FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

Tatar “Özel mülkiyet hakkına ters düşmeden Maraş yerleşime açılacak”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş’ın açılım süreci konusunda Türkiye ile son 2 yıldır tam bir istişare ve çok tutarlı bir tutum içinde olduklarını belirterek, Maraş’ın statüsünün artık değiştirilmesi gerektiğini başbakanlık döneminden beri dile getirdiğini anımsattı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar BRT’de katıldığı özel yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı…
Maraş’ın bütünlüklü bir çözümün parçası olarak her zaman masada olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Rum tarafı eğer Annan Planı’na ‘evet’ demiş olsaydı, Maraş Rum tarafına verilecekti” dedi.

“Attığımız adımın pek bir eleştirilecek tarafı yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türk halkına bu kadar yıldır haksızlık yapılırken BM ve AB neredeydi. Müzakere sürecinde, Maraş konusu 8 defaya masaya geldi. Ancak Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle hiçbir zaman çözüme ulaşamadı.” şeklinde konuştu. .

Maraş konusunda oyun değişikliğine gittiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar “Türkiye’nin desteği de alarak, uluslararası hukuka ters düşmeden oradaki duyarlılığımız sonuna kadar sürecek, özel mülkiyet hakkına ters düşmeden Maraş yerleşime açılacak. Mağduriyetlerin giderilmesi adına eski mülkiyet sahipleri Taşınmaz Mal Komsiyonu’na başvuru yapabilecek.
Orayı insanlığa açtık, bugün Maraş ,o güzelim sahil halkımızın hizmetine açılmıştır Buraya gelip o bölgeyi kullanmak isteyen Rumların da hizmetine açılmıştır. Temizlenmiştir. Temizlenmeye de devam ediyor. Maraş insanlığa kazandırılmıştır. Bizim siyasetimiz budur ve tutarlıdır” dedi.

“ TMK BAŞKANLIĞINA BAŞVURACAK KİŞİLERİN RUM MALINDAN YARARLANMAMASI ŞARTI VAR”

Rum tarafının türlü baskılarına rağmen, şu ana kadar Taşınmaz Mal Komisyonu’na toplamda 337 başvuru yapıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu başkanının henüz atanmamasıyla ilgili olarak ise 6 Ağustos’a kadar başvuru yapılabileceğini, ancak başvuracak kişilerin Rum malından yararlanmaması şartının arandığını kaydetti.
Maraş konusunun Rum Liderle görüşülmesi gibi bir durumun sözkonusu olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC sınırları içinde olan Maraş’ın insanlığa açılmasına ve Taşınmaz Mal Komisyonu marifetiyle eski sakinlerinin yerleşmesine yönelik bir adımın insan haklarına aykırılığı olmadığını kaydetti.

“MARAŞ, KIBRIS’TA YENİ SİYASETİN BİR TEZAHÜRÜ”

KKTC ile Türkiye’nin attığı bu siyasetin tutarlı bir şekilde devam edeceğini ifade eden Tatar, bu atılan adımdan geriye dönüş olmadığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, BM Güvenlik Konseyi’nin Maraş ile ilgili kararlarının 37 yıl önce alındığını belirterek, “oyunun kuralları o zamandan bu zamana değişti. Maraş açılımı da bu yeni siyaset anlayışının bir parçasıdır. Hukuka da aykırı değildir” dedi.
Maraş konusunda, egemen eşitliğe dayalı iki devletin işbirliğine dayalı bir anlaşmaya varılırsa devletten devlete bir görüşme yapılabileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının atılan adıma gösterdiği tepkinin altında yatan nedenin yıllardır Maraş’ı çantada keklik olarak görmelerinden kaynaklandığını söyledi.
Maraş’ın Kıbrıs’ta yeni siyasetin bir tezahürü olduğunu belirten Tatar, “onurlu, yeni, heyecanlı siyaset. 6 ayda oyunun kuralları değişti. Tepkiler gelecektir. Rum-Yunan ikilisi AB’de. 68’den bu yana Kıbrıs’ı nasıl Yunanistan’a bağlayacaklarını düşünüyorlar” dedi.

Tatar, yeni siyasetten geri adım atılmasının sözkonusu olmadığını kaydederek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin de girdiği bu yoldan artık şaşmaz. Birkaç açıklama ile Türkiye’nin geri adım atması sözkonusu değil” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bizim adımıza dünyanın her yerinde birlikte yürütülen Kıbrıs davasını gündeme getirdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin kendine bu kadar yakın olan bir coğrafyada sessiz kalmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün güvenliği Türkiye’nin garantörlüğünden, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki güvenliğinin ise KKTC’nin varlığından geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı, bu çerçevede yeni siyasetin de sağlam temeller üzertine oturtulduğunu kaydetti.

BRT – Voice Kıbrıs Haber


Benzer Haberler

‘Çalışma hayatı ile ilgili ciddi değişikliklerin arifesindeyiz’

Voice Kıbrıs Haber

16 yaşındaki genç vuruldu! Durumu ağır

SysAdmin

Çuvalcı hayatını kaybetti

Voice Kıbrıs Haber

AB’den Kovid-19 aşısı alımı anlaşması

Voice Kıbrıs Haber

Siber: Evet tanınmamış bir Devlet olabiliriz…

‘Var olan kaosun daha da derinleşmesine izin vermeyin’