DÜNYAFeatured

Uzayda daha önce hiç görülmeyen gizemli bir nesne keşfedildi

Gök bilimciler, Dünya’dan dört bin ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve daha önce Samonyolu galaksisinde eşine benzerine rastlanmayan bir nesne keşfettiklerini açıkladı. Dönen cismin her 18 dakikada bir radyo sinyali gönderdiğini belirten araştırmacılar, nesnenin gizemini çözmek için çalıştıklarını aktardı.

Avustralyalı bilim insanları, Samanyolu galaksisinde daha önce görülen hiçbir şeye benzemediğini iddia ettikleri bilinmeyen dönen bir nesne keşfettiklerini duyurdu.

Söz konusu nesne ilk olarak, Curtin Üniversitesi’nde öğrenci olan Tyrone O’Doherty tarafından keşfedildi. O’Doherty , Batı Avustralya’nın Murchison Widefield Array olarak bilinen bir bölgesinde, bir teleskop ve geliştirdiği yeni bir teknik kullanılarak nesneyi görüntülemeyi başardı.

Bununla birlikte, gizemli nesnenin 18 dakikada bir, tam bir dakika boyunca büyük bir radyo enerjisi patlaması saldığı gözlemlendi.

O’Doherty, Curtin Üniversitesi Uluslararası Radyo Astronomi Araştırma Merkezi’nden (ICRAR) astrofizikçi Dr Natasha Hurley-Walker tarafından yönetilen bir ekibin parçasıydı.

ICRAR tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Gözlemlerimiz sırasında birkaç saat içinde ortaya çıktı ve kayboldu. Bu tamamen beklenmedik bir şeydi. Bir astronom için biraz ürkütücüydü çünkü gökyüzünde bunu yaptığı bilinen başka hiçbir şey yok” denildi.

Nature dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarlarından astrofizikçi Dr. Gemma Anderson ise  bir dakika boyunca yanan bir nesnenin “gerçekten tuhaf” olduğunu söyledi.

Bilim insanları ayrıca nesnenin Dünya’dan yaklaşık 4 bin ışık yılı uzaklıkta olduğunu, inanılmaz derecede parlak olduğunu ve son derece güçlü bir manyetik alana sahip olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Öte yandan, araştırmacılar nesnenin bir nötron yıldızı veya beyaz bir cüce olabileceği söyledi.

Nötron yıldızı,  bir yıldızın süpernova olarak patladıktan sonra geri kalan kısmın kendi içine çökmesiyle oluşuyor. Beyaz cüce ise yaşamının son evresindeki soğuk yıldızlar olarak tanımlanıyor. Ancak, gizemli nesnenin  ne olduğu şu an için belirsizliğini koruyor.


Benzer Haberler

“Yaraların sarılmasında her türlü katkıyı yapmaya hazırız”

Voice Kıbrıs Haber

En fazla yağış nereye oldu?

“Asgari ücretin bile açlık sınırının altında kaldığı bir ülke haline geldik”

Voice Kıbrıs Haber

Akıncı ile Erhürman ekonomik protokolü konuştu

Voice Kıbrıs Haber

‘Kulaktan Kulağa’ ilk kez bu akşam sahnelenecek

Voice Kıbrıs Haber

3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK