FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

“Türk-Yunan ilişkileri, Kıbrıs sorunu çözülmeden normalleşemez”

Kıbrıs Rum Yönetimi başkanlığına seçilen Nikos Hristodulidis, Ankara ile Atina arasındaki ilişkilerin pekişmesine karşı olmadığını ancak ilişkilerin, Kıbrıs sorunu çözülmeden tamamen normalleşemeyeceğini söyledi.

Alithia ve diğer gazeteler, Hristodulidis’in, Baf metropolitliği seçiminde oy kullanmak üzere gittiği doğum yeri Yeroşibu’da yaptığı açıklamaları aktardı. Habere göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik olumlu söylemleri ve Yunanistan’ın bunu temkinli karşılaması hatırlatılan Hristodulidis, “Atina ile Ankara arasındaki ilişkilerin pekişmesine karşı değiliz” dedi.

-“Deprem bile iki ülkeyi yakınlaştırabilir”

Hristodulidis “herhangi bir olayın, hatta depremin bile iki ülkeyi yakınlaştırabileceğini düşünüyorum” dedi. Hristodulidis, şunları ekledi:

“Kıbrıs sorunu çözülmeden ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi başarılamaz. Biz, yeni ve daha iyi bir ortam oluşursa, bunu Kıbrıs sorununun çözümü için de değerlendirmek isteyeceğiz.”

Rum lider depremden etkilenen Türklere ve Kıbrıslı Türklere dayanışma mesajı verdi.

-Tatar ile görüşme

Bu hafta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşeceğini hatırlatan Hristodulidis, mevcut durumun Kıbrıs sorununun çözümü olamayacağını ve müzakerelerin en kısa sürede yeniden başlaması gerektiğini söyledi. Hristodulidis, “Kıbrıs sorunundaki çıkmazı nasıl kıracağımızı görmek için bu görüşmeye büyük bir ciddiyetle hazırlanıyoruz” ifadesini kullandı.

-“Görüşmeden sonuç çıkması için mümkün olan her şeyi yapacağım”

Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Tatar’la görüşmeden beklentisi sorulduğunda, “Her görüşmeye beklentiyle gidilir. Sonuç çıkabilmesi için bizim taraf adına mümkün olan her şeyi yapacağım” dedi. Hristodulidis, durumun zor olduğunu ancak bunun, mümkün olanı yapmaya çalışmayacakları anlamına gelmediğini söyledi.

Nikos Hristodulidis, Tatar’la görüşmesinin ardından, 23 Mart’ta Brüksel’de gerçekleşecek Avrupa Konseyi toplantısına katılacağını, bu çerçevede özelinde Kıbrıs sorunu odağında birçok ikili görüşme yapma fırsatı da bulacağını kaydetti. Hristodulidis “Avrupa Birliği’nin, çıkmazın kırılması ve müzakerelerin yeniden başlamasında bir başrolü olmalı” dedi.

-Antonio Guterres’ten görüşme talep etti

Gazetecilerin, Mart ayındaki Avrupa Konseyi’ne katılacak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşme talebinde bulunup bulunmayacağı sorulan Hristodulidis, çalışma yemeğine katılacağını öğrendiği Guterres’e, programı elverirse böyle bir görüşmenin çok olumlu olacağı mesajını gönderdiğini söyledi.

– Stewart, Tatar-Hristodulidis görüşmesinde hazır bulunacak

Hristodulidis Tatar’la görüşmesinden sonuç çıkması beklentisini yineleyerek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ın da hazır bulunacağını ve genel sekretere görüşme hakkında bilgi vereceğini söyledi. Hristodulidis, “Genel sekreterle görüşmemizi kolaylaştıracak olgular olmasını umuyorum” diye ekledi.

BM Genel Sekreteri Guterres’in Avrupa Konseyi çerçevesindeki yemeğe katılacak olmasının önemine de vurgu yapan Hristodulidis, “Bizim de istediğimiz, Kıbrıs’ın üyesi olduğu ve olası bir çözümden sonra da üye olmaya devam edeceği AB’nin işbirliğiyle, BM çerçevesinde, müzakerelerin yeniden başlaması için olguların oluşmasıdır” dedi.

-“AB’nin Kıbrıs sorunundaki çıkmazı kırabileceği” düşüncesini izah ettiği çalışma belgesi son

Hristodulidis, gazetecilerin sorusu üzerine, hazırlanmasına seçim kampanyasından önce başladığı “AB’nin Kıbrıs sorunundaki çıkmazı kırabileceği” düşüncesini izah ettiği çalışma belgesinin son aşamada olduğu bilgisini verdi.

Hristodulidis, Brüksel’e gittiğinde Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell ve diğer yetkililerle yapacağı görüşmelerde belgeyi paylaşacağını sözlerine ekledi.


Benzer Haberler

‘Maraş uzman mühendisler tarafından değerlendirmeli’

Voice Kıbrıs Haber

“Eğitim Bakanlığı’nı bu saçma, gerici, ataerkil ve yobaz zihniyetten vazgeçmeye davet ederim”

Voice Kıbrıs Haber

Zeybek, kovid-19 salgınıyla ilgili mücadeleyi çizdi

Voice Kıbrıs Haber

Meclis Başkan Yardımcılığı için ilk turda salt çoğunluk sağlanamadı

Uçaklar Ercan’a inemedi!

TAK

TC Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Voice Kıbrıs Haber