FeaturedKIBRIS

Turizmci Öcen Bökeyhan: Bilet fiyatları karşısında içimiz acıyor

Bu hafta sizlerle biraz turizm alanına uzanacağız. Ülkemizde turizm ve eğitim alanı çok önemli. Gelir getirici lokomotif sektörler olarak bu alanlarda çalışmak çok önemli. Kuzey Kıbrıs da, son dönemlerde turizm alanına eğilerek ülkeyi yurt dışında tanıtmak adına çalışmalar yapıyor. Şu veya bu şekilde turizmde ayakta durmaya ve bu sektörden daha fazla pay almaya çalışırken, sanırım daha da ayağımıza kurşun sıkmaya başladık. Bir ada ülkesi olarak ve ambargolar altında olan bir ülke adına ulaşımımız şu anda hava yollarından sağlanıyor. Ne yazık ki, son dönemlerde kendimize ait bir hava yolumuz olmaması ve ülkemize Türkiye’den uçuş yapan 3 hava yolu şirketinin bilet fiyatlarını faiş bir rakamdan satması, turizm sektörünü ve ülke insanını ciddi anlamda zora sokmuş durumda. Uçak bileti ramaklarının bizi ne kadar olumsuz etkilediğini biliyoruz. Bunun bir de sektörü nasıl etkilediğini öğrenmek adına tuzim acentelerimizden Bir Renk Turizm Direktörü deneyimli turizmci Öcen Bökeyhan ile konuştuk. İşte detaylar…   

Bağlıköy’den Lefkoşa’ya

SORU: Kamuoyunun sizi daha yakından tanıması için bize kendinizden biraz bahseder misiniz?

BÖKEYHAN: 1967 Limasol doğumluyum. Gençlik yıllarım Bağlıköy’de geçti. Lefke Gazi Lisesi mezunuyum. Bir oğlum var. İş hayatına atıldığım günden bu yana gönlümü turizme kaptırdım.

Turizm bende bağımlılık yaptı  

SORU: Turizm ile tanışmanız nasıl oldu? Bu işi yapmaya nasıl karar verdiniz?

BÖKEYHAN:Turizmin ne olduğundan hiç haberim yokken, o dönemde İstanbul Hava Yolları’nda çalışan bir arkadaşımı ziyarete gittim. İş aradığımı duyunca, arkadaşlarından birinin araclığıyla beni “Nuri Turizm” diye bir yere gönderdi ve turizm hayatım böylece başladı. Turizme bir şekilde bulaşmış olan artık bu meslekten kopamıyor. Turizm bende bağımlılık yarattı.

Bizdeki turizmde su, dağa doğru gitmekte

SORU: Ülkemizde turizm ile uğraşmak nasıl birşey?

BÖKEYHAN: Ben bu soruya nasıl yanıt vereceğimi  gerçekten bilmiyorum. Sürekli yapmış olduğum bir benzetmeden  yola çıkmak istiyorum. Dünyada turizmi bir dağdan gelen suya benzetirsek, dünya turizmcileri becerilerine göre  gelen sudan alabilirler. Ne yazik ki bizdeki turizmde su, dağa doğru gitmekte. bizim ülkemizde turizm yapmak çok zor.

Sürekli kendimizi yeniliyoruz

SORU: Acente olarak neler yapıyorsunuz bize biraz yaptığınız işten bahsedebilir misiniz?

BÖKEYHAN:Acente olarak dünyanın her yerine uçak bileti kesiyoruz otel rezervasyonu yapıyoruz Kıbrıs içi konaklamaları yapıyoruz. Her geçen gün kendimizi yenilemeye çalışıyoruz. Turizm bizim hayatımızz oldu. Zaman zaman fuarlara da katılarak ufkumuzu genişletiyoruz. Dünyada neler var onlara bakarak ülke insanımıza yeni neler sunabiliriz onları araştırıyoruz.

En büyük sorun ulaşım

SORU: Sektörün sorunları nelerdir?

BÖKEYHAN: Sektörün en büyük sorunu ulaşım. Adaya ulaşım hava yolu ile gerçekleşiyor ve adaya uçan hava yollarının az olması bizi olumsuz etkiliyor. Toplam 3 hava yolu var buraya uçuşu olan. Başka bir alternatif yok. Uçak biletleri  çok yüksek bu yüzden maliyetler çok yükseliyor. Biletlerin pahalı oluşu dolayısıyla bizim işlerimizi de etkiliyor.

Hava yolları denetlenmeli

SORU: Son dönemlerde uçak biletlerinin bu kadar yükselmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

BÖKEYHAN: Son dönemlerde uçak biletlerinin yükselmesinin bana göre tek nedeni denetimsizlik. 3 hava yolu birbirlerini  takip edip fiyatları ona göre belirliyorlar. Dünyanın hiç bir yerinde 1 saat 15 dk süren uçuşlarda böyle fiyatlar yok. Yolcunun az olduğu zamanlarda ortalama 200 tl olan Antalya uçak bileti ücretleri, yolcunun artması ile birlikte 850 tl olabiliyor.Peki ama, 200 tl den satılabiliyorsa bilet, demek ki zararına bir satış değildir bu. Yolcu biraz artınca niye bunu 850 tl yapıyorlar. İşte bu noktada bir denetim olmalıdır. 200 tl gibi bir fiyata bir destinasyonun biletleri satılıyorsa, aşırı talepte en fazla bu rakam 2 katına çıkabilir. Hava yolları doluluk oranını da isterse yetkililer denetleyebilir . Hava yollarına yaptırım uygulanabilir. Muhaceretten yolcu sayıları belirlenir, “yarıya kadar dolu olan uçakların biletleri en alt ücretten satılır. Yarıdan fazla dolu olanların bilet fiyatları da, en fazla iki katı olabilir” denir ve bu şekilde denetim yapılır.

Uçak biletlerinin fiyatı karşısında içimiz ağlıyor

SORU: Bilet fiyatlarındaki artış siz acenteleri nasıl etkiledi?

BÖKEYHAN: Bilet fiyatlarındaki artış, işlerimizin düşmesine sebep oldu. Sadece sağlık gibi, iş randevusu gibi zorunlu uçmak durumunda olanlar için biletin fiyatının ne olduğu önemli değil. Ama biz turizmcilerin bu fiyatlar karşında içimiz acıyor.

Antalya birinci sırada

SORU: Bu yaz Kuzey Kıbrıs halkı tatil için en çok nereleri seçiyor? Bu fiyatlardan dolayı yurt dışı gezilerinde bir düşüş oldu mu?

BÖKEYHAN: Bu yıl Kuzey Kıbrıs halkı daha çok küçük paket tur dediğimiz turları tercih ediyor. Daha önce biz turizmciler paketlerimizi 7 gece üzerinden yapıyorduk . Şimdi artik maliyetlerin artması ile paketleri küçülttük. Daha çok 4 akşamlık veya 5 akşamlık paketler hazirliyoruz. Her zaman olduğu gibi vazgeçilmez olan Antalya birinci sırada yer alıyor. Bunun yanında 3 veya 4 akşamlık Avrupa şehirleri de ilgi görüyor.

Haksız rekabet yapılıyor

SORU: Turizmciler olarak hükümet yetkililerinden beklentileriniz nelerdir?

BÖKEYHAN: Evet fiyatlardan dolayı işlerimizde her geçen zaman düşüşler yaşanıyor. Bu soruya ben kendi adıma yanıt vermek istiyorum. Diğer turizmci arkadaşlarım benimle aynı fikirde olmayabilir, o yüzden bu benim yanıtım olsun. Hükümet yetkilileri artık şov yapmaktan vazgeçip icraat yapmalıdırlar. Ne hikmetse seçim döneminde gördükleri olumsuzlukları koltuklara oturunca görmezden geliyorlar. Beni en cok üzen konulardan bir tanesi  Sağlık Bakanlığı’ndan alınan biletlerler. Ankara’ya 2 hava yolu uçmaktadır. Anadolu Jet ve Pegasus. Anadolu Jet’in uçusları Pegasus’un yarı fiyatına olmasına rağmen, “Bizim Pegasus ile protokolümüz var” deyip iki katı fiyatına  Pegasus’tan bilet kesiyorlar. Kimin ne hakkı vardır ülke kaynakkarını bu şekilde kullanmaya.  Bu protokol yapıldığı gibi, iptal edilemez mi?Aynı olay İstanbul için de geçerli. İstanbul uçuşlarında bilet sadece Atlas Jet hava yollarından alınıyor. Oysa, İstanbul’a  3 havayolu uçtuğuna göre, 3’ü de sorgulanıp, en ucuz bilet hangisinde iseoradan alınsa olmaz mı?.Bir de, bu biletler turizimcilerden değil, direk havayollarından alınıyor. Bakanlık turizimciden sadece fatura kabul etmiyor.Peki bu haksız rekabet olmuyor mu? Özetle, bu işler yapılırken ülke çıkarları düşünülerek hareket edilmeli. Kaynaklarımız zaten kısıtlı. O yüzden siyasilerden ricam, lütfen daha dikkatli davransınlar bu işleri yaparken.

Daha güzel günler göreceğiz

SORU: Son olarak sizin eklemek istediğiniz neler var?

BÖKEYHAN: Son olarak benim söylemek istediğim ben umudumu kaybetmeyeceğim. Bu ülkede turizmin çok daha iyi günlere gittiğini göreceğim. “Turizm lokomotif sektördür” deyip de icraat yapmaktan korkan insanların icraatlarını göreceğim. İnsanların sağlıklı, huzurlu ve seyahat etme kısıtlaması olmadan gezeceği günleri göreceğim. Tabii ki bunlar benim temennim. İnşallah hep birlikte daha güzel ve huzurlu günler göreceğiz.

Kaynak: HK AJANS


Benzer Haberler

TDP milletvekili adayları DAÜ-SEN’i ziyaret etti

Voice Kıbrıs Haber

Hindistan’da 14 kişide Zika virüsü tespit edildi

Voice Kıbrıs Haber

Alsancak’ta ev açma, kasti hasar ve mülke tecavüz

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs 250 bin doz aşı sipariş verdi

Voice Kıbrıs Haber

15 yaşındaki kız kayıp aranıyor!

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler

Voice Kıbrıs Haber