FeaturedTünay MertekciYazarlar

Yunanistan sandık başına gidiyor

Yunanistan 7 Temmuz Pazar günü sandık başına gidecek. 2014 seçimlerinde güçlü bir şekilde iktidara gelen Aleksiz Çipras liderliğindeki SİRİZA (Radikal Sol Koalisyon) bu seçimlerde muhalefete düşecek gibi görülüyor.

Yunanistan’ın en köklü partilerinden biri olan Nea Dimokratia (Yeni Demokrasi) Partisi iktidarın en güçlü adayı. SİRİZA’nın ise seçimi Yeni Demokrasi’nin ardından ikinci sırada tamamlayacağına kesin gözüyle bakılıyor…

Merkezi sağ bir parti iktidara geliyor

Kyriakos Miçotakis’in liderliğindeki merkezi sağ bir parti olan Yeni Demokrasi Partisi, Pazar günü gerçekleştirilecek seçimlerde birinci parti olarak çıkacak gibi görülüyor. 1974’ten itibaren Yunanistan siyasetinde güçlü bir yer edinmiş en köklü partilerden olan Yeni Demokrasi lideri Miçotakis, Yunanistan’ın yeni başbakanı olacak. Türkiye ve Kıbrıs ile Yunanistan ilişkileri açısından merkezi sağ konumda bulunan söz konusu partinin iktidar olmasından sonra bölgemize de iyi yansımayacağı ortada. SİRİZA iktidarından sonra Yeni Demokrasi’nin bölge ülkelerle ikili ilişkilerinde nasıl davranacağı da merak konusu.

SİRİZA neden güç kaybetti?

2014 seçimlerinde yaklaşık %27’lik bir oy oranıyla iktidara gelen SİRİZA, geçen 5 senede oldukça fazla güç kaybetti. SİRİZA’nın lideri Yunanistan Başbakanı Aleksiz Çipras’ın genç ve cesur hareketleri, kravat takmaması da Avrupa’da sol hareketler tarafından taktir toplamıştı. Bu durum zaman geçtikçe ne yazık ki Yunanistan içerisinde aynı şekilde kalmadı. Yunan halkı SİRİZA’nın ekonomi politikasını bu yıllar içerisinde çok eleştirdi. Seçime 4 gün kala ise SİRİZA’nın iktidardan ana muhalefete düşmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bunun nedeninin ise SİRİZA’nın “ekonomi politikalarında başarısız” olduğundan dolayı kaynaklandığı belirtiliyor.

Meclise sürpriz partiler girebilir…

Son yapılan anketleri incelediğimiz zaman Yeni Demokrasi Partisi’nin birinci sırada iktidara geleceği görülürken, ikinci sıradaki partinin SİRİZA, 3’üncü sıradaki partinin ise Yunanistan’ın en eski partilerinden biri olan PASOK (Panhelenik Sosyalist Hareket) olacağı görülüyor. Bunlar dışında Yunanistan Komünist Partisi’nin, Yunanistan Çözüm Partisi’nin ve Yunan faşist partisi olan Altın Şafak’ın da meclise girmesi bekleniyor. Bu partilerin yanı sıra seçimlerde sürpriz parti olarak görülen ‘Mera25’ partisinin de meclise girme şansı yüksek. Mera 25 (Avrupa Realist İtaatsizlik Cephesi) partisinin genel sekreteri ve kurucusu ise eski bir SİRİZA üyesi ‘Yiannis Varufakis’. Sol bir parti olan Mera 25, 2018 yılında SİRİZA’dan ayrılan Varufakis tarafından kurulmuş bir parti. Mera25’in de SİRİZA’nın oylarını oldukça düşürebileceği konuşuluyor.

1981’den günümüze Yunanistan seçimleri

1981’den günümüze PASOK ve Yeni Demokrasi partileri dışında 2014’e kadar başak hiçbir partinin iktidar olmadığı görülüyor. Bu iki partinin dışında iktidara gelmiş tek parti konumunda olan SİRİZA, Pazar günü gerçekleştirilecek seçimlerle iktidarı tekrardan Yeni Demokrasi’ye devredecek gibi…

1981

PASOK(Panhelenik Sosyalist Hareket): %40.12

Yeni Demokrasi: %31,34

1985

PASOK: %41,59

Yeni Demokrasi: %38,04

1989

Yeni Demokrasi: %40,44

PASOK: %35,94

1994

PASOK: %37,60

Yeni Demokrasi: %32,63

1999

Yeni Demokrasi: %35,98

PASOK:  %32,92

2004

Yeni Demokrasi: %43,03

PASOK: %34,01

2009

PASOK: %36,64

Yeni Demokrasi: %32,29

2014

SİRİZA: %26,57

Yeni Demokrasi: %22,72

Çipras kravatını nasıl çıkarmıştı?

“Bahisler, kazanıldığı zaman uygulamak içindir. İddia ettim, kravatı taktım fakat size söylemem gerekiyor ki bu kadar yıldır iş üniformalarıyla, kravatsız mücadele veriyordum. Bu şekilde devam edeceğim ve şimdi kravatı çıkarıyorum! Çünkü Yunan halkının hala kazanması gereken birçok büyük mücadelesi var.”

Avrupa’da da güçlü bir ses getirmiş olan Aleksiz Çipras, ‘kravatsız başbakan’ olarak hatırlanacak…

[email protected]

Tünay MERTEKCİ

 


Benzer Haberler

Londra’dan kendi fikirlerinin tercih edilmesi için perde gerisinde hamleler

TAK

Basın-Sen bu akşam yılbaşı partisi düzenleyecek

Voice Kıbrıs Haber

YDÜ Okul Öncesi’nden anlamlı Kıbrıs etkinliği

Voice Kıbrıs Haber

Sağlık Bakanlığı Bostancı’da kansere karşı farkındalık sempozyumu düzenledi

Voice Kıbrıs Haber

YEKAD hükümete seslendi: “Çalışmalara başlayın sabrımız kalmadı”

Voice Kıbrıs Haber

“İlaç tedariğindeki ciddi sıkıntılar artık tolere edilemez hal aldı”

Voice Kıbrıs Haber