FeaturedKIBRISKıbrıs SorunuVOI Özel Haber

Uluslararası ilişkiler uzmanları Chrysostomou ve Zarounas Cenevre’deki gayrı resmi Kıbrıs toplantısını değerlendirdi

Eleni Constantinou

Uluslararası ilişkiler uzmanları Charalambos Chrysostomou ve Petros Zarounas, Cenevre’deki gayrı resmi Kıbrıs toplantısında yaşanan gelişmelerle ilgili Voice of the Island’a konuştu.

Chrysostomou “Görüşmelerde çıkmaz, her iki tarafın da lehine olmayan bir şey”

Akademisyen Charalambos Chrysostomou, Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar’ın, Kıbrıslı Türklerin ilerici çoğunluğunun karşı çıktığı kabul edilemez egemen eşitlik ve iki devlet pozisyonlarını masaya koyduğunu söyledi.

Chrysostomou, “Bu, kendisinin de işaret ettiği gibi, ortak bir zemin bulmaya çalışmayı çok zorlaştırıyor ve Kıbrıs sorunu tarihinde ilk kez Kıbrıslı Türk liderinin iki devlet için bir pozisyon koyduğunu söylüyor. Önümüzdeki senaryo, bir çıkmaza ya da gayri resmi beş taraflı çabaların uzatılması girişimine işaret ediyor ”dedi.

Görüşmelerde çıkmaz senaryosu ile ilgili olarak Charalambos Chrysostomou, bunun her iki tarafın da lehine olmayan bir şey olduğunu belirtti.

“BM kararlarının temelinden ve federasyon çözümünden sözedilmiyorsa, aslında bugün bildiğimiz Kıbrıs sorununun sonu demektir” diyen Chrysostomou, Anastasiadis’in, Tatar’ın öne sürdüğü egemen eşitlik lehine her türlü tartışmadan kurtulmak için siyasi eşitliği vurgulamaya devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Ertesi gün çok zor olacak”

Chrysostomou, Türkiye’nin de çıkmazdan yararlanmadığını, çünkü Haziran ayında Avrupa Birliği Zirvesi’ne giderken bir süreci sürdürmek istediğini belirtti. “Herhangi bir enkazından sorumlu tutulmadan beş taraflı sistemden zarar görmeden geçmek istiyor. Ancak, BM Genel Sekreteri tutarlı ve doğru olmak istiyorsa, Türkiye ve Türk tarafının sunduklarının bağlam dışı olduğunu kaydetmesi gerekiyor” diye konuştu.

Zarounas “Federasyon komada”

Uluslararası ilişkiler uzmanı Petros Zarounas, Cenevre’de olup biten her şeyi özetleyerek, Şu anda iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun çözümü modelinin komada olduğunu söyledi.

İki taraf arasında büyük bir boşluk bulunduğuna işaret eden Zarounas, “Şimdi üç prosedür sorunu var. Birincisi, bir Özel Danışman atanması ile ilgili. İkincisi, bir çıkmazın ilanı ve görevin Güvenlik Konseyi’ne teslim edilmesi. Üçüncüsü ise 2 ay sonra yeni bir gayri resmi toplantının çağrılmasıdır ”dedi.

Zarounas, birinci ve üçüncü önerilerle ilgili belirsizlikler olduğunu ifade ederek, “Özel danışmanın görev süresi ne olacak? Genel ve belirsiz mi olacak ?Gayri resmi bir beşli toplantı durumunda bunun nasıl yapılacağına dair hiçbir bilgi yok”dedi .

“BM Genel Sekreteri’nin tarafsız bir raporu hiçbir şey sunmuyor”

Zarounas, Güvenlik Konseyi’nin harekete geçme olasılığının, mevcut şartların yeniden onaylanması beklendiğinden dolayı olumsuzluk taşımadığını belirtti. Güvenlik Konseyi’nin harekete geçmesinin, şartları değiştirmeye karar vermesi halinde olumsuz olacağını kaydetti.

Voice Kıbrıs Haber 2021


Benzer Haberler

Girne’de gülen taraf MTG oldu

“Bölgemizde de Covid-19 vakası tespit edilmiştir”

Voice Kıbrıs Haber

İki dere yatığının temizliği için sözleşme imzalandı

Lefkoşa’daki vaka artışı devam ediyor

Voice Kıbrıs Haber

Kıb-Tek’ten indirim uyarısı

Voice Kıbrıs Haber

DÜÇ kasaplık hayvan satışı ihalesine çıktı

Voice Kıbrıs Haber