SağlıkYAŞAM

Yarım saat öncesini unutuyorsan dikkat!

Tıpkı kanser gibi sinsice ilerleyen Alzheimer erken yaşta beyin hücrelerini bitirmeye başlıyor. Hastalığın tanı konulduktan 25 yıl öncesine dayandığını söyleyen Prof. Dr. Tanrıdağ, “Mutlaka yılda bir kez beyin check-up’ı yaptırın” diyor.Belirti vermeden sinsice ilerleyen ve ‘ileri yaş hastalığı’ olarak bilinen Alzheimer aslında kişiyi 20-25 yıl öncesinden yakalıyor. Öyle ki, erken yaşta başımıza musallat olan, ancak teşhisi geç yapılan bu hastalığa karşı daha dikkatli olmak gerekiyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, erken tanı için 55-60 yaşından sonra yılda bir kere kalp check-up’ı gibi beyin checkup’ı yaptırılması gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Tanrıdağ, ne yazık ki tedavisi olmayan, ilaçlarla ilerlemesi yavaşlatılan hastalıkla ilgili olarak şu bilgileri veriyor…

HAFIZA TESTİ YAPTIRIN

Alzheimer’ın beyinde ne zaman başladığı hiçbir zaman belli değil. Çok erken başlayabiliyor ve beyinde eksiklikler oluyor. Beyindeki rezerv önemli ölçüde azalınca da hastalık ortaya çıkıyor. Tanı konulduktan sonra aslında hastalığın 25 yıl önce başladığı kabul ediliyor. Çünkü Alzheimer tanısı konulamıyor, yaşa yorumlanıyor. Hastalığı erken dönemde teşhis etmek mümkün olmuyor. Orta evreye gelince tıp dünyasının ilgisini çekiyor ve tanı konulabiliyor. Erken tanı kanser gibi son derece önemli. 55-60 yaşından sonra yılda bir kere beyin check-up’ı yaptırılmalı. Hafıza testlerine girilmeli. Bu testlerde yavaşlama tespit edilirse erken teşhis sağlanabilir. Kaderci olmaktan çıkıp hastalıklara karşı farkındalık artarsa erken tanı söz konusu olabilir.

DEPRESYONLA KARIŞIYOR

Alzheimer’la sadece unutkanlık değil, başka hastalık ve durumlar da ortaya çıkıyor. Unutkanlığın ortaya çıktığı yaş önemli. Unutkanlık yakın zamanda olan şeyleri beyin hatırlamadığı zaman tehlikeli oluyor. Alzheimer ve demans sadece unutkanlıkla olmuyor. Kıskançlık oluyor, şüphecilik oluyor. En sık rastlanılan durum depresyon. Doktorlar Alzheimer başlangıcıyla depresyon başlangıcını sık sık karıştırıyorlar. Bu da gittiğiniz doktora göre değişiyor. Unutkanlık nedeniyle psikiyatriste gittiğiniz zaman depresyon tedavisine başlıyor.

ACI ŞEKER BEYNİMİZİ YER

Şeker hastalığının Alzheimer’da bir risk faktörü olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, şunları söyledi: “Diyabet unutkanlığı artırır. Diyabet hastalarının mutlaka unutkanlık testlerine girmeleri gerekir. Beyin hastanesinde beyin check-up’ı, beyin MR’ı ve unutkanlık testi yapıyoruz. Sonra da beynin elektrosu çekiliyor. Eğer üçü de aynı şeyi gösteriyorsa tehlikeli demektir.”

ALZHEİMER HASTALIK DEMANS SONUÇTUR

Demansın hastalık adı değil birçok hastalığın yol açtığı ortak sonuç olduğunu anlatan Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, şöyle devam ediyor: “Demansın 3 ana özelliği vardır. Unutkanlık, dikkat azlığı, konuşmada sorunlar ve beyin yeteneklerinde azalma. İkincisi davranışlarda bozukluk veya anormallik. Üçüncüsü de gündelik hayattaki alışkanlıkların bozulması. 50 yaşından sonra bu belirtiler başlayıp yavaş seyirle ilerliyorsa büyük ihtimal demans olabilir. Demansa yol açan hastalıklar var. Bunların başında da Alzheimer geliyor. Alzheimer hastalığı genlerle ilgilidir.”


Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (14 Ocak 2020)

Şarkı söylemenin insan sağlığına birçok yararı var

NTV

Nöbetçi eczaneler (17 Şubat 2020)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (24 Kasım 2023)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (1 Şubat 2021)

Voice Kıbrıs Haber

Evcil hayvanlardan bulaşmış olma ihtimali araştırılıyor

Voice Kıbrıs Haber