DÜNYAFeatured

Yeni varyant birçok ülkeyi kapatmaya başladı

Güney Afrika’da koronavirüsün (Kovid-19) aşılara karşı dirençli yeni bir varyantının ortaya çıktığının tespit edilmesi üzerine birçok Avrupa ve Asya ülkesi, sınırlarını bazı Afrika ülkelerine kapatmaya başladı.

İngiltere, Güney Afrika ve komşusu olan ülkelerden uçuşları durdurma kararı alırken bu ülkelerden dönen İngiliz vatandaşlarına da karantina zorunluluğu getirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de bölgeden seyahatleri durdurma hazırlığında olduğunu söyledi.

Von der Leyen, 27 üye ülke temsilcisine, “Durum çok hızlı değişiyor. Bu varyantın yayılmasını yavaşlatmak için elimizden gelenin en iyisini yaptığımızdan emin olmak istiyoruz” diyerek toplantı çağrısı yaptı.

Ancak AB’de pek çok ülke Komisyon kararını beklemeden önlem almaya başladı. İtalya, Sağlık Bakanı Roberto Speranza, Güney Afrika, Lesoto, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya ve Eswatini’den gelen uçuşları askıya aldıklarını duyurdu. Fransız hükümeti de bu sabah Güney Afrika uçuşlarını durdurduklarını açıkladı. Almanya da bölgeyi riskli alan sınıfına alacağını belirtti.

Amerika’nın Sesi Haber Servisi’ne göre, uzmanlar hafta başında tespit edilen yeni varyantla ilgili bilgiler edinmeye çalışırken yeni seyahat kısıtlamalarının yaygınlaşması endişesi küresel piyasaları ve petrol fiyatlarını olumsuz etkiledi. Özellikle kırılgan durumdaki Afrika ülkelerinde ekonomik etkilerin daha sert olması bekleniyor.

İngiltere Taşımacılık Bakanı Grant Shapps uçuşların Güney Afrika’dan uçuşların askıya alınması kararı ardından Sky News kanalına yaptığı değerlendirmede “Bilim adamları bunun şu ana kadar görülen en etkili varyant olduğunu söylüyorlar” dedi. Yeni varyanta karşı aşıların tam olarak nasıl bir koruma sağlayacağı net olarak bilinmiyor ancak İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı tarafından yapılan açıklamada, yeni varyanttaki yapısal farklılığın aşıların koruyuculuğu açısından endişeler doğurduğuna dikkat çekildi.

DSÖ TOPLANIYOR

Dünya Sağlık Örgütü de konuya ilişkin olarak bugün bir değerlendirme toplantısı yapıyor. Toplantıda B.1.1.529 kodlu yeni varyantın yaratacağı riskler ele alınacak.

Bazı uzmanlar şu anda bile bölgeye yönelik seyahat kısıtlamaları getirmek için geç kalınmış olabileceğine işaret ediyorlar.

Buna karşın Güney Afrika Cumhuriyeti yetkilileri seyahat kısıtlaması kararının yeniden değerlendirilmesi amacıyla bugün İngiltere hükümetiyle yeniden görüşeceklerini açıkladı.

(VOA)


Benzer Haberler

Lefkoşa ve İskele’de asayiş ve trafik denetimleri

Voice Kıbrıs Haber

Bebeğin adını belirlemek için oylama yaptılar

Voice Kıbrıs Haber

Erhürman bu akşam TV’lerden halka seslenecek

Voice Kıbrıs Haber

“TC’den gelen 50 bin doz aşı ile 190 bin aşı sayısına ulaşıldı”

Voice Kıbrıs Haber

Dünyadan kısa kısa

Voice Kıbrıs Haber

Alkollü sürücülerin karıştığı 4 trafik kazasında 4 yaralı!

Voice Kıbrıs Haber