FeaturedKIBRIS

“Yeşil Hat Tüzüğü’yle yasa dışılığa göz yumuyorlar”

KKTC’den “Yeşil Hat Tüzüğü” aracılığıyla Güney Kıbrıs’a geçirilen ürünlerin Güney Kıbrıs ekonomisi için “açık bir yara olduğu” iddia edildi.

Alithia gazetesi: “Ekonomi İçin Açık Yara – Yeşil Hat…Yasa Dışılığa Göz Yumuyorlar” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Güney Kıbrıs ekonomisindeki “belki de en büyük çıkmazın Yeşil Hat tüzüğü yoluyla yapılan ticaret olduğu” iddiasında bulundu.

Gazete, çok geniş yer verdiği ancak herhangi bir rakama yer vermediği haberinde, Yeşil Hat tüzüğü aracılığıyla gerçekleşen ticaretin artık “kontrol edilemez” bir hal aldığını ve Güney Kıbrıs’ta yasal şekilde faaliyet gösteren işletmelerle haksız rekabet yapar duruma geldiğini iddia etti.

Haberinde özellikle inşaat sektörüne değinen gazete, Türkiye’den KKTC’ye getirilen tuğla, mermer vb malzemelerin büyük miktarlarda Güney Kıbrıs’a götürülerek satıldıklarını, Yeşil Hat tüzüğünün sadece KKTC’de üretilen ürünlerin Güney Kıbrıs’a geçişine izin vermesine karşın bu ürünlerin, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) belgeleriyle Güney Kıbrıs’a götürüldüklerini öne sürdü.

KTTO’nun bu ürünlere verdiği belgelerin doğruluğunu kontrol edebilecek bir mekanizmanın da olmadığını iddia eden gazete, Güney Kıbrıs’taki ticaret ve sanayi odaların çeşitli şikayetler yapılmasına karşın bu odaların, KKTC’ye geçerek şikayet edilen fabrika ve üretim yerlerini denetleme imkanının bulunmadığını aktardı.

Haberde ayrıca, Kıbrıs Rum hükümetinin bu ticaretten ötürü büyük vergi kayıplarına uğradığı ancak iki eli bağlı bir şekilde hiçbir şey yapamadığı öne sürüldü.


Benzer Haberler

Küçük Kaymaklı’da korkutan kaza!

Voice Kıbrıs Haber

2. tur ilk seçim sonuçları açıklandı

Voice Kıbrıs Haber

“TBMM olarak çabalarınızı, çalışmalarınızı, iradenizi destekliyoruz”

“Dipkarpaz-Zafer Burnu yolu acilen yenilenmeli veya tamir edilmeli”

Voice Kıbrıs Haber

“Karalama kampanyası UBP-HP Hükümeti üzerinden yapıldığı aşikardır”

Voice Kıbrıs Haber

Başman “Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar”

Voice Kıbrıs Haber