YazarlarYiannis Mutsis

Yunan Medyasında Kıbrıs Sorunu

Yiannis Mutsis

Yunan Medyasında Kıbrıs Sorunu

9 Ocak’ta, günlük gazeteler gazeteciler birliği Atina’daki salonunda Sol gazeteler, Avgi, Ebohi ve Transform!Europe tarafından Kıbrıs sorundaki gelişmeler hakkında konferans yapıldı.  Konferans yeni Kıbrıs Partisi yönetim ofis üyesi Murat Kanatlı ’da katıldı. Bu haber diğer gazetelerde de yer aldı. 12 Ocak’ta Milliyetçi bir grup vatandaş, Atina’daki Kıbrıs elçiliğinin önünde, Cenevre’dekidörtlü konferansa karşı protesto yaptılar. Merkez sol üyeleridedahil olmak üzere, çoğu gazeteciler, Tv ve radyo istasyonları, çoğunlukla negatif analiz makale yayınlamayı tercih ediyor. Diğer taraftan Yunan medyasında çözüm tehine yapmayı başaran sesler azdır.

Bu bağlamda, Kıbrıslı Rum Lider Anastasiades’ın birkaç önce Yunan Analizcilerin ‘’Kuzey Kıbrıs Haki Şehirler, kasabalar ve köylerin’’ onlarınmış gibi davranmalar, konusundaki açıklaması tesadüf değildi. Bu ifadeler Kıbrıslı Rum siyasetçi için eşi görülmemiş ve öyle bir duruma geliyorlar ki Yunanistan’ın negatif grupları, şimdiki çözüm çabalarını yok etmeye çalışıyorlar. Müzakerelerin kapsamındaki tek taraflılığının sebepleri nedir?

Kıbrıs sorunu geleneksel olarak çoğunlukla “ milli konuyla“ ilgili milliyetçilerin hassayitlerini ifade etmek için ayrıcalıktır. Bu yer geleneksel olarak sağdan egemen oldu, ama son yıllarda, sol-sağ geleneksel olarak iki kutuplu çubuğunun gevşeyişi ve sol-sağ partilerin ekonomik krizi bahane ederek sözde vatansever solun da çözümün ihtimali için şüpheciliğini ifade etmesine izin verdi.

Kıbrıs sorununun çözümü her  profesyonel vatansever milletçilerin ulusal duyarlılığını azaltacaktır. 1974’te Kıbrıs sorunu Yunanistanın rolünü sınırladı ve 2004’te Kıbrıs Cumhuriyetinin Avrupa Birlığıne girişi Kıbrıslırum siyasi sahnesini sözde ulusal merkezinden uzaklaştırdı. Geri çekilmeyi ve birlikte yaşama çabalarının zararlı olduğunu düşüüne milliyetçilerin bu gelişmeden rahatsızlık duymları normaldir. Artık önümüze konulan gerekçe Cumhurbaşkanı Erdoğa’nın rolü ile ilgilidir. Türk Cumhurbaşkanı olmasaydı da çözüm için bahane icat edeceklerdi. Son olarak unutulmaması gereken şey çooğu Yunan analizcilerin Kıbrıslı Türk faktörünü görmezden gelmesidir. Kıbrıslı Türklerin istekleri ve korkuları sonuç olarak Yunan toplumu tarafından görmezden geliyor ve Yunan basınına sesini duyurmayı başaran Kıbrıslı Türklerin sayısı azdır.

 

 

Voice Of The Island 2017.


Benzer Haberler

Farklısın ve farkınla güzel

Büyü

Kuzey Kıbrıs’a kendi para birimi yardımcı olur mu?

Avrupa Parlamentosu, seçimler ve Kıbrıs

Voice Kıbrıs Haber

Uzun süreli ağrılarımızın psikolojimize etkisi

Gardiyanlar