηκαν;

Στήσαμε μία εκδήλωση που να αναδεικνύει διάφορες μορφές πολιτισμού, τις οποίες μοιράζονται οι δύο κοινότητες. Δώσαμε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας, παράλληλα το “Rhythm of Cyprus” (από τους Μαρία Κραμβή και Ζεχρά Ο. Γιλμάζ) διοργάνωσε εργαστήρι κρουστών οργάνων για τους μικρούς επισκέπτες, κάτι που έδωσε στα παιδιά των δύο κοινοτήτων να επικοινωνήσουν μέσα από τη μουσική και τα μουσικά όργανα χωρίς να τους εμποδίζει οποιαδήποτε γλωσσική διαφορά. Επιπλέον, μπήκαν στο ρυθμό των τραγουδιών και ένωσαν χέρια με το χορευτικό πρόγραμμα του δικοινοτικού συγκροτήματος «Κύπρος». Να πούμε κιόλας ότι τα τραγούδια που επιλέχθηκαν, εξήχθησαν από μια δεξαμενή κοινών ακουσμάτων που συναντούνται στην κουλτούρα των δύο κοινοτήτων, με σκοπό να αναδειχθεί η κοινή πολιτιστική κουλτούρα μας. Το θεατρικό επίσης, «ο σπανός τζαι σαράντα δράτζιοι» από το Θέατρο «Αντίλογος» (με τους Βασίλη Παφίτη, Ιζέλ Σευλανί), με υπερτίτλους στα ελληνικά και τουρκικά και οι ποιητικές παρεμβάσεις (από τους Αρίφ Αλμπαϊράκ, Αλάσιος, Εμέλ Καγιά, Μαρία Σιακαλλή, Μιχάλης Χριστοφίδης και Ταμέρ Οντζιούλ) πρόσφεραν με το δικό τους τρόπο μερικά από τα κοινά μας γνωρίσματα. Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με μία συναυλία από το δικοινοτικό μουσικό συγκρότημα “Let’s Sing Together Band” μαζί με άλλους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες (Φρειδερίκη Τομπάζου, Νιγιάλ Οζτούρκ, Γιώργος Καλογήρου, Ουμούτ Αλμπαϊράκ, Δημήτρης Μεσημέρης και Σάββα Χρυσοστόμου), οι οποίοι συναντήθηκαν ξανά (μετά από άλλες πετυχημένες δράσεις) και δημιούργησαν μία μουσική γιορτή που θύμισε και αναβίωσε τις κοινές μουσικές ρίζες.

«Παναήρι Πολιτισμού». Γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο όνομα;

Είναι μία λέξη που μπορεί να τη βρει κανείς στην Ελληνική και την Τουρκική γλώσσα, αλλά και στην Κυπριακή διάλεκτο. Πολλές φορές, όταν ακούμε τον όρο, μας έρχεται στο μυαλό μία δημιουργία που δεν είναι καλά δουλεμένη, μία αφηρημένη παραγωγή. Εμείς, θελήσαμε να επαναφέρουμε την έννοια που συνδιαλέγεται στη παράδοσή μας και εστιάζουμε, ακόμη και με το όνομα, σε όλα αυτά που συνδέουν τους απλούς ανθρώπους και μας συνέδεαν από πάντα (κοινές παραδόσεις, ήθη, γιορτές) και κατ’ επέκταση την κοινή συμβίωση. Τον συγκεκριμένο όρο, τον χρησιμοποιήσαμε και σε προηγούμενες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, οι πρώτες εκδηλώσεις του δικοινοτικού συγκροτήματος είχαν το όνομα «Μουσικό/Müzik pαnαyιrι».

Γιατί διαλέξατε τη Λάρνακα ως χώρος συγκέντρωσης αυτής της εκδήλωσης;

Βρισκόμαστε στην Πλατεία Ζουχουρί, μία ιστορική συνοικία για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα της Λάρνακας, η οποία έχει αναστηλωθεί και αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Οπόταν μας δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την πολύ όμορφη πλατεία, φέρνοντας πολλούς Τουρκοκύπριους, εκ των οποίων πολλοί κατάγονται από τη Λάρνακα, και Ελληνοκύπριους της πόλης που θεωρούμε ότι απόψε είχαν την ευκαιρία να συνευρεθούν και να διασκεδάσουν μέσα από ένα κοινό πολιτιστικό πρόγραμμα και στις δύο γλώσσες.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Στόχος είναι να πάμε σε όλα τα μέρη της Κύπρου αλλά και στο εξωτερικό. Ήδη, η πρωτοβουλία “Let’s Sing Together Band” καλέστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και πρόσφατα έχουν λάβει και πρόσκληση για να συμμετάσχουν σε μία δικοινοτική εκδήλωση από την παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να πάμε σε τόπους που είναι μακριά από την Πράσινη Γραμμή, όπου οι διαμένοντές τους είναι ίσως πιο δύσκολο να συναντήσουν άτομα της άλλης κοινότητας. Θέλουμε να πάμε με πολλούς τρόπους παντού, είτε τα συγκροτήματα είτε η ομάδα που διοργανώνει αυτές τις εκδηλώσεις. Είμαστε ανοιχτοί για προτάσεις και ιδέες για μέρη που μπορούμε να επισκεφθούμε. Γενικότερα, να κτίζουμε μέσα από την κάθε προσπάθεια, όχι μόνο τις σχέσεις των ανθρώπων που συμμετέχουν αλλά και την πολιτιστική δημιουργία, ενώνουμε τις δυνάμεις των καλλιτεχνών (και από τις δύο κοινότητες) για εγχειρήματα που θα εξελίσσονται και θα στέλνουν ουσιαστικά μηνύματα προς την ευρύτερη κοινωνία της Κύπρου και του τόπου μας.

Με λίγα λόγια, μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα προς το Κυπριακό κοινό…

Μέσα από τη δική μας προσπάθεια προσπαθούμε να πάμε ενάντια στο κλίμα απαισιοδοξίας ή συμβιβασμού και συνήθειας του παρόντος status quo και να στείλουμε διαφορετικά μηνύματα από αυτά των επικρατούντων αφηγημάτων των δύο κοινοτήτων, είτε αυτά προέρχονται από την παιδεία, τα ΜΜΕ ή από κάπου αλλού. Υπάρχει ελπίδα και οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν για την ειρήνη ανεξάρτητα από την όποια πολιτική κατάσταση επικρατεί, και με αυτό τον τρόπο θέλουμε να εμπνεύσουμε κι άλλους να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Η ‘Κίνηση Πολιτισμού’ μαζί με άλλα διακοινοτικά σύνολα (π.χ. «Σύλλογος Διγλωσσίας Κύπρου», «Κύπρος Μια Πατρίδα Όλοι Μαζί») έχουν καταφέρει να κάνουν μερικές πετυχημένες δράσεις και να φέρουν τους Κύπριους κοντά μέσα σε ένα πλαίσιο που ίσως να μην είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει προηγουμένως. Για παράδειγμα, το συγκρότημα “Let’s Sing Together Band” δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτισμού πριν δύο χρόνια και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε διάφορες δικοινοτικές εκδηλώσεις, καθώς μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί απόδειξη της εφικτής συνύπαρξης, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Voice International 2023


Benzer Haberler

Borsa, rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor

AA

Ulaştırma Bakanlığı “T&T Havalimanı İşletmeciliği 250 milyon TL ödeme yapacak”

İthal ürünlerden 34 numunede 33 ürün, yerli ürünlerden 20 numuneden 15’i temiz

TAK

“Geçiş kapılarında el konulan akaryakıt miktarı ikiye katlandı”

TAK

Türkiye’de halk yarın sandık başında gidecek

Voice Kıbrıs Haber

“Hükümetin bozulanı tamir etme girişimi bir işgal değildir”

Voice Kıbrıs Haber