FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

Tatar “Ben bu zihniyeti temsil ediyorum”

Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Devlet kurmuş olan Kıbrıs Türk halkının yama olmaya ve Türkiye Cumhuriyeti ile bağlarının kopartılmasına asla müsaade etmeyeceğini vurguladı.

“MİÇOTAKİS’E İKİ DEVLETLİLİĞİ BİR NOKTADA DEĞERLENDİRMELERİ GEREKECEĞİNİ SÖYLEDİM”

Basına yansıyan ve Yunanistan ile Rum tarafında çok tartışılan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Brüksel’de çekilmiş fotoğrafı konusunda da konuşan Tatar, Miçotakis ile diyaloğunu şöyle aktardı:

“Aynı otelde kalıyorduk. Kahvaltı salonunda karşılaştık, selamlaştık, sohbet ettik. Fotoğrafımızı çektiler, yayıldı. Aynı salonda buluştuğumuzda konuşmamak ne demek? Hangi cehalet, hangi bağnazlık bunu engelleyebilir?

Konuşmamızda bana dedi ki “senin savunduğun iki devletli siyasetle buralarda bir şey başaramazsın”. Ben de kendisine Kıbrıs’ta iki ayrı devlet ve iki ayrı halk olduğunu, Kıbrıs tarihine bakarsa işin nasıl buralara geldiğini görebileceğini söyledim. Kendisine “Kıbrıs Türk halkının geleceği, bekası için ve bir anlaşmanın selameti için mutlaka bu iki devletliliği sizin bir noktada değerlendirmeniz gerekecektir” dedim. Bu şekilde kısa bir konuşma oldu. Bu Yunanistan’da ve Rum tarafında olay olmuş.”

“KENDİ KENDİNİ YÖNETEN BÖLGELER ANLAYIŞI İLE HAREKET ETMEYİ… ”

Yine Rum basınında iddia olarak yer alan BM Genel Sekreteri’nin “Kendi kendini yöneten bölgeler” iddiasına da değinen Tatar, bunun bir alt yönetim modeli anlamına geldiğini ifade etti.

“Hata yapamayız, her şeye çok iyi bakmamız lazım. Bizim Kıbrıs Cumhuriyeti’nin otoritesini kabul etmemiz mümkün değil. Her ne kadar kuzeyde kendi kendini yöneten deseler de bizi üst yönetim olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ne bağlamalarını kabul etmemiz mümkün değil. Kıbrıs’ta mevcut iki devlet var. Bunlar bir işbirliği modeli çerçevesinde bir uzlaşıya gidebilir. O yüzden benim devletimin de onun kadar kabul görmesi lazım. Tamam, onun devleti devam etsin ama o Rum devletidir, bana bir şey vermez. Onunla birlikte ben de kendimi kendi devletimle yönetiyorum. Merkezde işbirliği yapacağımızı ve bu işbirliğini nasıl yöneteceğimizi konuşabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“EYLÜL’DE NEW YORK’TA OLACAĞIZ”

Eylül ayında BM Genel Kurul toplantılarının yapıldığı dönemde New York’ta olacaklarını belirten Tatar, orada tekrar ikinci gayri resmi toplantı için değerlendirmeler yapılacağını belirtti.

“BEN BU ZİHNİYETİ TEMSİL EDİYORUM”

Zahmet etmeden, bedeller ödemeden ulusal bağımsızlığın kazanılamayacağının altını çizen Tatar, “Biz de böyle bir süreçten geçiyoruz. Evet, büyük bir haksızlıkla karşı karşıyayız ama haksızlıkla karşı karşıyayız diye teslim olup başkalarının boyunduruğu altına girmek bir millete yakışmaz. Ben bu zihniyeti temsil ediyorum. Hep böyle söyledim, kimseyi kandırmadım” şeklinde konuştu.

Yurtdışındaki Kıbrıslı Türklerle sürekli iletişim içinde olduğunu ve bunu çok önemsediğini vurgulayan Tatar, yurtdışından da kendisine çok destek geldiğini belirtti.

İki devletli çözüm tezine dünyada da bir sempati olduğunu ancak sempatinin artık yeterli olmadığını ifade eden Tatar, artık somut adımlar görmek istediğini anlattı.

Tatar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belli ki bir süreç geçmesi gerekir. Çünkü BM parametreleri vardır, Avrupa Birliği’nin taraflı duruşu vardır. İşimiz zamana bağlıdır. Ama Kıbrıs’ın gerçeklerini anlatmaya devam edeceğiz. Dünya buradaki ayrıntıları bilmiyor. Kıbrıs küçük bir yerdir ama öyle basit bir yer değildir.

Neticede, Kıbrıslı diye bir millet yok. Kıbrıs’ta iki ayrı halk vardır. İki ayrı halkın birinin arkasında Türkiye, diğerinin arkasında Yunanistan vardır. Adanın stratejik önemine de baktığımızda, burada ulusal bir dava da vardır.”

“20 TEMMUZ’DA BİR ÇOK AÇILIŞIMIZ VAR”

Tatar, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47’nci yıldönümü olan 20 Temmuz tarihinde bir çok açılış olacağını, yol açılışlarından e-devlete, Maraş açılımından turizm ve yükseköğretime kadar birçok alanda atılımlar yapılacağını bildirdi.

TAK


Benzer Haberler

Bitcoin’in fiyatı 17 bin doların altını gördü

Voice Kıbrıs Haber

Makarios Hastanesi’nde doluluk oranı yüzde 90’ı geçti

TAK

EL-SEN görev şehidi Özkan Gürler’i anacak

Voice Kıbrıs Haber

26 yaşındaki genç hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs’ta işsizlik yüzde 58 oranında azaldı

Tarım Dairesi fare mücadele kampanyası başlattı