Uzmanlar, Rus petrolünün Pakistan’a kısmen yardımcı olacağını vurguladı - Voice Kıbrıs Haber
DÜNYAFeatured

Uzmanlar, Rus petrolünün Pakistan’a kısmen yardımcı olacağını vurguladı



Pakistanlı uzmanlar, İslamabad’ın Rusya’dan alacağı petrol ve doğal gazın, ülkenin artan enerji talebini kısmen karşılayacağını belirtti.

Pakistan Petrolden Sorumlu Enerji Bakan Yardımcısı Musadık Mesud Malik, başkent İslamabad’da yaptığı basın toplantısında, ülkenin artan yerel ve endüstriyel enerji talebini karşılamak için Rusya’nın Pakistan’a indirimli fiyattan petrol sağlayacağını söyledi.

Malik, marttan itibaren Pakistan’ın Rusya’dan indirimli fiyat üzerinden petrol tedarik edeceğini, ikili anlaşmayla ilgili tüm formalitelerin o zamana kadar tamamlanacağını ifade etti.

Pakistan’ın Rusya’dan ham petrol ve dizel alacağını aktaran Malik, İslamabad’ın doğal gaz tedariki için Moskova ile uzun süreli sözleşmeler imzalayacağını dile getirdi.

Pakistan ve Rusya, İslamabad’ın Moskova’dan ham petrol ve doğal gaz ithalatı sürecinin mart sonuna kadar tamamlanması ve Pakistan’ın “dost ülkelerin para birimleriyle” ödeme yapmasında 27 Ocak’ta mutabık kalmıştı.

– “Pakistan, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmalı”

Pakistanlı uzmanlar, Rusya ile yapılan enerji anlaşmasını AA muhabirine değerlendirdi.

Karaçili Enerji Uzmanı Samiullah Tarık, Rusya ile anlaşmanın Pakistan’ın artan enerji taleplerini ve petrol ithalat faturasını kısmen hafifletmesine yardımcı olacağını düşünüyor.

Tarık, bunun ülkenin enerji sorununu büyük ölçüde çözmek için yeterli olmayacağını ve İslamabad’ın atması gereken temel adımların var olduğunu söyledi.

Ülkenin geçen yıl 26 milyar dolarlık petrol ithal ettiğini aktaran Tarık, “Pakistan, ihtiyaçlarını karşılamak için hızlı şekilde başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmalı.” dedi.

Tarık, ithal edilen petrolde “aslan payının” elektrik üretimine ait olduğuna işaret ederek “Bu durum, ülkenin sorunlu ekonomisi üzerinde kademeli etkilere yol açıyor. Bu payın kısılması, yerli gaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına kaydırılması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Tarık, Pakistan’ın Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) ile güç kapasitesini 14 bin megavat oranında artırdığını belirterek enerji üretiminin 64 milyar dolarlık CPEC’in en büyük bölümünü oluşturduğunu ve bunu, altyapının iyileştirilmesinin izlediğini söyledi.

– Pakistan’ın yaz aylarında elektrik talebi 28 bin megavata yükseliyor

Enerji Uzmanı Farhan Mahmud da ülkedeki ilkel dağıtım ve iletim sistemlerinin gereksinimleri karşılamanın önünde en büyük engel olduğunu vurguladı.

Elektrik kesintilerinin, zayıf altyapı ve yetersiz bakım standartları sebebiyle Güney Asya ülkelerinde yaygın olduğu biliniyor.

Pakistan’ın yaz aylarında elektrik talebi 28 bin megavata yükseliyor ve 4-6 bin megavat civarında arz açığı oluşuyor. Bu arz açığı, kış mevsiminde 8 bin megavat seviyesinde bulunuyor.

– “ABD’nin Pakistan’ın hamlesine karşı çıkma ihtimali zayıf”

Kaid-i Azam Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde görev yapan Doç. Dr. Münevver Hüseyin Panvar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra dünya genelinde devam eden ciddi enerji krizi göz önüne alındığında, Pakistan’ın müttefiki ABD’nin İslamabad’ın Moskova ile yaptığı anlaşmaya itiraz etmesinin olası olmadığını söyledi.

Güney Amerika’dan Asya’ya birçok ABD müttefikinin, Birleşmiş Milletler (BM) de Washington sponsorluğundaki yaptırım kararına uzak durduklarını belirten Panvar, “Bu ülkeler, enerji ihtiyaçlarını Moskova üzerinden karşılamak için seçeneklerini açık tuttu. Bu sebeple ABD’nin Pakistan’ın hamlesine karşı çıkma ihtimali zayıf. Aslında İslamabad ile Washington arasında bu konuda zımni bir anlaşma olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.

Moskova’nın “dost ülkelerin para birimleriyle ödeme şartını” yorumlayan Panvar, tükenmekte olan dolar rezervlerini göz önünde bulundurarak bunun Pakistan’a fayda sağlayacağını kaydetti.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu