FeaturedKIBRIS

“Yeşil Hat Tüzüğü’nde yaşanan sorunların farkındayız”

Avrupa Parlamentosu Üyesi Niyazi Kızılyürek Yeşil Hat Tüzüğü’nde yaşanan sorunların farkında olduğunu, Avrupa Komisyonu’na bu konuda bir soru önergesi sunduğunu ve bu konuyu takip ettiğini söyledi.

Kızılyürek,Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret ederek, Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları ve Yönetim Kurulu üyeleri ile biraraya geldi. Hellimin coğrafi tescili ile ilgili bilgi verdi ve hayvan üreticilerinin sorularını yanıtladı.

Hellimin tescili ile Yeşilhat Tüzüğü’ndeki değişikliğin eşzamanlı olmasının önemli olduğunu, bunun için Avrupa Komisyonu’nun ciddi çaba harcadığını anlatan Kızılyürek, tescilin Ekim ayında uygulamaya gireceğini bu tarihe kadar hazırlıklarını tamamlayan üreticinin pazara Kıbrıslı Rum üretici ile birlikte girme şansı olduğunu söyledi.

“Sıkıntı çıkarsa çözmek için girişimlerde bulunacağım”

Yeşil Hat Tüzüğü’nde yaşanan sorunların farkındayız diyen Kızılyürek, Komisyon’a bu konuda bir soru önergesi sunduğunu ve bu konunun takipçisi olduğunu ve olmaya da devam edeceğini belirtti.  Avrupa Parlamentosu Üyesi Kızılyürek sözlerine şöyle devam etti: “Hellim konusunda Yeşil Hat Ticareti açısından herhangi bir sıkıntı yaşandığı durumda bunu çözmek için gerekli girişimlerde bulunacağım, sizi temin ederim. Sorunlar çıkabilir, çıkacaktır da, biz bu sorunlara karşı hazırlıklı olacağız ve çözüm üretmek için iyi niyetle çalışacağız. Ayrıca, AB yasalarının uygulanmasını sağlamak Komisyonun görevidir. Terslik olursa, Komisyona başvurabiliriz.”

“Üretici Kooperatifleri kuralım, hellimi iki dilde, birlikte pazarlayalım”

Kıbrıslı üreticinin önünde büyük bir fırsat penceresi açılmıştır, Yeşil Hattın her iki tarafındaki üreticiler bu fırsatı birlikte değerlendirerek daha çok kazanabilirler. 450 milyon kişilik bir Pazar hepimize yeterlidir. Hellim, Kıbrıs coğrafyasının ürünüdür; yüksek standartta üreteceğimiz ürünümüzü birlikte pazarlayabilir, doğru pazarlama stratejileri kullanarak hellimi Avrupa pazarında özel bir statüde konumlandırabiliriz. Üretici Kooperatifleri kuralım, hellimi iki dilde, birlikte pazarlayalım, işbirliği yaparak Kıbrıslılar olarak beraber kazanalım.”

“Zaman karşıtlık değil, işbirliği zamanı”

Hellimin içerisinde yer alması gereken küçükbaş hayvan sütü oranının Güney’de sıkıntılı olduğunu, üreticilerin biraraya gelerek hareket etmesi durumunda, 2024’de sona erecek geçiş süresini uzatabilmeleri yönünde umutlu olduğunu belirten Kızılyürek, “zaman karşıtlık değil, işbirliği zamanıdır dedi.

“Türkiye ve Ortadoğu pazarına aynı koşullarda hellim satışı devam edecek”

Kıbrıslı Türk üreticinin Türkiye ve Ortadoğu pazarına yine aynı koşullarda hellim satmaya devam edeceğinin altını çizen AP Üyesi Kızılyürek, tescile uygun üretilecek, hijyen koşulları Avrupa Pazarı standartlarında olan hellimi Avrupa’ya satmak için hazırlıklarımız devam ederken, şu anda faaliyet gösterdiğimiz pazarlara satış yapmaya devam edeceğiz dedi.

Kızılyürek şöyle devam etti:

“Pazara girmeye hazır üretici Yeşil Hat üzerinden Avrupa’ya direkt satış yapabilecek, bu pazara girmek istemeyen üretici ise mevcut ticaretine aynı şekilde devam edecektir. Bu standartlar AB Pazarı için geçerlidir. Standarda uyan ürününüzü AB pazarına satarsınız, uymayanı aynı pazarlara satmaya devam edersiniz, bu noktada herhangi bir sıkıntı yoktur.”

Naimoğulları “Hellimin tescili büyük önem taşıyor”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, süreci değerlendirerek, bu sektörden 60-70 bin kişinin ekmek yediğine ve hellimin ihracat noktasında büyük önem taşıdığına değindi.
Naimoğulları süt pazarlamasında yaşanan sıkıntılara değinerek, sütün bu sezon artışa geçtiğini ve 520 ton civarında süt üretimi yapıldığını kaydetti. Bunun, 30 -40 bin tonunun küçükbaş sütten oluştuğunu söyledi.

Nitelikli pazarın olmadığına değinen Naimoğulları, hellimin tescili konusu kendileri açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

“Heyecan duyuyoruz”

Ülkemizdeki 5 bin hayvancının tescilin onaylanması ile birlikte heyecan duyduğunu söyleyen Naimoğulları, bu konuda da birçok soru işareti olduğunu ve hayvancıların bazı endişeler taşıdığını söyledi. Güney Kıbrıs’ın da tescil konusunda bazı endişeleri olduğunun altını çizen Naimoğulları, her iki tarafın bu konuda ciddi sıkıntıları olduğunu aktardı. Sürecin nasıl devam edeceğini bilmediklerini ifade eden Naimoğulları, en büyük sıkıntılarının hayvan hastalıkları konusu ve küçükbaş sütün yetersizliği olduğunu ve bu konuda %90 küçükbaş hayvan ve %70 üzerinde büyükbaş hayvanın ari olduğunu belirterek, birkaç yıl içerisinde ari çiftliklerin sütünü kullanarak tescilde başarı sağlanabileceğini dile getirdi.

Naimoğulları, küçükbaş hayvan sütünün artırılması konusunun bir devlet politikası olması gerektiğine vurgu yaparak, Avrupa Birliği’nin kuzeydeki üreticiler için ciddi mali destekte bulunması gerektiğini kaydetti.

Voice Kıbrıs Haber


Benzer Haberler

“Trafik Komisyonu’ndan cezaların ağırlaştırılmasını talep edeceğim”

BRT

Güney’de Covid-19 tedbirleri gevşetilmeye başlandı

Voice Kıbrıs Haber

Market arabaları ve özel kostümlerle çılgın yarış…

22 yaşındaki sürücü yaralandı!

Döviz kurlarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Hafta sonu yer yer yağmur bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber