FeaturedKIBRIS

“Yasadışı avcılık belirli bölgelerde yoğun olarak yapılıyor”

Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR), yasadışı avcılığın önüne geçmek amacıyla çalışmalar gerçekleştirdiklerini açıkladı.

KUŞKOR’dan yapılan açıklama şu şekilde:

“KUŞKOR olarak ülkemizin yaban hayatını korumaya yönelik çalışmalarımıza uzun yıllar önce başladık.

Kuşlar ve yaban hayat hakkında sunumlar yapıyor, her yaştan doğa severi kuş gözlem gezilerine götürüyor, kuş sayımları yapıyor, sulak alanların korunmasına yönelik pek çok çalışmaya öncülük ediyor, emek veriyoruz. Aynı zamanda da ülkemizde gerçekleştirilen yasadışı avcılığın önüne geçmek amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Yasadışı avcılığı en yoğun olduğu göç zamanlarında çalışmalarımızı yoğunlaştırmaya çalışıyoruz. 2019 yılında bu çabalarımızı uluslar arası CABS örgütü gönüllülerinin de desteği ile güçlendirdik. Artan çabalarımız yasadışı avcılığın, sanılanın aksine, belirli bölgelerde yoğun olarak yapıldığını göstermiştir.

Sonuç olarak, 2019 sonbahar-kış dönemindeki tammen gönüllülük esasına dayanan çalışmalarımız kapsamında, 59 sis ağı, 56 ağ direği, 21 adet kuş çağrı çihazı çeşitli bölgelerde tespit ettik ve bölge polisiyle iletişime geçerek gerekli bilgileri verdik. Bu çalışmalar esnasında 18 farklı türden 344 canlı kuşu ağlardan canlı olarak kurtardık. Fakat, maalesef 12 kuş ağlar üzerinde ölü bulduk. Kıbrıs’ta gerçekleştirilen yasadışı avcılık faaliyetleri sırasında başlıca pulya olmak üzere, cikla, kızıl gerdan, örümcek kuşları gibi 155 farklı kuş türünün yakalandığını uluslararası yayınlarda da görebiliyoruz. Yaptığımız uzun süreli çalışmalar sırasında, geçtiğimiz aylarda Kıbrıs’a özgü olduğu kabul edilen, Kıbrıs İshakkuşu ve diğer baykuş türlerinin de yapılan kaçak av sırasında ağlara takılıp can verdiğine veya yasadışı avcı tarafından öldürüldüğüne şahit olduk. Bazı yerlerde meze olarak pulya servisi yapıldığını duymakta, bazen de sosyal medya üzerinden görmekteyiz. Güney Kıbrıs’ta yasadışı avcılığı engellemeye yönelik kontrollerin artması nedeni ile yasadışı avcılığın ve pulya ticaretinin aratacağına dair endişelerimiz vardır. 2020 yılında da yasadışı avcılıkla mücadelemizi güçlenerek devam ettireceğiz. Bu konuda ihbar vermek isteyen herkes bizimle iletişime geçebilir.

Gecenin erken saatlerinden, sabahın ilk ışıklarına kadar özellikle dernek görevlilerini yalnız bırakmayan polis arkadaşlara ve askeri mercilere ve tüm doğaya duyarlı gönüllü vatandaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız.”

Voice of the Island / Mail


Benzer Haberler

Almanya’da Covid-19 vaka sayısı 5 ayın zirvesine çıktı

Geri dönüşüm fabrikasında yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Yılmaz “Bazı ülkeler teknik gerekçelerle Ercan’a direkt uçamıyor”

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasalarında dalgalı seyir hakim

Voice Kıbrıs Haber

En fazla yağış Zafer Burnu’nda kaydedildi

Voice Kıbrıs Haber

“Pygmalion Bir Demokrasi Müzikali” sahnelenmeye başlıyor