KIBRISKıbrıs Sorunu

Üçlü zirve yarın

Alithia gazetesi “Enerji ve Kıbrıs Sorunuyla Üçlü Zirve” başlıklı haberinde, bölgede gelişmekte enerji oyununda Kıbrıs sorununun önemli bir role sahip olduğunu ve bunun yarın İsrail’de yapılacak üçlü zirvede de ortaya konacağını yazdı.

Yarınki görüşmede birçok konunun ortaya konacağını ve bunların en önemlilerinin enerjiyle alakalı olduğunu yazan gazete, “elindeki bilgilere” dayanarak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve hükümetinin bölgede politik denge olmasını istediklerini, bunun ise Kıbrıs sorununun çözülmemesi halinde kolay olmadığını ifade etti.

Gazete, Netanyahu’nun, Kıbrıs sorunuyla ilgili olumlu gelişmeler duyacağı beklentisiyle, Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten bilgilendirme isteyeceğini de belirtti.

Öte yandan, Kıbrıs Rum kesimi ile İsrail’in enerji planlamalarının sürmekte olduğunu kaydeden gazete, İsrail’in Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisinde bulunan Afrodit parseline katılım oranıyla ilgili görüşmenin ise, yine ikili aşamada yapılacağını kaydetti.

Gazete, EastMed boru hattı projesinin, İsrail’in Türkiye üzerinden boru hattıyla devam etme niyetine rağmen, masada olduğunu da ekledi.

Kıbrıs Rum MEB’inin güneybatısında yeni sismik araştırmalar yapılacak

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, dünyadaki en yeni özel araştırma gemisinin dün Kıbrıs Cumhuriyeti hesabına, Güney Kıbrıs’ın MEB’inin güney batısında sismik araştırmalara başladığını haber verdi.

Şu an dünyadaki en modern ve yeni sismografi gemisi olan, Norveçli PGS şirketine ait “Ramform Tethys” gemisinin dünden itibaren Kıbrıs Cumhuriyeti hesabına, Kıbrıs Rum MEB’inde işe başladığını yazan gazete, Kıbrıs Rum Hükümeti’nin PGS ile 2006 yılından bu yana Rum MEB’indeki sismografik araştırmalar için anlaşması olduğunu anımsattı.

2006 yılından bugüne kadar, “Kıbrıs’ın” batısı ve güney batısı hariç olmak üzere, Kıbrıs Rum MEB’inin büyük bir kısmında PGS şirketi tarafından iki boyutlu sismik araştırmalar yapıldığını yazan gazete, Kıbrıs Rum MEB’inin büyük bir kısmında üç boyutlu araştırmalar yapıldığını da anımsattı.

Bunun sonuncusunun 2013 yılının sonunda gerçekleştiğini ve yavaş yavaş tamamlanmakta olduğunu ifade eden gazete, dün başlayan sismografik araştırmanın da bu çerçevede olduğunu ifade etti.

Gazete, dün başlayan ve önümüzdeki Şubat ortasına kadar bölgede sürecek olan sismografik araştırmaların, 10 numaralı parselin tamamıyla 5, 6, 7 ve 11 numaralı parsellerin ise bazı kısımlarını içermekte olduğunu yazdı.

Gazete, sismografik araştırmaların yapılacağı bölgenin, Kıbrıs Rum Hükümeti’nin yayımladığı NAVTEX ile bağlandığını da ekledi.

Üçüncü tur ruhsat ihalesi için geri sayım başladı

Haravgi ise haberinde, Kıbrıs Rum MEB’indeki parseller için çıkılan 3’üncü tur ruhsat ihalesi için geri sayımın başladığını ve en geç bir hafta içerisinde, 3’üncü tur ihale çerçevesinde 6, 8 ve 10 numaralı parsellere talip olan şirketlerin bilineceğini yazdı.

Gazete, Danışma Komitesi’nin değerlendirme raporunun hazır olduğunu ve önümüzdeki hafta, muhtemelen de 12 Aralık’ta, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulacağını kaydetti. Lakkotripis’in raporu büyük ihtimal önümüzdeki Cuma günü teslim alacağını, çünkü Hindistan’da bulunduğu ve hafta sonunda döneceği kayedildi.

Danışma Komitesi tarafından sunulacak raporun, yayımlanan ekonomik ve teknik kriterler temelinde, müzakere aşamasına geçebilecek şirket/konsorsiyumları içereceğini kaydeden gazete, Lakkotripis’in de vurguladığı gibi, iki önemli kriterin, Kıbrıs Rum Hükümeti’nin hidrokarbonlardan gelecek gelirlerdeki payıyla şirketlerin sondajlara başlama hızı olduğuna dikkati çekti.

Bakanlar Kurulu tarafından alınacak olan karar temelinde, şirketlerle müzakere döneminin başlayacağını anımsatan gazete, zaman takvimine göre, tercih edilen şirketlerin açıklanmasını izleyen bir ay içerisinde, nihai müzakerelerin sonlanması gerektiğini ekledi.

KMM gemi alıyor

Alithia gazetesinin haberine göre, Kıbrıs Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ise, Vasiliko kıyısında bulunan “Evangelos Florakis” Deniz Üssü’nde katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıs Deniz Kuvvetleri’nin önümüzdeki Kasım ayında ilk açık deniz devriye gemisine sahip olacağını açıkladı.

Gazeteye göre, Fokaidis açıklamasında, geçtiğimiz Şubat ayında Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan reorganizasyon planı çerçevesinde, reorganizasyonun temel önceliğinin, deniz kuvvetlerinin hem araçlar, hem de personelle güçlendirilmesi olduğunu ve bunun hali hazırda gerçekleşmeye başladığını sözlerine ekledi.

 

Kaynak: KIBRIS GAZETESİ


Benzer Haberler

KTÖS 13 okulda grev yaptı… “Kalabalık okulları bölebilmek için 9 yeni okula ihtiyaç var”

Voice Kıbrıs Haber

Güney’de A gribiyle birlikte B gribi endişesi

Voice Kıbrıs Haber

Dr. Fazıl Küçük Vakfı burs verecek

Voice Kıbrıs Haber

Zarar gören 36 üreticiye ödeme yapıldı

Voice Kıbrıs Haber

2018’de güneyde 17 milyon Euro’dan fazla harcama yapıldı

Voice Kıbrıs Haber

Tatar ilk yurt dışı ziyaretini yarın gerçekleştiriyor